3/11/12

Είναι "πράσινη" και η πυρηνική ενέργεια;


«Νομίζω χρειαζόμαστε ένα νέο στόχο μείωσης των εκπομπών CO2», δήλωσε στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Günther Oettinger. «Οι στόχοι ίσως πρέπει να ξεπεράσουν το 30% ως το 2030». «Επίσης θεωρώ πως χρειαζόμαστε σαν Ευρωπαϊκή Ένωση ένα νέο δεσμευτικό στόχο και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διότι εάν έχουμε απλά ένα νέο δεσμευτικό στόχο μόνο για τις μειώσεις των εκπομπών CO2, τότε η πυρηνική ενέργεια είναι καλύτερη και φτηνότερη», πρόσθεσε.
«Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι ευπρόσδεκτη», συμπλήρωσε, «ωστόσο χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη προοπτική για τις ανανεώσιμες ενέργειες, επομένως περισσότερες υποχρεώσεις, και ίσως πιο συντονισμένα και εναρμονισμένα ευρωπαϊκά υποστηρικτικά συστήματα, και όχι μόνο 28 διαφορετικά εθνικά υποστηρικτικά συστήματα.»
Οι δηλώσεις του κ.Oettinger, δεν επιδέχονται καμίας παρερμηνείας: επειδή η πυρηνική ενέργεια είναι κι αυτή "πράσινη" αλλά πολύ πιο φτηνή από τα αιολικά πάρκα, καλό είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει δεσμευτικούς στόχους και για την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, και όχι όπως κάνει μέχρι τώρα μόνο για την μείωση των εκπομπών CO2. Και αυτό να το κάνει "κεντρικά" η Κομισιόν πάνω από από τις εθνικές κυβερνήσεις και ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυνατότητες κάθε χώρας! Κι αν αναρωτιέστε πότε έκανε αυτές τις δηλώσεις ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απάντηση είναι εύκολη: λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ενέργειας John Hayes που ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε για τα αιολικά πάρκα της χώρας του «enough is enough!» και λίγες ημέρες μετά από τις δηλώσεις του επίσης Βρετανού υπουργού Περιβάλλοντος Owen Paterson που δήλωσε πως «τα αιολικά πάρκα δεν είναι η απάντηση για την επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής»! Τα συμπεράσματα δικά σας... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: