11/2/13

Τόσο ψηλά στον ουρανό... τόσο μακριά από τον Άνθρωπο!

Περισσότερους από πέντε αιώνες μετά την άφιξη του Κολόμβου στην Αμερική, η εισβολή των ευρωπαϊκών δυνάμεων συνεχίζει να απειλεί τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής στις κοινότητες των ιθαγενών στο Μεξικό. Η σύγκρουση κι αυτή την φορά είναι εξίσου αιματηρή αλλά πλέον δεν έχει την σημαία του "εκχριστιανισμού": οι εισβολείς δεν σηκώνουν ψηλά σημαίες με σταυρούς όπως έκαναν οι κονκισταδόρες του Κορτέζ, αλλά ανεμογεννήτριες.  Στον Ισθμό της Tehuantepec στην επαρχία Oaxaca η μάχη που ξεκίνησε πέντε αιώνες πριν με την εισβολή των αποικιοκρατών συνεχίζεται και σήμερα, στην ίδια ένταση: Το Μεξικό εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης των εγκατεστημένων μονάδων αιολικής ενέργειας στον κόσμο- εφάμιλλο της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ελλάδας, και σχεδόν όλες είναι συγκεντρωμένες σε μια στενή λωρίδα γης στο κέντρο του Μεξικού γνωστής ως ο Ισθμός της Tehuantepec, εκεί όπου οι άνεμοι από τον Ειρηνικό συναντούν και συγκρούονται με τους ανέμους από τον Κόλπο του Μεξικού. Οι Zapotec- ιθαγενείς κάτοικοι του ισθμού διαμαρτύρονται ότι οι πολυεθνικές της αιολικής ενέργειας έχουν πλέον αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της πατρογονικής τους γης, και στην πράξη τους εκδιώκουν από αυτήν με την βοήθεια του στρατού που έχει αναλάβει την φύλαξη των αιολικών εγκαταστάσεων. Προσπαθούν απεγνωσμένα να αμυνθούν σε αυτήν την νέα εισβολή, και ήδη μετρούν νεκρούς, τραυματίες, και φυλακισμένους! Τους τελευταίους μήνες η ένταση έχει μεταφερθεί στην μικρή πόλη Álvaro Obregón, στις ακτές του Ειρηνικού.
Οι Ikoots, φυλή των Zapotec κατοικούν στον Ισθμό Tehuantepec για περισσότερα από 3000 χρόνια. Είναι μια κοινωνία ιθαγενών στενά δεμένη με την φύση- που εξαρτάται από το ψάρεμα στον ωκεανό για την επιβίωσή τους! Η Ιστορία των Ikoots είναι ένα με την θάλασσα- είναι η ίδια η θάλασσα. Τώρα οι Ikoots παλεύουν για να υπερασπίσουν τη γη των προγόνων τους από τις πολυεθνικές εταιρείες που θέλουν να εγκαταστήσουν εκατοντάδες ανεμογεννήτριες στο νερό κατά μήκος της ακτής, στην ίδια θάλασσα που έχει υποστηρίξει τον τρόπο ζωής τους για αιώνες.
Τον Απρίλιο του 2004, το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας (DOE) και η Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) χρηματοδότησε μια μελέτη για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των έργων αιολικής ενέργειας στην πολιτεία της Οαχάκα. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι η καλύτερη περιοχή για την ανάπτυξη έργων αιολικής ενέργειας ήταν στον Ισθμό της Tehuantepec, στην καρδιά της προγονικής γης των Ikoots.
Το προτεινόμενο αιολικό πάρκο, θα αποτελείται από 132 ανεμογεννήτριες στις ακτές του κόλπου San Dionisio del Mar, με δύο ηλεκτρικούς υποσταθμούς μετασχηματιστών, έξι γραμμές ηλεκτρικών δικτύων και πρόσθετες δομές στήριξης- συμπεριλαμβανόμενων δρόμων μήκους αρκετών χιλιομέτρων και τουλάχιστον πέντε αποβάθρων μέσα στην λιμνοθάλασσα που  οι τοπικές κοινωνίες χρησιμοποιούν για την επιβίωσή τους. Θα καταληφθούν μέχρι και 27 χιλιόμετρα της ακτογραμμής. 
Επί αιώνες άνθρωποι και περιβάλλον είχαν αναπτύξει μια αγαστή αρμονία. Οι ιθαγενείς δεν ήταν εισβολείς στην Λιμνοθάλασσα και η σχέση τους με την Φύση δεν ήταν παρασιτική και ληστρική. Μπορεί με τα κριτήρια των δυτικών οι Ikoots να χαρακτηρίζονται φτωχοί και υπανάπτυκτοι αλλά οι ίδιοι χαμογελούν ειρωνικά όταν ακούν τέτοιους  χαρακτηρισμούς: "Για εμάς πλούτος δεν είναι τα χρήματα, αλλά τα ψάρια της λιμνοθάλασσας. Για εμάς φτώχεια θα είναι να χάσουμε τα δάση μαγκρόβιων που αποτελούν το σπίτι μας! Στις καλύβες μας δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα- και η Κυβέρνηση λέει ότι τώρα με τις ανεμογεννήτριες θα έχουμε ρεύμα και θα έρθει η ανάπτυξη στον τόπο μας! Αλλά εμείς δεν θέλουμε ανάπτυξη. Θέλουμε να μας αφήσουν να ζήσουμε όπως επιλέγουμε και με τον τρόπο που θέλουμε εμείς: να τρεφόμαστε με τα ψάρια της θάλασσας, να  χτίζουμε τα σπίτια μας στο δάσος των μαγκρόβιων και να αγναντεύουμε ελεύθερα τον ωκεανό κάθε απόγευμα. Οι εταιρείες μπορεί να  στήνουν ανεμογεννήτριες και να τις ορθώνουν ψηλά στον ουρανό, αλλά όσο ψηλά κι αν τις σηκώνουν στην πραγματικότητα τόσο πιο πολύ απομακρύνονται από τους Ανθρώπους!" 
Η προτεινόμενη τοποθεσία για το αιολικό πάρκο είναι πραγματικά ένα φυσικό πάρκο. Χιλιάδες πουλιά πετούν κάθε απόγευμα για να κουρνιάσουν στα ψηλότερα δέντρα του δάσους των μαγκρόβιων. Τις νύχτες μπορείς να ακούσεις την κραυγή του ιαγουάρου να σκίζει την απόλυτη ηρεμία της λιμνοθάλασσας. Με τα πρώτα πορφυρά χρώματα της αυγής βλέπεις εκατοντάδες βάρκες ιθαγενών να ξανοίγονται στον ωκεανό. Μια εικόνα ίδια επί αιώνες.
Το αιολικό πάρκο υλοποιείται από μια κοινοπραξία που ονομάζεται Marena Renovable, και στην οποία συμμετέχουν η παγκόσμια επενδυτική τράπεζα Macquarie, με έδρα στην Αυστραλία, η  Ολλανδική ομάδα επενδυτικών κεφαλαίων PGGM και η Ιαπωνική Mitsubishi Corporation. Οι ανεμογεννήτριες που θα χρησιμοποιηθούν κατασκευάζονται από τη δανική Vestas Wind Systems, και την εκτέλεση του έργου έχουν αναλάβει δύο εταιρείες αιολικής ενέργειας: η Ισπανική Grupo Preneal και η Μεξικάκινη DEMEX. Το πρόγραμμα έχει επίσης τη συγχρηματοδότηση από την Inter-American Development Bank. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται όταν φυσάει ο αέρας και γυρίζουν οι λεπίδες των ανεμογεννητριών, θα χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει εργοστάσια  όπως αυτά της FEMSA (της μεγαλύτερης εταιρεία ποτών στη Λατινική Αμερική), της Coca-Cola, της Heineken, και άλλων πολυεθνικών εταιρειών.
Υπάρχουν επί του παρόντος 14 αιολικά πάρκα χτισμένα στον Ισθμό της Tehuantepec, με 4 ακόμη να βρίσκονται υπό κατασκευή και 3 ακόμα να έχουν προγραμματιστεί για το 2013. Σύμφωνα με την Διακύρηξη του San Dionisio del Mar, που κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου του 2012 από την οργάνωση για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων ιθαγενών UCIZONI (La Unión de Comunidades de la Zona Norte del Istmo-Ένωση των Κοινοτήτων στη Βόρεια Ζώνη του Ισθμού), οι κοινότητες που επηρεάζονται από τα 14 υφιστάμενα αιολικά πάρκα έχουν στην κυριολεξία εκδιωχθεί από την Γη τους, προς όφελος των εταιρειών αιολικής ενέργειας.
Οι κάτοικοι του San Dionisio del Mar, δεν έμειναν άπραχτοι. Ξέροντας από την εμπειρία άλλων φυλών της περιοχής του Ισθμού της Tehuantepec, με ποιους είχαν να τα βάλουν οργάνωσαν την αντίστασή τους. Εδώ και ένα χρόνο έχουν καταλάβει όλα τα κυβερνητικά κτήρια της περιοχής όχι μόνο επειδή γνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση του Φελίπε Καλντερόν είναι στο πλευρό των εταιρειών της αιολικής ενέργειας, αλλά επιδιώκοντας να εφαρμόσουν ένα πραγματικό μοντέλο αυτοδιοίκησης, κατά τα πρότυπα των Ζαπατίστας της επαρχίας Τσίαπας. Ταυτόχρονα κατέφυγαν στην δικαιοσύνη θεωρώντας ότι η Κυβέρνηση δεν είχε κανένα δικαίωμα να παραχωρήσει την δική τους Γη στις πολυεθνικές της αιολικής ενέργειας: με βάση τους υφιστάμενους νόμους και το ίδιο το Σύνταγμα του Μεξικού, οι ιθαγενείς διαθέτουν νόμιμα δικαιώματα στην Γη. 
Η κυβέρνηση και οι πολυεθνικές της αιολικής ενέργειας δεν έμειναν όμως και αυτές άπραχτες. Από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού περικύκλωσαν τον κόλπο του San Dionisio del Mar. Παρακρατικοί και υπάλληλοι των αιολικών πολυεθνικών άρχισαν να παρενοχλούν τους ιθαγενείς: άλλους προσπαθούσαν να τους εξαγοράσουν στην κυριολεξία με ...χάντρες και καθρεφτάκια, άλλους με απειλές για την ζωή τους. Η γαλήνη της λιμνοθάλασσας διαταράχτηκε όπως ποτέ άλλοτε: το κλίμα έγινε τόσο τεταμένο ώστε στην περιοχή ήλθαν παρατηρητές διεθνών οργανισμών και ανθρωπιστικών οργανώσεων για να εξασφαλίσουν την διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.    
Παρά την δικαστική απόφαση που οι ιθαγενείς είχαν στα χέρια τους από τις 4 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους και η οποία ρητά αναστέλλει κάθε εργασία της Πολυεθνικής Εταιρείας, μέχρι η υπόθεση να τελεσιδικήσει, η Αστυνομία στις 2 Φεβρουαρίου εισέβαλε στην περιοχή με την υποστήριξη παραστρατιωτικών δυνάμεων αλλά και υπαλλήλων της Marena Renovables. Η επιδρομή έγινε στις 8 το βράδυ στην πόλη Álvaro Obregón, όταν οι παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδώ και καιρό βρίσκονται στην περιοχή είχαν αποχωρήσει! Η σύγκρουση ήταν αιματηρή αλλά οι ινδιάνοι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την επίθεση, παρά τους εκατοντάδες τραυματίες που είχαν, πολλοί από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση. Από την επόμενη ημέρα η ατμόσφαιρα έγινε ακόμη πιο τεταμένη καθώς οι κρατικές δυνάμεις ενδυναμώθηκαν από μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού.  
Αλλά και το στρατόπεδο των ιθαγενών έδειξε ανάλογη αποφασιστικότητα. Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους όλων των πόλεων του Ισθμού καταγγέλλοντας την βία και τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης και των Εταιρειών Αιολικής Ενέργειας, που καταπατούν βάναυσα την Γη και τα δικαιώματά τους. Αυτό που ξεκίνησε ως μια αντίδραση σε ένα αιολικό πάρκο απειλεί να πάρει διαστάσεις θύελλας.  Ήδη σε πολλές περιοχές του Ισθμού η Κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να διατάξει την εφαρμογή προληπτικών μέτρων εκτάκτου ανάγκης!
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει καταφορές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή και καλεί την διεθνή κοινότητα να επέμβει καταρχάς για να προστατέψει ανθρώπινες ζωές  που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο! Ήδη η "Πράσινη Ανάπτυξη" έχει χύσει ανθρώπινο αίμα στον Ισθμό. Η "Συνέλευση Των Αυτοχθόνων Λαών Του Ισθμού Για Την Υπεράσπιση Της Γης" από την μεριά των αγωνιζομένων ιθαγενών καταγγέλλει τις νεοαποικιοκρατικές μεθόδους των  πολυεθνικών της  Πράσινης Ανάπτυξης και την Κρατική Βία: "Καταγγέλλουμε τις δολοφονικές απόπειρες  από την Marena Renovable, εναντίον απλών ανθρώπων που το μόνο τους μέλημα είναι να ζήσουν σε αρμονία με την Γη τους! Απαιτούμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Διεκδικούμε ως λαός το δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε την πολιτιστική, ιστορική και ηθική μας κληρονομιά! Απαιτούμε τον σεβασμό στην Γη και τους Ανθρώπους της. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα προς τα πίσω από την άμυνα της Γης μας!"
Ο αγώνας των ιθαγενών Ikoots έχει αποκτήσει πλέον μια άλλη διάσταση: είναι ένας αγώνας για το δικαίωμα των Ανθρώπων στην Ζωή και την ίδια την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, απέναντι στην λεηλασία της Φύσης στο όνομα των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών της "Πράσινης Ανάπτυξης"! Από τα βουνά των Κραβάρων μέχρι τις Ζούγκλες του Μεξικού και τα δάση του Μαίην, και από τα υψίπεδα της Σκωτίας μέχρι τους λειμώνες της Queensland στην Αυστραλία ο αγώνας ενάντια στα αιολικά πάρκα είναι ένας πραγματικός "αγώνας για την Γη και την Ελευθερία"! Γιατί ακριβώς είναι ένας αταλάντευτος αγώνας "ενάντια στης Φύσης την Λεηλασία"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: