6/11/12

Χα, χα, χα... Μειδιώ ειρωνικά!


ΥΠΕΚΑ: Το έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ προαπαιτούμενο από την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης! 

Η αντιμετώπιση του τεράστιου ελλείμματος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, παραδέχθηκαν ανοιχτά σήμερα κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Capital.gr"! Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα του λογαριασμού από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας διαμορφώνεται σήμερα στα 370 εκατ. ευρώ και βαίνει καθημερινά αυξανόμενο, λόγω της επιταχυνόμενης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο και των υψηλών τιμών απορρόφησης της ενέργειας από τις ΑΠΕ.
Το Υπουργείο επισημαίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το Δημόσιο έχει συνεισφέρει με πολλούς τρόπους στη μείωση των ελλειμμάτων (έσοδα από δημοπρασίες ρύπων που έχουν αποφέρει 120 εκατ. ευρώ και αναμένονται άλλα 30 - 35 εκατ. ως το τέλος του χρόνου, επιβολή τέλους στη λιγνιτική παραγωγή από το οποίο συγκεντρώθηκαν 25 εκατ., αύξηση του τέλους ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές με πρόσθετα έσοδα 100 εκατ. για το 2011 και ακόμη περισσότερα το 2012). Παράλληλα, προχώρησε σε μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της πράσινης ενέργειας, αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης και χορήγησης προσφορών σύνδεσης στα φωτοβολταϊκά και αποφασίστηκε η εκχώρηση μέρους του τέλους της ΕΡΤ για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με το υπουργείο και παρά τη λήψη όλων αυτών των μέτρων αναγκαία ήταν και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά, καθώς το έλλειμμα συνεχίζει να εκτροχιάζεται.
Κύκλοι τόσο του Υπουργείου όσο και της "αγοράς τονίζουν" πως παρά την εισφορά που αναγκαστικά επιβλήθηκε στα φωτοβολταϊκά, η απόδοση των επενδύσεων στον τομέα της ηλιακής ενέργειας παραμένει υψηλή και ελκυστική για τους ενδιαφερόμενους.
Το Υπουργείο τονίζει ακόμη, ότι:
• Τα οικιακά φωτοβολταϊκά, λόγω του κοινωνικού τους χαρακτήρα ως ένα επιπλέον έσοδο στον οικογενειακό προϋπολογισμό, έχουν εξαιρεθεί τόσο από την αναστολή για νεοεισερχόμενες επενδύσεις όσο και από την εισφορά.
• Δεν υπάρχει εισφορά για όσους έχουν κλειδώσει τιμή μετά τον Αύγουστο του 2012, με τις νέες δηλαδή μειωμένες εγγυημένες τιμές.
• Το αρχικό προαπαιτούμενο με στενότερο χρονικό ορίζοντα μηδενισμού μάλιστα του ελλείμματος και όχι σταδιακής μείωσης, προέβλεπε πολύ σκληρότερα μέτρα (αναδρομική περικοπή feed in tariffs, μείωση ενέργειας που αγοράζει το σύστημα από φωτοβολταϊκά, υψηλότερα ποσοστά εισφοράς).
Με το σύνολο των μέτρων του ΥΠΕΚΑ, αποφεύχθηκε υπέρογκη αύξηση του τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία διαμορφώνεται σε 1 ευρώ/μήνα μεσοσταθμικά για τον τυπικό οικιακό καταναλωτή.
Η εισφορά δεν αφορά σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ (π.χ. αιολικά, βιομάζα) γιατί το κόστος κατασκευής τους παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα οι εγγυημένες τιμές που απολαμβάνουν είναι σχετικά χαμηλές.
Βέβαια στην πραγματικότητα η κατάσταση δεν είναι για γέλια αλλά είναι για κλάματα! Θυμηθείτε τι γράφαμε  εμείς πριν από καιρό και μας χαρακτήριζαν "γραφικούς":

Δεν υπάρχουν σχόλια: