28/2/13

Το λάθος "φάρμακο της Τρόικας" σκοτώνει τους Έλληνες ασθενείς...


ή 
Με τίτλο: «Πανικός στην Ελλάδα εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων από φάρμακα» η  βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση.  Εκατοντάδες ασθενείς στερούνται της θεραπείας τους επειδή το ελληνικό κράτος οφείλει πολλά χρήματα στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες είναι έτοιμες ακόμα και να αποσύρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά. Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη φαρμάκων, καθώς  πρώτον, οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες πάγωσαν τις αποστολές φαρμακευτικού υλικού λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα και δεύτερον, της πρακτικής των Ελλήνων μεσαζόντων να πουλάνε τα φάρμακα στο εξωτερικό, εκμεταλλευόμενοι τις υψηλότερες τιμές τους σε άλλες χώρες, αντί να τα διοχετεύσουν στην ελληνική αγορά.  

Εκατοντάδες φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη και η κατάσταση χειροτερεύει, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Σε εκατοντάδες φάρμακα παρατηρείται χαμηλός ρυθμός ανεφοδιασμού και η κατάσταση χειροτερεύει σύμφωνα με την ελληνική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα από 200 φαρμακευτικά προϊόντα να επηρεάζονται άμεσα, ανάμεσα στα οποία προϊόντα που συνταγογραφούνται σε θεραπείες για την αρθρίτιδα, την ηπατίτιδα c και την υπέρταση, τη χοληστερίνη, αντιβιοτικά, και άλλα.Στην Αθήνα μάλιστα περιγράφονται χαοτικές καταστάσεις με τους ασθενείς να γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο προσπαθώντας να βρουν το φάρμακό τους, ενώ την ίδια ώρα τα νοσοκομεία να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κόσμου.
Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μια λίστα που περιέχει πάνω από 50 φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν σταματήσει τις προμήθειες ή σκοπεύουν να τις σταματήσουν. Η λίστα περιλαμβάνει κολοσσούς, όπως οι Pfizer, Roche, Sanofi, GlaxoSmithKline και AstraZeneca.
Ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, πρόεδρος του ΕΟΦ δήλωσε ότι “οι εταιρίες σταματούν την προμήθεια επειδή η Ελλάδα δεν είναι κερδοφόρα για αυτές και ανησυχούν ότι τα προϊόντα τους θα εξαχθούν από εμπόρους σε πλουσιότερες χώρες μέσω του παράλληλου εμπορίου, καθώς οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη.”
Ο ΕΟΦ ερευνά 13 φαρμακευτικές που έχουν μειώσει τις προμήθειές τους και έχουν παραδώσει τα ονόματα 8 εξ αυτών στο υπουργείο Υγείας για να τιμωρηθούν με πρόστιμα. Ο κ. Τούντας αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των εταιριών αυτών αλλά τόνισε ότι πρόκειται για μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.
Ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Καραγεωργίου, μιλώντας στην Guardian, επιβεβαίωσε τις ελλείψεις λέγοντας ότι “οι προμήθειες έχουν περικοπεί κατά 90%” και συνέχισε: “Οι εταιρίες δίνουν ένα μέρος των προμηθειών ίσα ίσα για να μην τιμωρηθούν, την ίδια ώρα που οι ασθενείς φοβούνται ότι δε θα μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους. Περίπου 300 φάρμακα υπάρχουν σε πολύ μικρή προμήθεια, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν πρωτοποριακά φάρμακα για καρκινοπαθείς και ασθενείς που υποφέρουν από κατάθλιψη”.
Απ'την άλλη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Φρουζής προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους των πολιτών, δηλώνοντας ότι “μόνο λίγες εταιρίες δεν προμηθεύουν την ελληνική αγορά και μόνο με συγκεκριμένα προϊόντα, εξαιτίας των χαμηλών τιμών των φαρμάκων και των χρεών της κυβέρνησης”.
Σύμφωνα με τη Guardian, η Ελλάδα χρωστά σε φαρμακευτικές εταιρίες περίπου 1,9 δισ. ευρώ, χρέος που χρονολογείται από το 2011, ενώ οι εταιρίες περιμένουν πληρωμές ύψους 500 εκ. ευρώ αυτό το μήνα.
Μερικές εταιρίες παραδέχτηκαν ότι δεν προμηθεύουν κάποια φάρμακα. Η Pfizer επιβεβαίωσε ότι 4 φάρμακά της δεν έρχονται στη χώρα επειδή υπάρχουν εναλλακτικά φάρμακα στην αγορά, ενώ η Roche δήλωσε ότι δεν έχει σταματήσει να προμηθεύει την Ελλάδα, αλλά σταμάτησε να δίνει κάποια φάρμακα στα νοσοκομεία, τα οποία χρωστάνε στην εταιρία 200 εκ. ευρώ.
Απ’ την πλευρά τους οι GlaxoSmithKline, AstraZeneca και Novartis  αρνούνται κατηγορηματικά ότι σταμάτησαν την προμήθεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
Σ’ αυτό που συμφωνούν όλες οι φαρμακευτικές είναι στο γεγονός ότι η Ελλάδα  πρέπει να εξομοιώσει τις τιμές των φαρμάκων με αυτές στην υπόλοιπη Ευρώπη, με σκοπό να εξαλειφθεί το φαινόμενο της εξαγωγής φαρμάκων μέσω του παράλληλου εμπορίου. Οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι 20% ή και φτηνότερες από αυτές στην Ευρώπη.
H Guardian, τέλος, τονίζει ότι αυτός ο μήνας θα είναι κρίσιμος για την Ελλάδα καθώς θα πρέπει να συμφωνηθεί με την τρόικα ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός για το 2013, οποίος τα τελευταία χρόνια μειώνεται όλο και περισσότερο, με εμφανείς επιπτώσεις στους Έλληνες ασθενείς. Το 2011 ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 3,7 δις. ευρώ για να μειωθεί πέρυσι σε 2,44 δις ευρώ. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανησυχεί ότι οι διεθνείς πιστωτές της χώρας μπορεί να φτάσουν τον προϋπολογισμό του 2013 σε 2 δις ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: