29/9/12

Ο καρκίνος στο πιάτο μας και στο ποτήρι μας!

Διεθνή σάλο έχουν προκαλέσει τα ευρήματα Γαλλικής έρευνας η οποία δείχνει πως πειραματόζωα ανέπτυξαν καρκινικούς όγκους και βλάβες σε ζωτικά όργανα σε δοκιμές διατροφής με “ασφαλή” όρια γενετικά τροποποιημένου  καλαμποκιού και του εντομοκτόνου Roundup. Ήδη η Ρωσία και επίσημα απαγόρευσε τις εισαγωγές προϊόντων και πιο ειδικά του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΝΚ603 που παράγει η εταιρεία Monsanto ύστερα από τη δημοσιοποίηση αυτών των ερευνών.
Η έρευνα των Γάλλων επιστημόνων-με διάρκεια κατά πολύ μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες των εταιρειών, στις οποίες στηρίζονται οι εγκρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς- προσέβαλε την ήδη κλονισμένη αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Αρχής τροφίμων (EFSA), η οποία είχε εγκρίνει την εν λόγω γενετικά τροποποιημένη ποικιλία ως ασφαλή  (!!!) και ταυτόχρονα κατέκρινε και το “μορατόριουμ” Ελλάδας και Αυστρίας στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ως “επιστημονικά αβάσιμο”. Η έρευνα που ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει πως το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο -το περιβόητο Roundup, παραγωγής και επινόησης της περίφημης εταιρείας βιοτεχνολογίας Monsanto, αλλά και ο γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος ΝΚ603, γνωστού και ως Roundup Ready (πάλι επινόησης και παραγωγής της Monsanto)-που έχει αναπτυχθεί να είναι ανθεκτικός σε αυτό το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο , το οποίο και καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης όγκων, φθορών σε ζωτικά όργανα και πρόωρο θάνατο.
Καρκινικοί όγκοι και σοβαρές βλάβες εσωτερικών οργάνων!

Στην εργασία που δημοσίευσε πριν μερικές μέρες ο καθ. Μοριακής βιολογίας του Πανεπιστήμιου της Caen, Gilles-Eric Séralini, σε συνεργασία με το ινστιτούτο Criigen, στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό "Food and Chemical Toxicology" τα ευρήματα ήταν κάτι παραπάνω από ανησυχητικά. Η γενετικά τροποποιημένη (γ.τ.) ποικιλία καλαμποκιού NK603 της εταιρείας Monsanto και το ζιζανιοκτόνο της Roundup για το οποίο είναι φτιαγμένη να αντέχει, είχε δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των πειραματόζωων, αναπτύσσοντας καρκινικούς όγκους και παθολογίες σε ζωτικά όργανα. Το σημαντικότερο εύρημα είναι ότι όχι μόνο τα πειραματόζωα που εκτέθηκαν σε διατροφή που περιείχε το ζιζανιοκτόνο Roundup πέθαιναν νωρίτερα, αλλά και εκείνα επίσης που τρέφονταν μόνο με το γ.τ. καλαμπόκι ανέπτυσσαν καρκινικούς όγκους.
Σύμφωνα με τον ίδιο ερευνητή, πρόκειται για την μεγαλύτερη σε διάρκεια και πιο λεπτομερή σχετική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί για το εν λόγω ζιζανιοκτόνο και για οποιοδήποτε από τους ελεύθερα κυκλοφορούντες γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.  Στις μέχρι τώρα έρευνες -οι οποίες πραγματοποιούνταν αποκλειστικά (;) από τις ίδιες και μόνο εταιρείες βιοτεχνολογίας και αγροχημικών- η διάρκεια των δοκιμών διατροφής σε πειραματόζωα δεν ξεπερνούσε τις 90 μέρες. Αξιοσημείωτο στην ερεύνα, το οποίο και αποκαλύφθηκε χάρη στο ότι οι δοκιμές του Séralini διήρκεσαν 2 ολόκληρα χρόνια, όσο δηλαδή και η διάρκεια ζωής των πειραματόζωων, είναι το ότι οι καρκινικοί όγκοι  εντοπίστηκαν μετά τις 120 μέρες. Σημαντική είναι επίσης η αποκάλυψη ότι τα επίπεδα του ζιζανιοκτόνου που χρησιμοποιήθηκαν είναι αυτά που θεωρούνται ως “ασφαλή προς κατανάλωση”.
Το πείραμα που εκθέτει την πολυεθνική....
Οι ερευνητές έφτιαξαν 10 ομάδες ποντικιών στις οποίες έδιναν τροφή που περιείχε διάφορες αναλογίες αραβόσιτου και του γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου που είναι ανθεκτικός στο Roundup, το ζιζανιοκτόνο. Σε τρεις από αυτές τις ομάδες έδωσαν τροφή που περιείχε τον γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο σε ποσοστά 11, 22 και 33%. Σε άλλες τρεις, δόθηκε νερό που περιείχε διάφορες ποσότητες του ζιζανιοκτόνου. Στις επόμενες τρεις ομάδες, δόθηκε τροφή που περιείχε ίσες ποσότητες αραβόσιτου, τροποποιημένου και μη. Και σε μία από τις ομάδες, δόθηκε τροφή που απαρτιζόταν μόνο από κανονικό αραβόσιτο, ώστε η ομάδα των ερευνητών να έχει μέγεθος σύγκρισης.
Μέσα στα δύο χρόνια που διήρκεσε αυτό το πείραμα, το αποτέλεσμα ήταν τα ποντίκια που λάμβαναν για τροφή τον γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο που είναι ανθεκτικός στο ζιζανιοκτόνο, ή έπιναν το νερό που το περιείχε, πέθαιναν πολύ νωρίτερα από τα ποντίκια που λάμβαναν συμβατική τροφή. Αν θέλουμε μάλιστα να το μεταφράσουμε αυτό σε αριθμούς, το 50% των αρσενικών και το 70% των θηλυκών ποντικιών που ανήκαν στις ομάδες που διατηρούσαν την παραπάνω δίαιτα, πέθαναν πρόωρα. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ομάδα που είχε κανονική διατροφή ήταν 30 και 20%.
Το πιο αξιοσημείωτο και τρομακτικό είναι πως ο γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος NK603 που έχει φτιαχτεί για να είναι ανθεκτικός στο Roundup, έχει σχεδόν την ίδια επίδραση στον οργανισμό με το ίδιο το ζιζανιοκτόνο.
Θα αναρωτηθεί κάποιος, «μα πώς πήραν έγκριση από τις αρχές αυτά τα προϊόντα»; Οι εγκρίσεις που δόθηκαν από τους φορείς ελέγχου τροφίμων σε καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων καρπών όπως ο NK603, δόθηκαν μετά από δοκιμές σε ζώα που είχαν διάρκεια τριών μηνών. Η παραπάνω έρευνα όμως, δείχνει πως η ανάπτυξη όγκων και οι επιδράσεις στη λειτουργία οργάνων όπως το συκώτι και το πάγκρεας στα ποντίκια, συνέβησαν μετά από τους 4 μήνες λήψης της συγκεκριμένης τροφής.
Το βιοτεχνολογικό τέρας που καλείται "Monsanto"!
Η Monsanto είναι μία από τις πλέον δραστηριοποιημένες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο της βιοτεχνολογίας και ίσως η πιο αμφισβητούμενη εταιρεία στον χώρο της διαχείρισης της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής. Δημιουργήθηκε το 1901 ως η πρώτη εταιρεία παραγωγής ζαχαρίνης, του γλυκαντικού που θα προσφερόταν στην αγορά στο 1/6 της τιμής της ζάχαρης. Κύριος προμηθευτής της Coca Cola, μέσα στα χρόνια η Mosanto έστησε ένα τεράστιο «εργαστήριο» χημικών της αγροτικής παραγωγής, εργαστήριο που διοχέτευε στην αγορά μία μακρά σειρά από λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα που υποσχόταν να κάνει τις καλλιέργειες των αγροτών καλύτερες, ασφαλέστερες, γρηγορότερες, πιο προσοδοφόρες και λιγότερο ευαίσθητες στις μεταβολές του καιρού και τις επιταγές της φύσης. Με την εισαγωγή των ζιζανιοκτόνων στην αγορά και την επικράτηση, αλλά και την εξέλιξη του Roundup, η Monsanto παράλληλα ξεκίνησε εδώ και πάρα πολλά χρόνια να εισάγει την ιδέα των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και καλλιεργειών.
Το σκεπτικό πολλών βιοτεχνολόγων, αλλά και της συγκεκριμένης εταιρείας, ήταν πως δεν αρκούσαν τα ζιζανιοκτόνα για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη και γρηγορότερη γεωργική παραγωγή, αλλά με την βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σπόροι, γενετικά τροποποιημένοι που είχαν όλες εκείνες τις ιδιότητες που θα επέτρεπαν την καλλιέργεια χωρίς το επιπλέον κόστος των ζιζανιοκτόνων και των λιπασμάτων. Σε μία προσπάθεια να πετύχουν ευρύτερης αποδοχής των παραπάνω, επισήμαιναν και συνεχίζουν να επισημαίνουν πως οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι είναι και η μόνη απάντηση στην αντιμετώπιση της πείνας στον κόσμο...

Ποιοι έφεραν τα μεταλλαγμένα στο πιάτο μας!
Δεν είναι ευρέως γνωστό το βρώμικο παρασκήνιο που παίχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την κυκλοφορία της μεταλλαγμένης ποικιλίας καλαμποκιού.
Ένα παρασκήνιο, με πρωταγωνιστές λομπίστες, επιστήμονες με εύκαμπτη μέση και βέβαια το βαρύ πυροβολικό τους Αμερικανούς πρέσβεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ, μηδέ εξαιρουμένης της  Ελλάδας!
Δυο από τους Αμερικανούς πρέσβεις που έχουν περάσει από την Αθήνα είναι και οι πρώτοι που άρχισαν να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τη θετική ψήφο της Ελλάδας στις κρίσιμες ψηφοφορίες που γίνονταν στην ΕΕ για τις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες.
Ο Τόμας Νάιλς  πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, το 1997 επισκέφθηκε τον τότε υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Θόδωρο Κολιοπάνο στο γραφείο του ως πλασιέ των μεταλλαγμένων της Zeneca και της Μοnsanto, αφού η Αθήνα τότε μαζί με τη Δανία πρωτοστατούσε στην επιβολή του ευρωπαϊκού μορατόριουμ στα μεταλλαγμένα, στο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος. Όπως έχει αποκαλύψει ο Θόδωρος Κολιοπάνος, ο Αμερικανός πρέσβης αφού διαπίστωσε ότι η ελληνική θέση θα παρέμενε αρνητική κατέληξε λέγοντας απειλητικά ότι αυτό θα έχει συνέπειες για την ελληνική κυβέρνηση. Στην ίδια γραμμή πίεσης ήταν επίσης και ο Καναδός πρέσβης αλλά και η τότε υπεύθυνη εμπορίου της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία έφαγε «πόρτα» και από την ΠΑΣΕΓΕΣ.
Η Ελλάδα δεν άλλαξε στάση και καταψήφισε όλες τις προτάσεις για την έγκριση μεταλλαγμένων ποικιλιών στα Συμβούλια των Υπουργών Περιβάλλοντος. Τα χρόνια περνούσαν, η διείσδυση των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη δεν είχε επιτευχθεί και οι πιέσεις των Αμερικανών συνεχίζονταν το ίδιο απροκάλυπτα.
Τη σκυτάλη από τον Τόμας Νάιλς πήρε ο Τόμας Μίλερ, ο οποίος μετά την έγκριση του καλαμποκιού ΝΚ603 από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων αναζητούσε εναγωνίως τη θετική απόφαση της Ρυθμιστικής Επιτροπής της ΕΕ και του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος.
Τον Φεβρουάριο του 2004 ο Τόμας Μίλερ έστειλε επιστολή στην τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε, η Ρυθμιστική Επιτροπή της Ε.Ε. θα εξετάσει στις 18 Φεβρουαρίου την αίτηση της Monsanto για το καλαμπόκι ΝΚ603... Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα ψηφίσει υπέρ. Μια αρνητική ψήφος θα μπορούσε να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα αντιτίθεται στις συστάσεις της Επιτροπής. Αν η θετική ψήφος δεν είναι δυνατή, η αποχή θα αποδείκνυε ότι η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει την αναστέλλουσα μειοψηφία που μπορεί να μπλοκάρει τη λήψη απόφασης και αναγνωρίζει ότι η διαδικασία της Ε.Ε. για την έγκριση προϊόντων βιοτεχνολογίας λειτουργεί». Η Ελλάδα καταψήφισε την πρόταση στη Ρυθμιστική Επιτροπή και η ίδια πολιτική ακολουθήθηκε και από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι τον Ιούνιο του 2004 στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος καταψήφισε τη διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά του καλαμποκιού ΝΚ603 ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλογιάννης.
 Η Monsanto και οι αμερικανοί πρέσβεις μπορεί να μην κατάφεραν στο θέμα των μεταλλαγμένων να πείσουν τους Έλληνες υπουργούς, κατάφεραν, όμως, τελικά να ελέγξουν την σχετική ψηφοφορία στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, αφού όπως προέκυψε από το αποτέλεσμα η προτροπή τους για αποχή σε όσους διαφωνούσαν έπιασε σε αρκετές χώρες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος απέτυχε να πάρει απόφαση αφού δεν κατάφερε ούτε να εγκρίνει αλλά ούτε και να απορρίψει, την πρόταση έγκρισης της Επιτροπής για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι!
Έτσι, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται για την λειτουργία της ΕΕ η Κομισιόν, εφόσον το Συμβούλιο Υπουργών δεν έβγαλε απόφαση, ενέκρινε η ίδια την πρότασή της τον Οκτώβριο του 2004 και από τότε το καλαμπόκι NK603 περιέχεται σε τρόφιμα και ζωοτροφές που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, αλλά δεν καλλιεργείται. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση όταν περιέχεται σε ένα προϊόν, πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία του.
Έντονες αντιδράσεις από Λόμπι Βιοτεχνολογίας και “φιλικά προσκείμενους”...

Η δημοσίευση της εργασίας που αποκαλύπτει το μέγα διατροφικό σκάνδαλο, προκάλεσε άμεσα μια σειρά αντιδράσεων από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας, το αντίστοιχο λόμπι αλλά και διάφορους επιστήμονες. Στις Η.Π.Α. σε λιγότερο από μια μέρα εμφανίστηκαν στα πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων ανακοινώσεις και  απαξιωτικά άρθρα από επιστήμονες οι οποίοι κριτίκαραν την αξιοπιστία της έρευνας ως διάτρητη, παρόλη την εγκυρότητα του επιστημονικού περιοδικού που την δημοσίευσε και την διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης από την οποία πρέπει να περάσει μια έρευνα για να δημοσιευθεί. 
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ως ανταπάντηση ο Séralini σε παρουσίαση τύπου στις Βρυξέλλες “η έρευνα αυτή αξιολογήθηκε από το καλύτερο επιστημονικό περιοδικό Τοξικολογίας Τροφίμων, κάτι που διήρκεσε κατά πολύ περισσότερο από τις 24 ώρες που χρειάστηκαν διάφοροι για να την παρουσιάσουν ως μη-έγκυρη” ενώ απαντήσεις στα επιχειρήματα κατά της εγκυρότητας της έρευνας του αναρτήθηκαν τόσο από την ερευνητική του ομάδα όσο και από την οργάνωση επιστημόνων Sustainable Food Trust.
Η αμφιλεγόμενη στάση και ρόλος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων  (EFSA)!

Η EFSA η οποία είναι η αρμόδια Ευρωπαϊκή επιστημονική αρχή για την αξιολόγηση και την κοινοποίηση της διατροφικής ασφάλειας στην Ε.E., έχει επικριθεί έντονα λόγω επιστημονικών αξιολογήσεων νέων φυτοφαρμάκων και γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, βασιζόμενων σχεδόν αποκλειστικά σε εταιρικά και όχι σε ανεξάρτητα ερευνητικά στοιχεία! Έχει επίσης κατηγορηθεί και για την σχέση μελών με εταιρείες και αντίστοιχα λόμπι, με αποτέλεσμα κάποια στελέχη της να  οδηγηθούν σε παραίτηση λόγω ...σύγκρουσης συμφερόντων. Πριν μερικές μέρες δε, σύμφωνα με το EUfoodpolicy, η Ευρωπαϊκή Αρχή, με ένα δείγμα εκλαϊκευμένης και λιγότερο τεχνικής γραφής, κριτίκαρε το Ελληνικό και Αυστριακό Μορατόριουμ στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς αναφέροντας ότι στερούνται επιστημονικής βάσης (!!!).
Το γεγονός με τις περισσότερες συνέπειες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι η γενετικά τροποποιημένη ποικιλία καλαμποκιού ΝΚ603 είχε ήδη λάβει έγκριση στην Ε.Ε. από το 2003 προς χρήση ως τρόφιμο και ζωοτροφή από την EFSA. Η απόφαση στηρίχτηκε σε δεδομένα δοκιμών που η ίδια εταιρεία παραγωγής, Μοnsanto, είχε πραγματοποιήσει και τα οποία θεωρούνται απόρρητα και δεν μπορούν να κοινοποιηθούν.
Σημαντικό είναι επίσης ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της EFSA σχετικά με την ανάλυση κινδύνου για την έγκριση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, επρόκειτο να ενσωματωθούν σε νέους κανονισμούς της Ε.Ε. και προέβλεπαν περαιτέρω αποδυνάμωση των ελέγχου, θεωρώντας πως δεν είναι απαραίτητο καν να πραγματοποιούνται οι δοκιμές διατροφής 90 ημερών. 
Απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη Ευρώπη θα ζητήσει η Γαλλία. Η Ελλάδα;
Οι μόνες γ.τ. καλλιέργειες που έχουν λάβει έγκριση και καλλιεργούνται εμπορικά αυτή την στιγμή στην Ε.Ε. είναι το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της Monsanto και η πατάτα amflora η οποία ουσιαστικά έχει αποσυρθεί απο την αγορά. Επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και η Γαλλία, έχουν απαγορέψει την καλλιέργεια του ΜΟΝ810 στα εδάφη τους. Υπό το φως των νέων εξελίξεων η κυβέρνηση της Γαλλίας προτίθεται να ζητήσει την πλήρη απαγόρευση του γ.τ. καλαμποκιού σε όλη την Ε.Ε. εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών που δημοσιοποιήθηκαν πριν μερικές μέρες αποδειχθούν ακριβή. Aπο την άλλη ο Υπουργός Γεωργίας της Αυστρίας δήλωσε ότι: "Ένα πράγμα είναι σαφές: Δεδομένης αυτής της μελέτης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει τις πρακτικές ελέγχου της και η διαδικασία έγκρισης [των γ.τ.ο.] πρέπει επαναπροσδιορισθούν σε βάθος". Επίσης η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή φαίνεται όρισε την εξέταση της νέας έρευνας του Séralini ενώ δήλωσε ότι θα ορίσει αναγκαστικές δοκιμές 90 ημερών για την αξιολόγηση των υπό έγκριση γ.τ. ποικιλιών.
Το κρίσιμο ερώτημα βέβαια για τα Ελληνικά δεδομένα είναι το ποια θα είναι η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης και του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Α. Τσαυτάρη. Δεδομένης της δηλωμένης στάσης του υπέρ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών αναμένεται με ενδιαφέρον το ποια γραμμή θα ακολουθήσει και για το αν θα ενδυναμώσει την απόφαση απαγόρευσης καλλιέργειας και χρήσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Χώρα μας και στην Ευρώπη!
Πηγές:
Δηλητήριο στο πιάτο μας. Η νέα έρευνα που εκθέτει την Monsanto...
Πόσο NK603 φάγατε σήμερα;
Νέα έρευνα επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα των γ.τ.ο και Roundup!

Δεν υπάρχουν σχόλια: