4/2/13

Χα, χα, χα... Μειδιώ ειρωνικά με το χάος που φέρνουν τα αιολικά!

Στα 1,6 δισ. ευρώ θα εκτοξευθεί το 2013 το (δυσβάσταχτο) κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το Ελληνικό Δημόσιο !

Σε 1,6 δισ. Ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το ελληνικό δημόσιο το 2013. Πέρυσι το κόστος των ΑΠΕ ήταν κατά πολύ χαμηλότερο, και έφτασε περίπου τα 700 εκατ. ευρώ. Η φετινή αύξηση αποδίδεται κατά βάση στην αθρόα είσοδο νέων σταθμών στο σύστημα, κυρίως αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Ημερησίας, στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2011 προστέθηκαν στο διασυνδεδεμένο σύστημα 841,17 MW ηλιακής ισχύος, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ στα 1.423,85 MW από 582 ΜW στο τέλος Ιανουαρίου, αύξηση της τάξης του 144% σε 11 μήνες (!!!). Στο τέλος του 2012, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα είχε φτάσει στα 3.177,35MW, εκ των οποίων τα 1.465,82 MW ήταν αιολικά (εν. 1363,84 MW στο τέλος Ιανουαρίου), τα 212,93 MW υδροηλεκτρικά, (εν. 205,33 MW), τα 44,75 MW βιομάζα και τα υπόλοιπα ήταν φωτοβολταϊκά. Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ, ως το τέλος του χρόνου η αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών θα φτάσει το 1:1, με το μέσο κόστος της πράσινης ενέργειας στη χώρα μας να διαμορφώνεται στα 190 ευρώ/Mwh, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Ημερησίας.
Το υψηλό κόστος στην παραγωγή ηλεκτρισμού αποδίδεται στην ανεξέλεγκτη είσοδο των ΑΠΕ στο σύστημα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των υψηλών εγγυημένων τιμών, αλλά και στην προτεραιότητα που έχουν αυτές στη διάθεση της ενέργειας. Οι συνέπειες, έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός πολύ ακριβού μείγματος παραγωγής ηλεκτρισμού, που αποτυπώνεται στη συνεχή αύξηση του κόστους, στις διαδοχικές αυξήσεις του τέλους υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ, όπως πλέον αποκαλείται) και βέβαια στα τεράστια ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ, του φορέα που πληρώνει τους παραγωγούς "πράσινης" ενέργειας. Ειδικά στον τομέα των φωτοβολταϊκών, αν συνεκτιμηθούν τα έργα που έχουν συμβολαιοποιηθεί αλλά δεν έχουν ακόμα τεθεί σε λειτουργία, η Ελλάδα έχει ήδη πιάσει τους στόχους για το 2020 (!!!)- πρωτοπορεί δηλαδή στην "Πράσινη Ανάπτυξη".
Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως τρόπους για να καλύψει το δυσβάσταχτο αυτό κόστος πριν "εκραγεί σαν βόμβα" όχι μόνο στην αγορά αλλά και στο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, ενώ οι διάφοροι επαγγελματικοί κλάδοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το υπέρογκο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας συνεπεία των ΑΠΕ.
Χα...Χα...Χα!!!

1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

1,9 ΣΥΝ τα 700 εκατομ. του ΜΑΜΚ που είναι η επιδότηση που πληρώνουμε στους αεριάδες όταν παράγουν ρεύμ,α τα επιδοτούμενα αιολικά. Σύνολο 2,6 δις.

Η ΔΕΗ έχει τζίρο 6-6,5 δις. Οι ΑΠΕ θα κοστίσουν το 2013 1,9. 30% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ (όχι των κερδών, του ΤΖΙΡΟΥ) για λιγότερο απο 10% της πραγματικής ηλεκτροδότησης. Κα΄που δεν κολλάει...