13/5/13

Έκθεση κόλαφος της Κομισιόν.

Την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα αργήσει να επιστρέψει στις αγορές και την εκτίμιση ότι η χώρα μας θα χρειαστεί να προχωρήσει σε περισσότερες περικοπές προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το πακέτο διάσωσης για το 2015 και το 2016, εκφράζει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα συμπεράσματα της 11σέλιδης έκθεσης της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, αποτελούν μια ακόμα ένδειξη ότι η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή κάθοδο προς την Άβυσσο! Η Κομισιόν μπορεί να εγκωμιάζει την πολιτική της Συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ως αναφορά την υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής αλλά δεν αφήνει περιθώρια ...χαλάρωσης της πολιτικής αυτής στο εγγύς αλλά και στο απώτερο μέλλονΥπό την νέα κυβέρνηση που ανέλαβε πέρυσι, η Ελλάδα υιοθέτησε νέα μέτρα λιτότητας και ξεπέρασε (;) τους στόχους της Τρόικας για το 2012, αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεσή της. Επιπλέον, η χώρα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πετύχει τους στόχους για το 2013 και το 2014, συμπληρώνει η Κομισιόν, προβλέποντας ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014. Το μόνο που δεν λέει η έκθεση δηλαδή, είναι ότι οι πριν λίγο καιρό "αντιμνημονιακοί"  Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, εξελίχθηκαν σε μνημονιακότερους των μνημονιακών: πλέον δείχνουν τόσο υπέρμετρο ζήλο, που υλοποιούν μέτρα τα οποία και ξεπερνούν τους στόχους που θέτει η Τρόικα!!!
«Έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για την επίτευξη των στόχων το 2013 και το 2014», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία προστίθεται ότι η χώρα μας έχει μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά τα 2/3 από το 2009, σε επίπεδα κοντά στο 6% του ΑΕΠ το 2012. 
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η χώρα θα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα για να πετύχει τον πιο φιλόδοξο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016. Η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που ανέρχονται στο 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2,2% το 2016 για να πετύχει αυτούς τους στόχους, σύμφωνα με την Κομισιόν. Βάσει των εκτιμήσεων της ελληνικής κυβέρνησης για το ονομαστικό ΑΕΠ την επόμενη διετία, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν μεταφράζονται σε δημοσιονομικό κενό περίπου 8 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η έκθεση, το φθινόπωρο θα επαναξιολογηθεί το μέγεθος του κενού από την Ελλάδα και τους δανειστές της και θα συζητηθούν τα μέτρα που απαιτούνται για την κάλυψή του.
«Η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα παραμείνει δύσκολη για πολλά χρόνια μετά το 2014», επισημαίνεται ακόμα στην έκθεση, ενώ απαισιοδοξία εκφράζεται και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς χαμηλώνει ο πήχης για τα εφετινά έσοδα σε 2 από 2,6 δισ. ευρώ που αρχικά προϋπολόγιζε η Κυβέρνηση, όχι τόσο γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν όσο γιατί οι τιμές έχουν πέσει και πρακτικά το ξεπούλημα της Ελλάδας γίνεται ...μπιρ παρά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: