11/4/13

Ντροπή...


Συγκλονιστικά είναι τα λόγια του παιδιού ενός από τους συλληφθέντες της Ιερισσού, την ώρα που οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι τα ξημερώματα της Τετάρτης. «Μαμά, τον μπαμπά θα τον σκοτώσουν;», ήταν τα λόγια του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.
«Είχαμε πέσει για ύπνο, ήταν περίπου 03.00. Χτύπησαν δυνατά το κουδούνι και κλοτσούσαν την πόρτα. Πήγα να δω, αλλά είχαν κλείσει την ταινία με ματάκι», λέει η σύζυγος ενός εκ των δύο συλληφθέντων στην εφημερίδα. «Μέχρι να συνειδητοποιήσουμε τι γίνεται είχαν ήδη σπάσει με κλοτσιές την πόρτα. Τέσσερις – πέντε αστυνομικοί ντυμένοι στα μαύρα μπούκαραν στο σπίτι και πέρασαν χειροπέδες στο Βασίλη. Ένας αστυνομικός με ακολουθούσε σε κάθε μου βήμα, οι άλλοι είχαν συνεχώς το δάχτυλο στην σκανδάλη. Ζητούσα επίμονα να δω το ένταλμα από τον εισαγγελέα και αυτός με ειρωνεύονταν ‘’Θα κάναμε, κυρά μου, τέτοια επιχείρηση χωρίς ένταλμα;”».
Λίγα μέτρα παραπέρα, χτυπά η πόρτα και σε ένα δεύτερο σπίτι. «Μπήκαν στο σπίτι οι αστυνομικοί πάνοπλοι και κουκουλωμένοι, μόνο τα μάτια τους βλέπαμε. Δεν μας έδειξαν ένταλμα, μόνο ένας κύριος με πολιτικά που τους συνόδευε – πρέπει να ήταν εισαγγελέας. Ποιον να πρωτοκοιτάξω; Τον άντρα μου; Τα παιδιά μου που ούρλιαζαν; Είναι 3 ο μικρός μας, 6 η κόρη μας και 10 ο μεγάλος».
Θυμίζουμε ότι η εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των δύο ανδρών, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης μαζί με άνδρες των ΕΚΑΜ και παρουσία δύο Πταισματοδικών που προϊσταντο της επιχείρησης, μετέβησαν στα σπίτια των κατηγορουμένων, έσπασαν τις πόρτες και στην κυριολεξία απήγαγαν τους ...δύο άντρεςΑμφότεροι φέρονται κατά τις αστυνομικές αρχές ως εκ των βασικών κατηγορουμένων για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», τον περασμένο Φεβρουάριο, στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Στο μεταξύ σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", αστυνομικός, που συμμετείχε στις χθεσινές συλλήψεις φέρεται πως είπε «Δες τώρα τον μπαμπά σου με τις χειροπέδες, γιατί θα είσαι μεγάλη όταν θα τον ξαναδείς», απευθυνόμενος στη μικρή κόρη ενός από τους δύο συλληφθέντες.
"Η απαγωγή των δύο ανδρών", δήλωσε ο κ. Απ. Παπαγεωργίου, πρόεδρος της επιτροπής κατοίκων της Ιερισσού, "εντάσσεται στο πλαίσιο της πρακτικής Δένδια να καθυποτάξει το χωριό". "Όταν έγινε η εισβολή, η γυναίκα ενός από τους συλληφθέντες βγήκε μαζί με τα ανήλικα παιδιά της να δει τι συμβαίνει και της έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο", συνέχισε. Είπε ακόμη ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 145 κλήσεις για κατάθεση από την αστυνομία κι έχουν πάει όλοι οι κάτοικοι, αλλά "και οι συγκεκριμένοι που συνελήφθησαν έχουν κληθεί άλλες δύο ή τρεις φορές και πήγαν να καταθέσουν". «Θα μπορούσαν να τους καλέσουν στον Πολύγυρο και να τους συλλάβουν εκεί, αντί να σπάσουν τις πόρτες των σπιτιών τους νυχτιάτικα και να τους απαγάγουν μπροστά στα παιδιά τους. Αν τους καλούσαν, θα πήγαιναν χωρίς αντίσταση», λέει ο κ. Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ένας εκ των συλληφθέντων, ο Βασίλης Δημητρακούλας, 44 χρόνων, υλοτόμος στο Άγιον Όρος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι πρόσφατα, είναι ο ιδιοκτήτης της καραμπίνας που κατέσχεσε η Αστυνομία την Τσικνοπέμπτη και για την οποία έγινε η εισβολή με τη ρίψη χημικών στο χωριό. Συνελήφθη γιατί η Αστυνομία, λέει ο κ. Παπαγεωργίου, κατάφερε να ταυτοποιήσει μ' αυτήν έναν κάλυκα που βρέθηκε στο χώρο της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές τον περασμένο Φεβρουάριο. «Εναν κάλυκα από τους χιλιάδες μέσα στο δάσος, όπου τόσο οι Ιερισσιώτες όσο και κυνηγοί από άλλα χωριά και από άλλους νομούς πηγαίνουν για κυνήγι». Για τον δεύτερο, Γιώργο Παγώνη, 33 χρόνων, έμπορο ζωοτροφών, πατέρα τριών ανήλικων παιδιών 3, 6 και 10 χρόνων και ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ μέχρι πρόσφατα, η Αστυνομία κατάφερε να ταυτοποιήσει δείγμα DNA -από αυτά που ελήφθησαν παράνομα- με μία τρίχα από σκούφο που βρέθηκε στις Σκουριές μετά την εμπρηστική επίθεση του Φεβρουαρίου.
«Στις Σκουριές έχουν πάει επανειλημμένα 5.000 άνθρωποι, αλλά η Αστυνομία βρήκε μία τρίχα μέσα στο δάσος και κατάφερε να την ταυτοποιήσει...», σχολιάζει ο κ. Παπαγεωργίου. Οπως λέει, δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης ούτε εισαγγελέας. «Δεν νομίζω ότι παρουσία εισαγγελέα θα έσπαζαν με λοστούς τις πόρτες των σπιτιών». Υπογραμμίζει ότι αν η Αστυνομία είχε καλέσει τους δύο συλληφθέντες, «είναι απολύτως βέβαιο ότι θα πήγαιναν. Εχουμε εμπειρία σ' αυτό το θέμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται προσαγωγές, συλλήψεις, κλήσεις για ανακρίσεις και κανείς μέχρι σήμερα δεν προέβαλε την παραμικρή αντίσταση. Εχω την αίσθηση ότι αυτό γίνεται μέσα σε ένα κλίμα εκφοβισμού, το οποίο έχει ξεκινήσει ο κ. Δένδιας εδώ και καιρό. Δεν θα βγει σε καλό σε κάθε περίπτωση», δήλωσε.
Παρά το ότι η ΕΛ.ΑΣ. επιμένει στην ανακοίνωσή της ότι οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να σπάσουν την πόρτα γιατί χτυπούσαν το κουδούνι αλλά δεν τους άνοιγε κανείς, η μαρτυρία της συζύγου του Γιώργου Παγώνη, Μαρίας, τους διαψεύδει. 
Η ίδια λέει ότι τους ξύπνησε ο ήχος από κάποιον που προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα. Ο σύζυγός της ρώτησε ποιος είναι και ακούστηκε μια φωνή να λέει: «Αστυνομία. Ανοίξτε». Τότε αυτός απάντησε ότι θα ανοίξει και θα τους ακολουθήσει χωρίς αντίσταση. Τους ζήτησε να μη σπάσουν την πόρτα γιατί έχει τρία ανήλικα παιδιά που ξύπνησαν τρομαγμένα. Αλλά δεν πρόλαβε. Οι αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα, μπήκαν μέσα πάνοπλοι με τα πρόσωπα καλυμμένα με κουκούλες, χωρίς να επιδείξουν κάποιο ένταλμα, και τον άρπαξαν μπροστά στα μάτια των παιδιών του, με τις παντόφλες, χωρίς να του επιτρέψουν να βάλει ούτε ένα μπουφάν. 
Και αναρωτιέται κανείς και δικαίως: οι κατηγορούμενοι ήταν γνωστοί, όπως ήταν γνωστό και το που μένουν! Εξάλλου η αστυνομία τους είχε ξανακαλέσει για να καταθέσουν και αυτοί είχαν πάει. Προς τι λοιπόν η νυχτερινή επιδρομή των πραιτοριανών του Δένδια; Η απάντηση σε αυτό το καθαρά φιλολογικό ερώτημα είναι πολύ εύκολη αν δούμε τι διαδραματιζόταν την ίδια ημέρα στην Βουλή...   
Την ίδια ακριβώς ημέρα που αυτά συνέβαιναν στην Ιερισσό, στην Βουλή υπερψηφιζόταν το περιβόητο "επενδυτικό νομοσχέδιο" που πέρα των άλλων εμπεριείχε και την ντροπολογία με την οποία απαλλάσσονται, επί της ουσίας, από το αδίκημα της απιστίας τα τραπεζικά στελέχη που έχουν χορηγήσει θαλασσοδάνεια στα πολιτικά κόμματαΠέρα από την ουσία του θέματος και σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η συγκεκριμένη ντροπολογία δεν είχε κατατεθεί εμπρόθεσμα, ως όφειλε και με βάση όσα ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν την έναρξη της συζήτησης. Παρόλα αυτά παραβιάζοντας κάθε έννοια συνταγματικότητας η Βουλή υπερψήφισε το νομοσχέδιο στο σύνολό του! Έτσι λοιπόν αποκτούν αναδρομική ασυλία (;) όσα στελέχη Τραπεζών υπέγραψαν τα περιβόητα θαλασσοδάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ! Αντίθετα οι πολίτες  που υπερασπίζονται το περιβάλλον και το δικαίωμα των παιδιών τους στην ζωή, αντιμετωπίζονται ως οι χειρότεροι εγκληματίες και με μεθόδους που συναντάμε στις πιο στυγνές δικτατορίες! Αν αυτό δεν είναι ντροπή για όλους μας- αφού αφήνουμε να συμβαίνει χωρίς να ξεσηκωνόμαστε- τότε είμαστε άξιοι της μοίρας: και σίγουρα είμαστε άξιοι πολίτες του ..."Μπομπολιστάν"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: