3/11/12

Το λάθος "φάρμακο" μας οδηγεί σε έλλειψη φαρμάκων...

Με την "μνημονιακή πολιτική" είναι σίγουρο πως δεν θα έχουμε φάρμακα...
Σε νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ, σε περίπτωση καταψήφισης του Προϋπολογισμού ή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητείται ο Προϋπολογισμός του 2013. Ο κ. Στουρνάρας, χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα στη φαρέτρα της κυβέρνησης» και κάλεσε τους βουλευτές να τα υπερψηφίσουν. «Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε άτακτη χρεοκοπία, σε απρόβλεπτα δεινά και εκτός ευρωζώνης. Κάποιοι λένε πως αυτό είναι εκβιασμός, αλλά είναι η ωμή πραγματικότητα» προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών. Και αν χρεοκοπήσουμε δεν θα έχουμε βενζίνη για τα αυτοκίνητά μας, γάλα για τα παιδιά μας και φάρμακα για τους γονείς μας...
Ένα από τα κύρια επιχειρήματα υπερψήφισης όλων των Μνημονίων μέχρι τώρα στην Βουλή ήταν και από ότι φαίνεται συνεχίζει να είναι ότι αν χρεοκοπήσουμε δεν θα έχουμε ...φάρμακα! Μόνο που φάρμακα δεν θα έχουμε πλέον έτσι κι αλλιώς...Και αυτό ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει ο κ.Στουρνάρας και η κυβέρνηση στην οποία τυγχάνει να είναι υπουργός! 
Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Ιωάννη Βρούτση και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά (ΦΕΚ Β' 2883/28.10.2012) θα έχουν -από μηδενική που είχαν έως σήμερα- συμμετοχή 10% στα φάρμακά τους όσοι πάσχουν από «επιληψία και λοιπές επιληπτικές καταστάσεις, Αγγειοπάθεια Burger, Άνοια  νόσο Alzheimer και νόσο Charcot». Επίσης, με τη νέα αυτή απόφαση των Βρούτση - Σαλμά στο εξής θα πληρώνουν απ' την τσέπη τους συμμετοχή στα φάρμακα τους και οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Δηλαδή, οι νεφροπαθείς -όπως και άλλες κατηγορίες ασθενών- θα έχουν μηδενική συμμετοχή μόνο στην αγορά φαρμάκων που σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την με την κύρια πάθησή τους, ανεξάρτητα αν αυτή η πάθηση έχει ως αιτιοπαθογένεια ή έχει η ίδια προκαλέσει ή συνοδεύεται λόγω κοινής παθοφυσιολογίας και από άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιοπάθεια, κλπ. 
Επιπλέον εντείνονται οι πιέσεις από την τρόικα ώστε να συνταγογραφείται από τους γιατρούς η δραστική ουσία των φαρμάκων και τα ασφαλιστικά ταμεία να καλύπτουν στους ασφαλισμένους τους μόνο τα αποκαλούμενα φτηνά γενόσημα φάρμακα. Βασικός της στόχος για άλλη μια φορά να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη έστω κι αν αποτελεί μόνο το 12 με 15% της συνολικής δαπάνης για την υγεία. Τι σημαίνει αυτό; Όλες οι συνταγές που θα φεύγουν από τους γιατρούς θα πρέπει να αναφέρουν μόνο τη δραστική ουσία και στο τέλος την επιλογή του πιο φθηνού φαρμάκου θα κάνει ο φαρμακοποιός. Αν ο ασθενής επιλέγει να πάρει ένα άλλο πιο ακριβό, το οποίο ενδεχομένως να γνωρίζει ο ίδιος ή να του συνέστησε ο γιατρός του, θα πρέπει να πληρώνει τη διαφορά από την τσέπη του.

Την ίδια ώρα η αγορά έχει ...στεγνώσει από φάρμακα, με τους ασθενείς να αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο το σκεύασμά τους. Εκτός από τα "ακριβά" φάρμακα, οι ελλείψεις πλέον αφορούν και φάρμακα καθημερινά σχεδόν για όλες τις παθήσεις, ενώ εκτιμάται σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι ήδη πάνω 700 σκευάσματα έχουν... εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η περίπτωση διαβητικού, ο οποίος αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τη θεραπεία του, η οποία στοίχιζε μόλις 2,60 ευρώ, με αντίστοιχο σκεύασμα αξίας ύψους 70 ευρώ, τα οποία και πλήρωσε από την τσέπη του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: