29/12/12

Οι σύγχρονοι Δον Κιχώτες!


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "The Australian".
Ο Hamish Cumming με τίποτε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως γραφικός αντί-περιβαλλοντιστής, ως αρνητής της κλιματική αλλαγής  ή ως φερέφωνο της βιομηχανίας πετρελαιοειδών.
Ασχολείται με την βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία στο πρότυπο αγρόκτημά του στο Queensland και ταυτόχρονα ως μηχανολόγος-μηχανικός, έκανε την "τύχη του" και απέκτησε μια περιουσία χάρη στην εφεύρεση-πατέντα του, που αφορούσε στην ανάπτυξη μιας βελτιωτικής προσθήκης για τους κινητήρες ντίζελ, που ήδη έχει αγοραστεί από το στρατό των ΗΠΑ.
Εκτός από τη σύζυγό του, την Lou, η μεγάλη αγάπη του Cumming είναι οι Αυστραλιανοί Γερανοί, το πουλί έμβλημα της Queensland, που όμως πλέον βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης! Μερικά από τα πουλιά φωλιάζουν στο κτήμα του, στη νοτιοδυτική Βικτώρια.
Ο Cumming έχει το ανήσυχο πνεύμα του εφευρέτη, γοητεύεται από την "λεπτομέρεια" των πραγμάτων και χαρακτηρίζεται από την αυταπάρνηση του ανήσυχου πνεύματος, ιδιότητες που  τον καθιστούν ανθεκτικό στις σύγχρονες σειρήνες της "αναπτυξιολογίας" και του δίνουν το σθένος να αντιστέκεται στις προκλήσεις των σύγχρονων "Δανάων". Τώρα μερικοί τον βλέπουν ως ένα σύγχρονο Δον Κιχώτη, που κυνηγάει τις ...ανεμογεννήτριες.
Αυτό που ξεκίνησε ως μια εκστρατεία για να σώσει τους Αυστραλιανούς Γερανούς έχει εξελιχθεί σε μια πραγματική προσωπική εμμονή για τον Cumming, ο οποίος το βλέπει περισσότερο ως δημόσιο καθήκον: να καταλάβουμε αν τα δισεκατομμύρια των δολαρίων που προστίθενται στους λογαριασμούς ρεύματος της χώρας για την επιδότηση των ανεμογεννητριών στο όνομα της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, είναι χρήματα που πιάνουν πραγματικά τόπο.
Οι ερωτήσεις που θέτει ο Cumming αποκτούν ιδιαίτερα πρακτικό αλλά και επείγοντα χαρακτήρα, εν αναμονή των αποφάσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας να πιάσει τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αν προχωρήσουν θα έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες ανεμογεννήτριες να κατακλύσουν όλη τη χώρα.
Ο Cumming στην ανάλυσή του υποστηρίζει ότι είναι οι ανεπάρκειες που προκαλούνται στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας από την προσθήκη της διαλείπουσας αιολικής ενέργειας που πρακτικά ακυρώνουν τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα υποτιθέμενα οφέλη της. Η λογική του βασίζεται στα πορίσματα των πρόσφατων επιστημονικών εκθέσεων στην Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, όπου έχει βρεθεί πέρα πάσης αμφιβολίας πως η ενσωμάτωση αιολικών πάρκων στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί τελικά αυξημένες εκπομπές CO2 λόγω της δυσλειτουργίας όλου του δικτύου.
Ο Cumming υποστηρίζει ότι με βάση την ανάλυση των στοιχείων από τις επίσημες αρχές, έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση του CO2  στην πολιτεία της Βικτώριας κατά τα τελευταία έξι χρόνια, και πιστεύει ότι  αυτό συσχετίζεται στενά με την προσθήκη όλο και περισσότερων αιολικών πάρκων στο δίκτυο σε όλη τη Νότια Αυστραλία, την Βικτώρια και  την Νέα Νότια Ουαλία.
Από την πλευρά του το λόμπι της Αιολικής Ενέργειας της Αυστραλίας, με κύριο εκπρόσωπο το Συμβούλιο Καθαρής Ενέργειας (Clean Energy Council), ήδη έσπευσε να απορρίψει τις αιτιάσεις του Cumming χαρακτηρίζοντάς τες ως ασυναρτησίες ενός ασυνετούς ερασιτέχνη. Βέβαια αρνήθηκε να προσδιορίσει την πραγματική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Αυστραλία.
Ο Cumming υποστηρίζει ότι διατηρεί ανοιχτό το μυαλό του. Ως μηχανικός όμως απαιτεί τα πραγματικά, επιστημονικά και "ψυχρά" στοιχεία, που είναι απαραίτητα για τέτοιες περιπτώσεις, και που αποδεικνύεται εκπληκτικά δύσκολο να τα πάρει κανείς από το λόμπι της Αιολικής Ενέργειας της Αυστραλίας.
Ο Cumming απορρίπτει τους ισχυρισμούς της αιολικής βιομηχανίας, ότι είναι η λειτουργία της εθνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της οποίας η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε εθνικό δίκτυο, που εξηγεί την ασυμφωνία πραγματικών στοιχείων και εικασιών για τα οφέλη των ανεμογεννητριών.
Αν μη τι άλλο, η επιμονή του Cumming έχει αποδείξει ότι οι υπολογισμοί που επικαλείται η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για να διανείμει εκατομμύρια δολάρια και να επενδύσει δισεκατομμύρια περισσότερα στην αιολική ενέργεια φαίνεται να βασίζονται περισσότερο σε εικασίες και λιγότερο στην επιστήμη.
Ο Cumming, υποστηρίζει πως ο Εθνικός Διαχειριστής της Αγοράς Ενέργειας δεν ήταν σε θέση να παρέχει αξιόπιστα στοιχεία, διότι, όπως και η βιομηχανία στο σύνολό της, χρησιμοποιεί υποδείγματα για τον υπολογισμό των εκπομπών CO2. Αυτά τα μοντέλα βασίζονται στο ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγονται από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, αντί να καταγράφουν το ποσό του άνθρακα που καίγεται ή τις πραγματικές εκπομπές που δημιουργούνται.
"Αυτό σίγουρα δεν ταυτίζεται με το πώς ο πραγματικός κόσμος λειτουργεί," δηλώνει ο Cumming.
"Νομίζω ότι θα πρέπει να ερευνηθούν, να ελεγχθούν και να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία, στο επίπεδο της κατανάλωσης καυσίμου για κάθε γεννήτρια ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία πρέπει να συνδυάζονται με την αποδοτικότητα και την τελική ενέργεια που παράγεται και τελικά που πωλείται στον τελικό χρήστη." τονίζει ο Cumming. "Επί του παρόντος, φαίνεται ότι εξετάζουμε τι ενέργεια πωλείται και αντιστρέφοντας προς τα  πίσω τους υπολογισμούς καταλήγουμε σε κάποιους εικονικούς αριθμούς για το ποσό των καυσίμων που εξοικονομούμε και το ποσό των ρύπων που γλιτώνουμε, και έτσι βέβαια οι αριθμοί αυτοί δεν είναι πραγματικοί." Ο μόνος τρόπος για να ελέγξουμε την πραγματική κατάσταση, υποστηρίζει, είναι να πάρουμε τα δεδομένα άνθρακα απευθείας από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Αλλά όσες φορές κι αν αναζητήθηκαν- και όχι μόνο από τον Cumming- παρόμοια στοιχεία αυτό που έλαβαν ως απάντηση όσοι τα αναζήτησαν ήταν μια κατά τ΄άλλα ...ευγενική άρνηση! 
Και πολύ γενικόλογες προφάσεις και αιτιάσεις!
Ο Joseph Adamo, εκπρόσωπος του Εθνικού Διαχειριστή Αγοράς Ενέργειας της Αυστραλίας προφασίστηκε αδιανόητες δικαιολογίες χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία εμπιστευτικά: "Δυστυχώς ως φορέας δεν έχουμε πρόσβαση στα εμπιστευτικά αρχεία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι εκτιμήσεις μας βασίζονται στις παραδοχές ειδικών εμπειρογνωμόνων του έτους 2009 και μόνο."
Για τον Cumming αυτές οι δικαιολογίες είναι αδιανόητες αν όχι ύποπτες: "Ο Εθνικός Διαχειριστής θα πρέπει να αναζητά τα στοιχεία αυτά από όλες τις πηγές παραγωγής ενέργειας, ώστε να μπορεί  να παρακολουθεί  και να αναφέρει τον πραγματικό αριθμό των εκπομπών ρύπων καθημερινά και όχι αυτόν που κάποιοι προφασίζονται! Εκατομμύρια τόνοι άνθρακα καίγονται επιπλέον καθημερινά, ακριβώς για να αντισταθμιστούν οι μεταβολές τάσεις του δικτύου ενέργειας που προκαλούν τα αιολικά πάρκα! Αποτελεί πραγματικό εμπαιγμό το επιχείρημα της μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα αιολικά πάρκα."
Ο Adamo ανταπαντά σε αυτήν την επιχειρηματολογία: "Δεν δεχόμαστε επ' ουδενί ότι χρησιμοποιούμε εκθέσεις και στοιχεία που είναι τόσο κατάφωρα εσφαλμένα, όπως μας καταλογίζουν". Αλλά ταυτόχρονα δηλώνει ότι πρέπει να υπάρξουν στοιχεία από τους σταθμούς παραγωγής  ενέργειας για να επιβεβαιωθεί αν οι εκθέσεις του οργανισμού είναι ακριβής ή όχι.
Ο αναλυτής της αγοράς ενέργειας Hugh Saddler, δεν συμφωνεί με το σκεπτικό του Cumming για τους ρύπους άνθρακα στον αέρα της Αυστραλίας, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι κι αυτός θα χαιρέτιζε μια επιβεβαιωμένη αναθεώρηση των στοιχείων με βάση τα οποία η βιομηχανία αιολικής ενέργειας βασίζει τους υπολογισμούς της. "Νομίζω ότι θα είναι ένα καλό πράγμα, αν οι αρμόδιες αρχές αναθέσουν μια πιο πρόσφατη μελέτη, για το θέμα αυτό!" λέει ο Saddler. "Το γεγονός είναι ότι δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα, και χρησιμοποιούν στοιχεία που δεν είναι πραγματικά αλλά υποθετικά. Για αυτό και δεν βλέπω άλλη λύση από το να  αρχίσουν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής να κοινοποιούν καθημερινά τα στοιχεία της απόδοσής τους."
Ο Saddler υποστηρίζει ότι η αυξημένη παραγωγή ρύπων άνθρακα μπορεί να αντανακλά έναν χαμηλότερης ενεργειακής αξίας άνθρακα που χρησιμοποιείται στους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Παρόλα αυτά ο Saddler πιστεύει ότι η γενική τάση στην Αυστραλία το τελευταίο διάστημα είναι οι ρύποι αερίων του Θερμοκηπίου να εμφανίζουν πτωτική τάση. Και όντως μια πιο πρόσφατη έκθεση δείχνει τις εκπομπές CO2 από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να μειώθηκαν κατά περαιτέρω 0,6 εκατ. τόνους το έτος, λόγω όμως της μεγάλης πτώσης της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια. "Το αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια είναι ότι οι συμβατικοί σταθμοί προμηθεύουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, με συνέπεια τη μείωση των εκπομπών  CO2", αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Ο Saddler λέει ότι είναι η συνολική μείωση που έχει σημασία. "Είτε θέλετε να αποδώσετε  την πτώση αυτή στην αιολική ή στην ηλιακή ενέργεια ή στην μειωμένη ζήτηση για ενέργεια λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, δεν έχει σημασία", λέει. "Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να ξέρουμε, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις μεγάλες γεννήτριες που βασίζονται στον άνθρακα συνεχίζεται σταθερά προς τα κάτω το τελευταίο διάστημα και αυτό είναι που έχει τελικά σημασία."
Ο Cumming υποστηρίζει πως ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας είναι δυνατόν να πέφτει, η ποσότητα των εκπομπών CO2 ανά μονάδα της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται εμφανίζει αυξητική τάση.
Ο αναλυτής της αγοράς ΕνέργειαςDanny Price της "Frontier Economics" υποστηρίζει ότι οι οι συμβατικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας θα γίνουν όλο και λιγότερο αποτελεσματικοί όσο περισσότερο εισέρχονται στο ενεργειακό δίκτυο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: "Ποτέ δεν θα φτάσουμε στο σημείο που η αιολική ενέργεια θα έχει μια καθαρή επίδραση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα", τονίζει. "Όμως, προσθέτοντας περισσότερο αέρα στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, αυτό θα έχει ως συνέπεια το ηλεκτρικό ρεύμα να γίνει σίγουρα πιο ακριβό." Η "Frontier Economics" εκτιμά ότι η συνολική επιβάρυνση κόστους από τις ανεμογεννήτριες της "Renewable Energy Traders" θα είναι τουλάχιστον 17 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Cumming υποστηρίζει ότι το κύριο μέλημά του είναι το πορτοφόλι των Αυστραλών: "Έχει σημασία, γιατί αυτό που συμβαίνει αντικατοπτρίζεται στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών", λέει χαρακτηριστικά. "Οι εταιρείες αιολικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες βοηθούν στην υποχώρηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ο καταναλωτής πληρώνει για την εν λόγω μείωση. Εάν όμως οι ανεμογεννήτριες δεν συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση τουναντίον αυξάνουν τελικά τους ρύπους CO2, τότε αυτό είναι μια καθαρή σπατάλη χρημάτων, αν όχι μια απάτη. Από την άλλη πλευρά της εξίσωσης εξαιτίας της διαλείπουσας λειτουργίας των αιολικών πάρκων, έχετε τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα, να καίνε περίσσεια καυσίμου ώστε να παρέχουν το καθορισμένο ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτεί το σύστημα για να διατηρεί την σταθερότητα της τάσης του, και έτσι να καταβάλουν μεγαλύτερη αποζημίωση, δυνάμει του φόρου διοξειδίου του άνθρακαΈχει σημασία επειδή ο καταναλωτής πληρώνει τελικά για τα δύο άκρα ενός συστήματος που δεν φαίνεται να  οδηγεί σε καμία πραγματική μείωση οποιουδήποτε από τα αέρια του θερμοκηπίου".
ΥΓ) Ο Hamish Cumming ξεκίνησε σαν ένας ρομαντικός Δον Κιχώτης να επιτίθεται ενάντια στις ανεμογεννήτριες θέλοντας να προστατέψει τους ελάχιστους Γερανούς της Αυστραλίας από τον αφανισμό. Τώρα πλέον είναι ηγέτης και σύμβολο σε έναν αγώνα ενάντια σε μια οικονομική απάτη άνευ προηγουμένου σε βάρος του ίδιου του Λαού της Αυστραλίας. Και από ότι φαίνεται πλέον το μέλλον των Γερανών της Αυστραλίας είναι πια στενά συνδεδεμένο με το μέλλον της ίδιας της Αυστραλίας: η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων οδηγεί σε περιβαλλοντική αλλά και οικονομική χρεοκοπία προειδοποιεί ο Cumming, και μαζί του λιγοστοί άλλοι σύγχρονοι Δον Κιχώτες απανταχού στον κόσμο! Μήπως πρέπει να τους πάρουμε στα σοβαρά;  

Δεν υπάρχουν σχόλια: