31/10/12

Εnough is enough!

Οι καμπάνες χτυπούν πλέον πένθιμα στην Βρετανία για τα αιολικά πάρκα«φτάνει πια με την απάτη της αιολικής ενέργειας», λέει ο Βρετανός υπουργός ενέργειας!
Προσέξτε: οι δηλώσεις δεν ανήκουν σε κάποιον "γραφικό οικολόγο" ή σε κάποιον "ακροαριστερό αγκιτάτορα"- όπως κατά καιρούς και επανειλημμένα έχουν χαρακτηρίσει εμάς- αλλά στον ίδιο τον υπουργό Ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας! Ο John Hayes δήλωσε ότι "δεν μπορούμε να επιβάλλουμε την τοποθέτηση άλλων ανεμογεννητριών στις τοπικές κοινωνίες" και πρόσθεσε ότι "φαίνεται πραγματικά εξωπραγματικός ο τρόπος με τον οποίο ως τώρα έχουν εξαπλωθεί τόσο πολύ σε όλη τη χώρα τα αιολικά πάρκα."  "Εγώ λέω εδώ και μη παρέκει" κατέληξε ο Hayes, και εν αγγλιστί για τους εν παροικούντες τη Ιερουσαλήμ: «Εnough is enough!» 
Ο υπουργός έχει αναθέσει σε επιστημονικούς φορείς την διενέργεια έρευνας για τις ανεμογεννήτριες ώστε να ληφθεί υπόψιν μια πολύ πιο ευρεία και εκτεταμένη εκτίμηση των επιπτώσεών τους στο αγροτικό τοπίο, στο φυσικό περιβάλλον, τον τουρισμό και στις τιμές των κατοικιών. "Ζήτησα από τον υπουργό σχεδιασμού να επανεξετάσουμε τη σχέση μεταξύ των ανεμογεννητριών και του τοπίου", δήλωσε. "Φαίνεται πραγματικά εξωφρενικό το ότι μέχρι τώρα επιτρέψαμε να χωροθετηθούν τα αιολικά πάρκα ελεύθερα σε όλη την χώρα, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της τοπικής κοινότητας ή οι επιθυμίες τους."
Ο κ. Hayes τόνισε ότι μέχρι τώρα ο μεγάλος αντίκτυπος των χερσαίων αιολικών πάρκων στο φυσικό περιβάλλον είχε σκόπιμα "παραμεληθεί" και προειδοποίησε ότι πλέον οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να χωροθετούνται σε "αυστηρά εγκεκριμένες περιβαλλοντικά και αισθητικά θέσεις" έχοντας ως προαπαιτούμενο επιπλέον και την "γνήσια αποδοχή από την τοπική κοινότητα". "Η περίοπτη θέση της αισθητικής στις συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων έχει συχνά ως τώρα και σκόπιμα παραμεληθεί. Όλα αυτά που θα κάνουμε όμως από δω και πέρα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα τοπικά περιβάλλοντα και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα."
Ο Hayes αποκάλυψε ακόμη πως έχει επίσης ζητήσει από εξειδικευμένους επιστήμονες του Βρετανικού Ινστιτούτου Ακουστικής να εξετάσουν τις καταγγελίες για τις επιπτώσεις του θορύβου των ανεμογεννητριών στην διαβίωση και την υγεία των ανθρώπων αλλά και τις πολύ πιο άγνωστες επιπτώσεις των υποήχων σε όλο το φάσμα της φύσης- καθώς οι μέχρι τώρα έρευνες αφορούσαν μόνο τις επιπτώσεις στις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών και στο "μπλοκάρισμα των ραντάρ αεροπλοΐας".
Ταυτόχρονα κ. Hayes τόνισε ότι στον ενεργειακό σχεδιασμό της Βρετανίας πρέπει να ληφθεί υπόψην και το κόστος των αιολικών πάρκων: "Έχουμε εκδώσει πρόσκληση υποβολής στοιχείων για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας. Αυτό που θα ληφθεί υπόψη δεν θα είναι μόνο το κόστος τους ως επένδυση, αλλά και και το κόστος που προκαλούν για την τις τοπικές κοινότητες."
Σχεδόν 4.000 ανεμογεννήτριες πρόκειται να κατασκευαστούν σε όλη τη Βρετανία τα επόμενα χρόνια. Ο υπουργός ενέργειας δήλωσε ότι μόνο μια μικρή μειοψηφία των χιλιάδων ανεμογεννητριών που έχουν υποβάλει αίτηση για πολεοδομική άδεια είναι πιθανό τελικά να πάρουν το πράσινο φως. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό θα ήταν αρκετό για να εκπληρώσει τους πράσινες στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση με βάση τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Αν κοιτάξετε τι έχει χτιστεί μέχρι τώρα, τι έχει προγραμματιστεί να χτιστεί και τι σχεδιάζεται να χτιστεί, ένα μεγάλο μέρος του τελικά δεν θα περάσει και θα απορριφθεί αν θέσουμε αυστηρά όρια για την χωροθέτηση των αιολικών πάρκων. Ακόμα όμως και αν μόνο ένα μικρό ποσοστό τελικά απομείνει και αδειοδοτηθεί, πρόκειται άνετα να φθάσουμε και να καλύψουμε τους στόχους μας για το 2020! " δήλωσε ο κ. Hayes.
Πράγματι, το ποσό της ενέργειας που παράγουν οι ανεμογεννήτριες είναι τόσο γελοίο ώστε ακόμη και τώρα, που έχουν χτιστεί πάνω 3.500 ανεμογεννήτριες σε όλη την Βρετανία, η μέση ποσότητα της ενέργειας που παράγεται από αυτές δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που παράγεται από ένα μεσαίου μεγέθους σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, και με ένα απειροελάχιστο  μόνο κλάσμα του κόστους των ανεμογεννητριών. Χωρίς στο κόστος των ανεμογεννητριών να συνυπολογίζεται το περιβαλλοντικό κόστος που προκαλούν.

Και ο κ. Hayes κατέληξε: "Δεν μπορούμε πλέον να αφήσουμε- και δεν θα αφήσουμε τις ανεμογεννήτριες να επιβάλλονται στις τοπικές κοινότητες. Σίγουρα δεν μπορώ μόνος μου να οικοδομήσω μια νέα Ιερουσαλήμ, αλλά θα κάνω και θα πράξω ότι μπορώ για να προστατεύσω την αισθητική και την οικολογία της γη μας."Εnough is enough!" 

Δεν υπάρχουν σχόλια: