11/10/12

Τι προβλέπει η "λίστα" της τρόικας για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας!


Η Μέρκελ έφυγε - η "Πράσινη Ανάπτυξη" έρχεται!
Το προσωρινό πάγωμα των φωτοβολταϊκών στις στέγες που αφορά χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες, το ξεκαθάρισμα των παλαιών αδειών ΑΠΕ ώστε να δοθεί χώρος στις μεγάλες εταιρείες να επανατοποθετηθούν στην αγορά και τη νέα ρύθμιση του «τέλους ΑΠΕ» ώστε μέχρι το τέλος του 2013 να έχει εξαλειφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ περιλαμβάνει,  σε βραχυπρόθεσμο τουλάχιστον επίπεδο, η "λίστα των υποχρεώσεων" που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση έναντι των δανειστών της, και που στην πραγματικότητα είναι το νέο χρονοδιάγραμμα των μνημονιακών υποχρεώσεων της Χώρας μας έναντι της Τρόικας.
Όσον αφορά τη συνολική μεταρρύθμιση για τον τομέα των ΑΠΕ, επανέρχεται η προοπτική αλλαγής του συστήματος οικονομικής στήριξης των ΑΠΕ με την υιοθέτηση του "feed in premium" (εγγυημένες διαφορικές τιμές) από το  σύστημα "feed in tariff" (σταθερές εγγυημένες τιμές) που ισχύει σήμερα και ασκείται πίεση για αναπροσαρμογή τόσο των εγγυημένων τιμών όσο και των ενισχύσεων-επιδοτήσεων προς τις ΑΠΕ.
Όπως αναφέρει το κείμενο των προαπαιτούμενων δράσεων με το οποίο η τρόικα ελέγχει την πρόοδο του μνημονίου, μέσα σε μια βραχυπρόθεσμη προοπτική η κυβέρνηση θα πρέπει:
1. Να εξασφαλίσει από τον Οκτώβριο του 2012 και μετά ότι ο ΛΑΓΗΕ θα  δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία για την εξέλιξη του λογαριασμού ΑΠΕ με προβολές καθ 'όλο το 2013.
2. Μέχρι τον Νοέμβριο να ακυρώσει όλες τις αχρησιμοποίητες άδειες για κάθε εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουν περάσει τις σχετικές προθεσμίες ώστε να ξεκαθαρίσει η "αγορά" και να παγώσει προσωρινά τις νέες αιτήσεις για φ/β στις στέγες -που βέβαια αφορά χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες- ώστε να δοθεί δυνατότητα ανάπτυξης μεγάλων επενδύσεων στον τομέα.
3. Να ρυθμίσει την αναπροσαρμογή του «τέλους ΑΠΕ» κάθε έξι μήνες (τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο 2013) έτσι ώστε να εξαλειφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ (του ΛΑΓΗΕ) μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2013.
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο κείμενο που παρέδωσε η Τρόικα στην Κυβέρνηση, για να επιτύχει μια μακρά και σταθερή μεταρρύθμιση του καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών, η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει:
1. Να υποβάλλει μέχρι το τέλος του έτους στις υπηρεσίες της Κομισιόν ένα λεπτομερές σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έτσι ώστε να είναι πιο συμβατό με τις εξελίξεις στην αγορά και την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εξετάσει:
- Τις επιλογές που ισχύουν για το καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων στις υφιστάμενες "ταρίφες" και την εξέταση νέου συστήματος πληρωμών με την υιοθέτηση του συστήματος "feed in premium". Ως γνωστόν, το σύστημα που ισχύει σήμερα πληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ με μια συγκεκριμένη τιμή ανά μεγαβατώρα παραγωγής (feed in tariff). Στην περίπτωση του  "feed in  premium", η πληρωμή θα γίνεται με βάση την "Οριακή Τιμή Συστήματος", συν ένα "καπέλο", το λεγόμενο "premium" για τους παραγωγούς ΑΠΕ
- Τις τρέχουσες τάσεις του κόστους για όλες τις σχετικές τεχνολογίες ΑΠΕ σε συνδυασμό με έναν προγραμματισμό για τον αριθμό των αδειών, των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων που πρέπει να παρέχονται ανά τεχνολογία.
- Ένα "βιώσιμο" πλαίσιο για την τακτική αναπροσαρμογή του "Τέλους ΑΠΕ" ώστε να καλύπτεται μακροπρόθεσμα πλέον το έλλειμμα που θα εμφανίζει ο ΛΑΓΗΕ, εξαιτίας των ΑΠΕ.
Τώρα αν με όλα αυτά η οικονομία της Χώρας βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην ύφεση, αυτό σίγουρα δεν απασχολεί διόλου την τρόικα και μάλλον το ίδιο ισχύει και για την Κυβέρνηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: