13/6/12

Αυτό το έλλειμμα ποιος θα το πληρώσει;

Άγνοια στοιχειωδών μαθηματικών και οικονομικών γνώσεων...
ή απάτη ολκής σε βάρος του Ελληνικού Λαού;

Ολη η παραγόμενη από τα Αιολικά Πάρκα ηλεκτρική ενέργεια αγοράζεται από τον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ) σε τιμή που είναι "εγγυημένη" για 25 χρόνια (feed in tariffs- με τιμαριθμική βέβαια αναπροσαρμογή κάθε χρόνο) και διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ) για να καταλήξει στους καταναλωτές. 
Για την τιμολόγηση της ενέργειας η οποία παράγεται στα Αιολικά Πάρκα υπάρχουν δύο κατηγορίες:
1. Η Αιολική ενέργεια που "αξιοποιείται" από χερσαίες εγκαταστάσεις ισχύος μεγαλύτερης των 50 kW, για τις οποίες η τιμή της kWh είναι 0,08785 €/kWh για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα ενώ για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά είναι 0,09945 €/kWh
2. Και η Αιολική ενέργεια που "αξιοποιείται" με χερσαίες εγκαταστάσεις ισχύος μικρότερης ή ίσης των 50 kW, για τις οποίες η τιμή της kWh είναι 0,25 €/kWh.
Αν παρατηρήσετε τους χάρτες της ΡΑΕ που καταγράφουν την αδειοδότηση των Αιολικών Πάρκων ανά την επικράτεια, θα διαπιστώσετε πως αδειοδοτούνται πολλά αιολικά πάρκα ισχύος μικρότερης των 50 kW σε μικρές αποστάσεις, που στην πραγματικότητα ανήκουν σε θυγατρικές εταιρείες της ίδιας εταιρείας Μεγαλοεργολάβων. Έτσι στο ίδιο βουνό (πχ στην Σαράνταινα) η μητρική εταιρεία των Μεγαλοεργολάβων στην πραγματικότητα εγκαθιστά ένα τεράστιο Αιολικό Πάρκο, αλλά μέσω των θυγατρικών της φαίνεται πως έχει εγκαταστήσει-και βέβαια πληρώνεται για πολλά αιολικά μικρότερης ισχύος (και βέβαια πληρώνεται σε τιμές μεγαλύτερες από ότι θα πληρωνόταν για το επι της ουσίας ένα τεράστιο αιολικό πάρκο που στην πραγματικότητα έχει εγκαταστήσει)!
Η τιμή πώλησης της kWh στους οικιακούς καταναλωτές είναι κλιμακωτή αναλόγως της κατανάλωσης. Aν η κατανάλωση είναι 0 έως 800 kWh ανά τετράμηνο η χρέωση για τις Μονοφασικές  Παροχές είναι  0,06987 €/kWh. Aν η κατανάλωση είναι πάνω από 801 kWh στο  τετράμηνο:
- οι πρώτες 800 kWh πωλούνται στην τιμή των 0,07197 €/kWh.
- οι επόμενες 800 kWh πωλούνται στην τιμή των  0,09171 €/kWh.
Το τιμολόγιο που αφορά επιχειρήσεις και βιομηχανίες διέπεται από ειδικές ρυθμίσεις και  η τιμή πώλησης της kWh κειμένεται από τα 0,05400 ευρώ για το νυχτερινό τιμολόγιο, έως τα 0,07110 ευρώ για τις βιομηχανίες ή το μέγιστο τα 0,08548 ευρώ για τα καταστήματα.
Κάνοντας απλούς υπολογισμούς- με απλά μαθηματικά Πρώτης Δημοτικού- εύκολα κανείς συμπεραίνει πως καθημερινά στην αγορά της Ηλεκτρικής Ενέργειας δημιουργείται ένα τεράστιο έλλειμμα που εκφράζεται σε τεράστια κέρδη για τους Μεγαλοεργολάβους. Και γεννάται το εύλογο ερώτημα: Ποιός θα πληρώσει αυτό το έλλειμμα;
Η απάντηση βέβαια είναι πως δυστυχώς και αυτό το έλλειμμα θα το φορτωθεί  ο Ελληνικός Λαός! 
Όπως φορτώνεται και το έλλειμμα που γεννάει η πολιτική των επιδοτήσεων στους Μεγαλοεργολάβους για την κάλυψη του αρχικού κόστους εγκατάστασης των Αιολικών, με το μύθο της δημιουργίας "πράσινων" θέσεων εργασίας. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε το ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Καθημερινής» με τον εύληπτο τίτλο «Μία μόνο θέση εργασίας για κάθε επένδυση 2,7 εκατ.»! Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ της καθόλα "πράσινης" εφημερίδας, «μόλις μία θέση εργασίας δημιουργείται για κάθε 2,7 εκατομμύρια ευρώ επιχορήγησης που εγκρίνονται για επενδυτικά σχέδια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Από την εξέταση 406 αποφάσεων υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο, που επικαλείται η εφημερίδα, διαπιστώνεται ότι προβλέπεται η δημιουργία 84 θέσεων, όταν οι ενισχύσεις για τα συγκεκριμένα έργα φτάνουν τα 224 εκατομμύρια ευρώ!!! 
Και γεννάται πλέον το βασικό ερώτημα: Οι Κρατικοί, Πολιτειακοί και Πολιτικοί φορείς που συνεχίζουν  την καταστροφική πολιτική "Ανεμογεννήτριες Παντού"- πολιτική καταστροφική τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο- διαθέτουν στοιχειώδεις γνώσεις μαθηματικών; Μπορούν να κάνουν απλές μαθηματικές πράξεις; Μάλλον όχι! Γιατί αν αποδειχτεί ότι έχουν τελειώσει την Πρώτη Δημοτικού και ξέρουν τουλάχιστον "πρόσθεση" και "αφαίρεση", τότε εμπλέκονται σε μια Απάτη Ολκής σε βάρος του Ελληνικού Λαού, πράγμα που δεν θέλουμε ούτε να το φανταστούμε!!! Γιατί είναι άλλο πράγμα να μην ενδιαφέρονται για την επιβίωση των Λύκων των Κραβάρων και της Αρκούδας της Σαράνταινας, και άλλο να οδηγούν τον Ελληνικό Λαό στην Χρεοκοπία!  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς έχεις δίκαιο. Και το σκάνδαλο πάει παραπέρα. Επειδή οι ανεμογεννήτριες παράγουν ρεύμα όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, και όχι όταν το χρειαζόμαστε, πρέπει πάντοτε να υπάρχουν μονάδες θερμικές σε εφεδρεία, ώστε να παίρνουν τα φορτία όταν ο άνεμος κοπάσει ή δυναμώσει πολύ. Στον τομέα της ενέργειας έχουν γίνει τέρατα και σημεία σε βάρος ττου καταναλωτή και της ανάπτυξης.