30/11/12

"Μαύρη τρύπα" οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας!


«Δραματική» χαρακτηρίζεται πλέον η κατάσταση του ενεργειακού συστήματος της χώρας, με τον κίνδυνο της πλήρους κατάρρευσης να βρίσκεται προ των πυλών. Η «μαύρη τρύπα» του συστήματος υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 800 εκατ. ευρώ, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έως το τέλος του χρόνου το ποσό αυτό θα φθάσει το 1 δισ. ευρώ, απειλώντας με αλυσιδωτές επιπτώσεις όχι μόνο όσον αφορά τον απρόσκοπτο ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας αλλά και την πορεία της οικονομικής της κατάστασης!
Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αύξηση του τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και η σχεδιαζόμενη "απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων" μοιάζει να είναι σταγόνα στον ωκεανό του συνεχώς διογκούμενου ελλείμματος του συστήματος, καθιστώντας υποχρεωτικό το διπλασιασμό του τέλους ΑΠΕ από 7,5 ευρώ/MWh που είναι σήμερα στα 15 ευρώ/MWh από την αρχή του έτους. Δεδομένου δε ότι τους επόμενους μήνες και έως το Μάρτιο αναμένεται ραγδαία αύξηση των έργων ΑΠΕ- φωτοβολταϊκών και αιολικών- που θα ενταχθούν στο σύστημα, θεωρείται βέβαιο ότι τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η πολιτεία για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ (έσοδα από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων περίπου 350 εκατ. ευρώ, τέλος ΕΡΤ και τέλος λιγνίτη 120 εκατ. ευρώ), τον οποίο διαχειρίζεται ο ΛΑΓΗΕ, δεν θα είναι σε καμία περίπτωση επαρκή. 
Ενδεικτικό της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι ο ΛΑΓΗΕ (λειτουργός της αγοράς), αλλά και ο ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής του συστήματος) οφείλουν προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και τους παραγωγούς από ΑΠΕ περίπου 800 εκατ. ευρώ, που κατανέμονται σχεδόν ισομερώς (50%-50%), ενώ οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί με τη σειρά τους οφείλουν στη ΔΕΠΑ περίπου 360 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΠΑ από την πλευρά της προσπαθεί να είναι συνεπής προς τους ξένους προμηθευτές της μέσω του δανείου που έχει λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 
Την ίδια ώρα η ΔΕΗ, που ακολουθεί σύστημα συμψηφιστικών πληρωμών προς τις θυγατρικές της, φέρεται να οφείλει στον ΑΔΜΗΕ για ρεύμα που έχει προμηθευτεί και το οποίο έχει παραχθεί από ιδιωτικές μονάδες περίπου 290 εκατ. ευρώ και στον ΔΕΗΔΗΕ (διαχειριστής δικτύου) περίπου 50 εκατ. ευρώ. 
Ο ΑΔΜΗΕ, πάλι, δεν πληρώνει τις ιδιωτικές μονάδες, με αποτέλεσμα να εκπέμπεται "SOS" από τον ΕΣΑΗ (σύνδεσμος ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών). Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του προέδρου "Τέρνα Ενεργειακής" και ταυτόχρονα και προέδρου του ΕΣΑΗ Γιώργου Περιστέρη σε επιστολή του προς τη ΡΑΕ: «Τυχόν συνέχιση της παρούσας κατάστασης θα προκαλέσει άμεσα την οικονομική κατάρρευση των εταιριών του Συνδέσμου, οι οποίες ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας, αλλά και από την επιβάρυνση των τόκων από τις υπερημερίες προς ΔΕΠΑ».
Αυτό που απαιτούν πρακτικά οι ΑΠΕτζίδες είναι μέρος της περιβόητης δόσης που θα λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση να δοθεί άμεσα για την αποπληρωμή των χρεών του ΑΔΜΗΕ προς αυτούς! Και ταυτόχρονα να υπάρξει μέριμνα για την απρόσκοπτη μηνιαία πληρωμή τους!
Σύμφωνα όμως με εισήγηση του ΛΑΓΗΕ προς το ΥΠΕΚΑ προκύπτει άμεσα ανάγκη για υπερδιπλασσιασμό του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο έλλειμμα που γεννούν οι ΑΠΕ. "Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε ταμειακή αδυναμία και δεν μπορούμε να αποπληρώνουμε εγκαίρως τους παραγωγούς ΑΠΕ", τονίζουν στελέχη του ΛΑΓΗΕ, που ακόμη και σήμερα δε δεσμεύονται απέναντι στην αγορά για το πότε θα καταφέρει ο λειτουργός να φανεί συνεπής στις πληρωμές του. Εκείνο που τονίζουν τα στελέχη του Λειτουργού είναι ότι σε περίπτωση που το κράτος επιθυμεί να μηδενίσει το έλλειμμα, θα πρέπει να επιβληθεί άμεσα, αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (ΑΠΕ) στα 18 ευρώ η MWh, αντί για τα 7,5 ευρώ η MWh (τιμή που αυξήθηκε πρόσφατα τον περασμένο Αύγουστο από τα 5,43 ευρώ η MWh που ίσχυε πριν)!

Δεν υπάρχουν σχόλια: