10/4/11

Ο κόσμος κατά την Μονσάντο....

Ένα ντοκιμαντέρ του Γαλλο-γερμανικού καναλιού ARTE που δείχνει πώς είναι και πώς μεταλλάσσεται ο κόσμος κατά τη μια και μοναδική εταιρεία που παράγει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως.
Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τους κινδύνους που απειλούν τη διατροφή μας και την παραδοσιακή γεωργία. Γιατί το να ελέγχεις τους σπόρους, σημαίνει ότι ελέγχεις απόλυτα την παραγωγή τροφής της ανθρωπότητας.



Το ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος κατά τη Μονσαντο» είναι ένα εντυπωσιακό δείγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας για τη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης. Για τους σκοτεινούς μηχανισμούς που διέπουν σήμερα την οικονομία και την καπιταλιστική ανάπτυξη. Με μια λέξη: Τη Monsanto. Τον πολυεθνικό κολοσσό που δραστηριοποιείται στην παραγωγή χημικών προϊόντων για τη γεωργία και στις γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργειες. Ο κόσμος μας σύμφωνα με τη Monsanto, είναι μια ευκαιρία για ένα μεγάλο γενετικό πείραμα στην παραγωγή τροφίμων. Και για πολλά χρήματα!
Η Monsanto, η πολυεθνική που από την ίδρυσή της πριν 108 χρόνια «απολαμβάνει» τον τίτλο της πιο ρυπογόνου και επικίνδυνης εταιρείας στην ιστορία της βιομηχανίας, κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ, αυτό των περισσότερων δικαστικών αγωγών και μηνύσεων που έχουν ασκηθεί ποτέ κατά εταιρείας. Οι λόγοι αφορούν την απόκρυψη και αλλοίωση στοιχείων για τα προϊόντα της: Ποιος ξέρει ότι ακόμα και οι ποντικοί αποφεύγουν να φάνε τις μεταλλαγμένες πατάτες; Πόσα ξέρουμε  για την ψευδή πληροφόρηση, τις κατευθυνόμενες "επιστημονικές" μελέτες  και την παραπλανητική διαφήμιση στην αγορά των μεταλλαγμένων; Πόσα έχουμε μάθει για την μόλυνση ολόκληρων περιοχών, ακόμη και ολόκληρων πόλεων, με άκρως επικίνδυνα απόβλητα; Και πόσα έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα για την εξαγορά πολιτικών και κυβερνήσεων ώστε παραβλέποντας τους ισχύοντες διεθνείς νόμους και κανονισμούς να αδειοδοτήσουν τα "μεταλλαγμένα" προϊόντα ;

Τη στιγμή που τα αποτελέσματα της επίσημης έρευνας της Γαλλικής Υπηρεσίας Υγιεινής των Τροφίμων δηλώνουν πως τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα δεν είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, το νέο ντοκιμαντέρ της Μαρί-Μονίκ Ρομπίν δημοσιεύει νέα στοιχεία για τον αναξιόπιστο χαρακτήρα των εν λόγω «επιστημονικών» ερευνών.
Με το νέο της ντοκιμαντέρ που τιτλοφορείται «Μονσάντο, μια επιχείρηση που θέλει το καλό σας» , η κ.Ρομπίν προκαλεί στο κοινό πραγματική ανατριχίλα!
Στο ντοκιμαντέρ αυτό, η κ.Ρομπίν αποκαλύπτει στοιχεία που φανερώνουν ότι η πίεση που δέχεται η επιστημονική κοινότητα από το λόμπι των εταιριών παραγωγής μεταλλαγμένων τροφίμων είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι έρευνες καταλήγουν να μη διενεργούνται ποτέ με αντικειμενικότητα. Έτσι, τα αποτελέσματά τους δεν είναι ούτε ακριβή, ούτε αξιόπιστα. Εν ολίγοις, η κατάσταση θυμίζει σχεδόν εξ ολοκλήρου την ταινία «Έριν Μπρόκοβιτς», χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει η Τζούλια Ρόμπερτς για να «σώσει» την κατάσταση και να αποτρέψει τη βλάβη της υγείας των ανθρώπων!
Στο χώρο των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων κυριαρχεί η εταιρία Μονσάντο. Ωστόσο, τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα δεν είναι το μόνο «μελανό σημείο» της εν λόγω εταιρίας. Από τη στιγμή της ίδρυσής της, το 1901, η εταιρία δεν έχει σταματήσει να παράγει προϊόντα που αποδεικνύονται εντέλει άκρως επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και καταλήγουν να απαγορεύονται από δημόσιους φορείς, όταν ήδη έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.Στη λίστα των «δημιουργημάτων» της εταιρίας ανήκουν δηλητήρια κάθε είδους, από καρκινογόνα αέρια που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ, μέχρι και αυξητικές ορμόνες που έχουν ήδη απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Πώς, λοιπόν, η Μονσάντο κατορθώνει να συνεχίζει ανενόχλητη την παραγωγή επικίνδυνων προϊόντων; «Η Μονσάντο έχει τεράστια επιρροή και ιδιαίτερα στον επιστημονικό κόσμο, καθώς και στο Λευκό Οίκο! Ο λόγος είναι πως η οικονομική ενίσχυση των περισσότερων επιστημονικών ερευνών στην ουσία περνά από τα χέρια της Μονσάντο! Γι’ αυτό και καμία από αυτές τις έρευνες δεν είναι πραγματικά επιστημονική, ούτε αντικειμενική», εξήγησε η κ.Ρομπίν.
Το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων κατασκευάζεται και ανήκει σε μία  εταιρεία, την Monsanto, η οποία δεν θέλει να γνωρίζουμε πότε τα μεταλλαγμένα βρίσκονται στην τροφή μας. Η πλειονότητα των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο είναι αντίθετη με τα μεταλλαγμένα, διότι η γενετική μηχανική έχει συνδεθεί με κινδύνους για την υγεία, με την απώλεια της βιοποικιλότητας, την αυξημένη χρήση τοξικών ζιζανιοκτόνων και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα.Πρωταρχικός σκοπός της Monsanto είναι να μετατρέψει τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων παγκοσμίως σε ένα μεγάλο γενετικό πείραμα. Ωστόσο, μέχρι τώρα η επιτυχία της ήταν πολύ περιορισμένη. Το 85% των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών είναι συγκεντρωμένο σε τρεις μόνο χώρες: τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αργεντινή και τον Καναδά. Επιπλέον, μέχρι σήμερα, μόνο τέσσερα γενετικά μεταλλαγμένα φυτά (βαμβάκι, ελαιοκράμβη, σόγια και καλαμπόκι) έχουν καλλιεργηθεί σε εμπορική κλίμακα. Συνολικά, οι γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργειες καλύπτουν λιγότερο από το 1% της καλλιεργήσιμης γης.
Σε πολλά μέρη του κόσμου (π.χ. στην Ευρώπη, Ρωσία, Αφρική και στις περισσότερες ασιατικές χώρες) μεγάλες εταιρείες τροφίμων και λιανοπωλητές αρνούνται να πουλήσουν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Πολλές κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών ή αρνούνται να τα εισάγουν. Παρ’ όλα αυτά και παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα μεταλλαγμένα φυτά και τρόφιμα βλάπτουν το περιβάλλον και αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, η Monsanto εξακολουθεί να προσπαθεί να τα εισάγει στην παγκόσμια αγορά.
Ποια είναι όμως αυτή η Monsanto; Με 17.500 υπαλλήλους, με πωλήσεις που το 2009 έφτασαν τα 11,7 δισ. δολάρια(συγκριτικά το 1995 είχε δηλώσει καθαρά έσοδα 739 εκατ. δολάρια και απ' αυτά το 46% ανήκει στον αγροτικό τομέα) και με παρουσία σε 46 έξι χώρες η Μονσάντο είναι ηγετική δύναμη παγκοσμίως στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Πρόκειται για την τρίτη σε μέγεθος χημική βιομηχανία των ΗΠΑ.  Από τα τέλη της δεκαετίας του '70, η εταιρεία έχει δαπανήσει σχεδόν δύο δις δολάρια στην έρευνα και την ανάπτυξη της γενετικής μηχανικής. Η ίδια η Monsanto  ανακοίνωσε τον Απρίλη του 2011 αύξηση κερδών και εσόδων  για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα,  ανακοίνωσε καθαρά κέρδη σχεδόν 1 δισ. δολ. ή 1,88 δολ. ανά μετοχή για το β΄ τρίμηνο από 887 εκατ. δολ. ή 1,60 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι πωλήσεις ανήλθαν παράλληλα σε 4,13 δισ. δολ. από 3,89 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Σήμερα  η Monsanto εμφανίζεται ως μια επιχείρηση των «επιστημών της ζωής», αφοσιωμένη στα πλεονεκτήματα της βιώσιμης ανάπτυξης. Εξάλου είναι ένας από τους  στυλοβάτες της  κατά Ομπάμα "Πράσινης Ανάπτυξης".
Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ "ΜΟΝΣΑΝΤΟ".
Η Εταιρεία που ξεκίνησε ως εταιρεία παραγωγής χημικών, η εταιρεία που παρήγαγε το Agent Orange, το κλοφέν, το Roundup, η εταιρεία που έρευνες της «απέδειξαν» ότι οι διοξίνες δεν είναι καρκινογόνες ουσίες, τώρα απειλεί να «βάλει» στο χέρι όλα τα τρόφιμα της γης . Και όταν λέμε όλα ,εννοούμε όλα!


Ομως η Monsanto έρχεται από πολύ μακριά. Ισως αυτή η μεγάλη της ιστορία δίνει και κάποια εξήγηση για τον επιθετικό χαρακτήρα της σημερινής της καμπάνιας.
Το 1901 ιδρύθηκε από έναν αυτοδίδακτο χημικό, ο οποίος μετέφερε στις ΗΠΑ τη γερμανική τεχνολογία παραγωγής ενός τεχνητού γλυκαντικού, της ζαχαρίνης.
Τη δεκαετία του '20 η Monsanto αναδεικνύεται σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες χημικών και φαρμάκων της χώρας.
Το 1935 η Monsanto αγοράζει την Swann Chemical Company, η οποία είχε αναπτύξει την τεχνολογία των πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCB). Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως τοξική χημική ένωση, η οποία θεωρείται σήμερα υπεύθυνη για γενετικές ανωμαλίες, για πνευματικές διαταραχές σε βρέφη, για καρκινογένεση και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι τοξικές παρενέργειες των PCB ήταν γνωστές από τη δεκαετία του '30, όμως η παραγωγή τους απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ μόλις το 1976.
Το 1947 ένα γαλλικό φορτηγό πλοίο που φόρτωνε λιπάσματα έξω από τις εγκαταστάσεις της Monsanto στο Γκάλβεστον του Τέξας εξερράγη. Τουλάχιστον 500 νεκροί μετρήθηκαν σ' αυτό που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα δυστυχήματα στην ιστορία της χημικής βιομηχανίας.
Στα τέλη της δεκαετίας του '40 αρχίζει από την Monsanto η παραγωγή του ζιζανιοκτόνου 2,4,5-Τ. Οπως αποκαλύπτεται μετά από δέκα χρόνια, το υλικό αυτό κατά την έκλυσή του παράγει τη γνωστή δηλητηριώδη διοξίνη.
Από το 1962 ως το 1971 ο στρατός των ΗΠΑ έκανε χρήση του "ζιζανιοκτόνου" Agent Orange στο Βιετνάμ, με στόχο να αποψιλώσουν τη βλάστηση της ζούγκλας που προστάτευε τους Βιετκόνγκ και να καταστρέψουν τη σοδειά τους. Την παραγωγή του ανέλαβαν οι μεγαλύτερες χημικές βιομηχανίες της χώρας, ανάμεσά τους ασφαλώς και η Monsanto. Φυσικά δεν επρόκειτο για απλό ζιζανιοκτόνο, αλλά για ένα ισχυρότατο τοξικό που προκάλεσε άγνωστο αριθμό θυμάτων, όχι μόνο μεταξύ των "εχθρών', αλλά και στον αμερικάνικο στρατό. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου της "μεταπολεμικής" περιόδου. Μετά από μακρόχρονο δικαστικό αγώνα, τα δικαστήρια των ΗΠΑ επιδίκασαν το 1984 το ποσό των 180 εκατ. δολαρίων σε 250.000 δικαιούχους και τις οικογένειές τους. Από το ποσό αυτό, το 45% υποχρεώθηκε να πληρώσει η Monsanto, διότι η δική της παραγωγή είχε πολύ υψηλότερες τιμές συγκέντρωσης διοξίνης, από την παραγωγή όλων των άλλων εταιρειών.
Το πρώτο σημαντικό βήμα της Monsanto προς τη βιοτεχνολογία είναι η παραγωγή της αυξητικής ορμόνης για βοοειδή (BGH και BST). Η ορμόνη υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε για να αυξάνει το γάλα των αγελάδων, όμως στις ΗΠΑ υπήρχε ήδη πλεόνασμα γάλακτος. Επιστημονικές έρευνες μετά τη χρήση της ορμόνης διαπίστωσαν ότι προκαλείται μαστίτιδα στα ζώα. Μόλις πριν από λίγους μήνες δημοσιεύθηκαν και μελέτες που ενοχοποιούν το γάλα με BGH στην πρόκληση του καρκίνου του προστάτη και του στήθους. Για να πάρει την τελική άδεια του αρμόδιου φορέα, του FDA, το 1994, η εταιρεία φρόντισε να αξιοποιήσει ορισμένα στελέχη του δημόσιου αυτού ελεγκτικού μηχανισμού, τα οποία, κατά σύμπτωση, διατέλεσαν και δικοί της υπάλληλοι.
Το σημαντικότερο μέχρι σήμερα προϊόν της εταιρείας είναι το Roundup, το παρασιτοκτόνο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σ' όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το τελευταίο μιας σειράς φυτοφαρμάκων της εταιρείας (ανάμεσά τους και το γνωστό παραθείο, το δηλητήριο που επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου). Το 1997, μετά από 5 χρόνια αγωγές, η Monsanto υποχρεώθηκε να αποσύρει τις διαφημίσεις της που υποστήριζαν ότι το παρασιτοκτόνο Roundup είναι "βιοδιασπώμενο" και "φιλικό προς το περιβάλλον".
Το απαραίτητο συμπλήρωμα του παρασιτοκτόνου της εταιρείας είναι οι μεταλλαγμένοι σπόροι σόγιας που έχουν ειδικά κατασκευαστεί για να αντέχουν στο Roundup (Roundup-Ready Soybeans, RRS). Η παραγωγή τους προϋποθέτει τη μεταλλαγή των φυσικών σπόρων με τη μεσολάβηση βακτηρίων και ιών. Το δεύτερο βήμα είναι η ανάμιξη της μεταλλαγμένης σόγιας με τη φυσική και η από κοινού προώθησή τους στην αγορά.
Η ολοκλήρωση του σχεδίου παίρνει μορφή με την ανάπτυξη της πιο πρόσφατης τεχνολογίας της Monsanto, της λεγόμενης πατέντας "Terminator" (εξολοθρευτή). Αυτή η τεχνική εξασφαλίζει τη "στειρότητα" των σπόρων της σόγιας που εμπορεύεται η εταιρεία. Οι παραγωγοί που αγοράζουν τα προϊόντα της υποχρεώνονται έτσι να καταβάλλουν κάθε χρόνο το τίμημα για την αγορά των σπόρων, εφόσον δεν είναι δυνατόν να κρατήσουν κάποιο μέρος από τους σπόρους που προκύπτουν από τη δική τους παραγωγή. Η πατέντα "Terminator" είναι αποκαλυπτική για τη στρατηγική των αγροβιομηχανικών κολοσσών. Μέσω της γενετικής μηχανικής ιδιοποιούνται τις δυνατότητες αναπαραγωγής και πολλαπλασιασμού των ζώντων οργανισμών, κάτι που μέχρι σήμερα ήταν κοινό κτήμα της ανθρωπότητας.
Η ιστορία αυτή του αγροβιομηχανικού κολοσσού που κατέχει την πρωτοπορία στις εφαρμογές της γενετικής μηχανικής ίσως είναι χρήσιμη για την πρόβλεψη της συνέχειας. Βρισκόμαστε μπροστά στην εξέλιξη ενός γιγαντιαίου πειράματος, στο οποίο υποχρεωνόμαστε να μετάσχουμε, θέλοντας και μη. Η προοπτική της μονοπώλησης της παγκόσμιας γεωργικής οικονομίας και του απόλυτου ελέγχου του κυκλώματος διατροφής είναι πολύ κοντά μας.
Σύμφωνα με τις έρευνες της κοινής γνώμης που χρηματοδότησε η ίδια η Monsanto, η πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών διατηρεί τις επιφυλάξεις της και απαιτεί τουλάχιστον να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ γενετικά μεταλλαγμένων και φυσικών προϊόντων. Ομως στις ΗΠΑ η υπόθεση της γενετικής μηχανικής έχει ήδη κερδηθεί από τις εταιρείες. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και όψιμος περιβαλλοντιστής Αλ Γκορ κάνει δηλώσεις υπέρ του ζιζανιοκτόνου Roundup, και ο πρόεδρος Κλίντον τηλεφωνεί στον βρετανό πρωθυπουργό, για να τον πιέσει να αποδεχθεί την παρουσία της Monsanto στη Βρετανία. Φυσικά τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Η εταιρεία δαπάνησε σοβαρά ποσά υπέρ του Κλίντον κατά την προεκλογική καμπάνια του 1996, με τη μορφή του "soft money", δηλαδή νομίμων δωρεών που δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση χρηματοδότησης από ιδιωτικές εταιρείες. Από την πλευρά του, ο ευγνώμων πρόεδρος δεν παράλειψε να αναφερθεί ονομαστικά στην εταιρεία και να την επαινέσει κατά τον ετήσιο λόγο του προς το έθνος.
Τον Ιανουάριο του 2005 η Monsanto αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιµο 1,5 εκατοµµυρίων δολαρίων   για δωροδοκία προς αξιωµατούχους της Ινδονησίας που αποσκοπούσε στην αποφυγή ελέγχων στις νέες γενετικά µεταλλαγµένες καλλιέργειες βαµβακιού. Η Monsanto παραδέχτηκε επίσης ότι είχε πληρώσει πάνω από 700.000 δολάρια Η.Π.Α. για δωροδοκίες προς διάφορους αξιωµατούχους της Ινδονησίας µεταξύ του 1997 και του 2002, που προέρχονταν από τις πωλήσεις των εντοµοκτόνων της στην Ινδονησία, πωλήσεις για τις οποίες είχε δώσει λανθασµένα στοιχεία. Τον Ιούνιο του 2005 κάποιο γερµανικό δικαστήριο διέταξε τη Monsanto να αποκαλύψει δηµόσια µια έκθεση 1000 σελίδων την οποία είχε αποκρύψει και αφορούσε εργαστηριακές έρευνες σε αρουραίους που είχαν καταναλώσει το µεταλλαγµένο καλαµπόκι της εταιρείας ΜΟΝ863. Η απόφαση ελήφθη µετά από εκστρατεία της Greenpeace για την απόκτηση δικαιώµατος πρόσβασης στην έκθεση, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νοµοθεσία. Η Monsanto προσπάθησε σθεναρά να εµποδίσει τη δηµοσίευση της έκθεσης η οποία παρουσίαζε τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για τις επιπτώσεις του µεταλλαγµένου καλαµποκιού στην υγεία των αρουραίων.
Κι όμως η Monsanto αναπτύσσεται διαρκώς και τα κέρδη της αυξάνονται.
Για πολύ καιρό προσπαθεί να εισέλθει και στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσα από δημοφιλή προϊόντα όπως το επικίνδυνο φυτοφάρμακο Roundup, που χρησιμοποιείται ευρέως και στην Ελλάδα. Είναι το μπεστ-σέλερ της Monsanto και ενοχοποιείται για συμμετοχή στην ανάπτυξη καρκίνων. Το επόμενο βήμα της είναι οι μεγάλες μονοκαλλιέργειες με μεταλλαγμένους σπόρους καταστροφικούς για το περιβάλλον και την υγεία.
Ο “κόσμος κατά τήν Monsanto”, είναι ένας κόσμος με μόνο νόμο το κέρδος. Κέρδος πάνω από όλους κι όλα, και εις βάρος όλων.
Η άγνοια και η ανοχή σκοτώνουν.
Μας σκοτώνουν.
Τα πειστήρια για τα εγκλήματα αυτά, βρίσκονται σε αυτό το ντοκιμαντέρ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:
( Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC)

Δεν υπάρχουν σχόλια: