22/1/13

Ιδιωτικοποιήσεις μπιρ παρά...


Η Τρόικα έκρινε ως εξαιρετικά απογοητευτικά τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας και απαιτεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να «ξηλώσει» τους Έλληνες διοικητές στο ΤΑΙΠΕΔ και να τους αντικαταστήσει με ξένους.
Στην ...επιτάχυνση της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων αναφέρονται οι "Financial Times", με αφορμή την σχετική προτροπή του Αντώνη Σαμαρά προς το ΤΑΙΠΕΔ.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πει στην υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων εν μέσω καθυστερήσεων στην επιλογή αγοραστή για την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, αφότου δύο ρωσικές εταιρείες έκαναν τις υψηλότερες προκαταρκτικές προσφορές» γράφουν οι "Financial Times", συμπληρώνοντας: «Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει δύο σημαντικές πωλήσεις μέχρι το τέλος του Μαρτίου: την ΔΕΠΑ, την εταιρεία φυσικού αερίου, με τη θυγατρική της ΔΕΣΦΑ, τον χειριστή του δικτύου και του ΟΠΑΠ, την υπό κρατικό έλεγχο εταιρία τυχερών παιχνιδιών, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.»
«Οι διεθνείς δανειστές πιέζουν για ταχεία πρόοδο σε πωλήσεις το 2013 μετά από τις κακές περσινές αποδόσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ συγκέντρωσε μόνο 200 εκατομμύρια ευρώ από δύο πωλήσεις, ενώ ο στόχος ήταν τα 3,2 δισ. ευρώ, μετά το πάγωμα των διαδικασιών από για τέσσερις μήνες, κατά την διεξαγωγή δυο εκλογικών αναμετρήσεων.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση προόδου για την Ελλάδα σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων "μέχρι σήμερα ήταν εξαιρετικά απογοητευτικά". Προειδοποίησε την κυβέρνηση θα πρέπει να αντικαταστήσει τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ με ξένους ειδικούς, αν οι καθυστερήσεις συνεχιστούν.
Μια πρόσφατη τροποποίηση του νόμου περί ιδιωτικοποιήσεων, που υποχρέωσε το ΤΑΙΠΕΔ να λάβει υπόψη τις συστάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών υποθέσεων, έχει αναβιώσει τις ανησυχίες για την δυνατότητα που θα έχουν ομάδες συμφερόντων να ασκούν επιρροή εις βάρος των ξένων επενδυτών.
Η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τους στόχους για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις λόγω των δυσμενών συνθηκών της αγοράς και τους παρατεταμένους φόβους για μια "Grexit" από το ευρώ. Σωρευτικά, τα έσοδα μέχρι το 2014 έχουν μειωθεί από 15 δισ. ευρώ σε € 6 δισ. ευρώ» γράφουν οι "Financial Times"

Δεν υπάρχουν σχόλια: