21/2/13

Που πήγαν τα λεφτά;

Έκανε φτερά η εισφορά αλληλεγγύης!
Απαντήσεις και μάλιστα άμεσα οφείλει να δώσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, σχετικά με τις αποκαλύψεις της «Ελευθεροτυπίας» ότι ο ΟΑΕΔ δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τα 600 εκατ. που έχουν συγκεντρωθεί από την ειδική εισφορά που πληρώσαμε σχεδόν όλοι οι Έλληνες. Το όλο θέμα πέρα από πολιτικές διαστάσεις έχει και καθαρά ποινικές, καθώς μιλάμε για καθαρή απάτη, αν όχι για διασπάθιση δημοσίου χρήματος!  
Με σημερινό πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» σε ρεπορτάζ με τίτλο «Εκανε φτερά η εισφορά αλληλεγγύης» παραθέτει έγγραφο-non paper που απέστειλε ο κ. Κικίλιας, διοικητής του ΟΑΕΔ, στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς κ. Σαμαρά, κ. Βενιζέλο και κ. Κουβέλη, στο οποίο ο διοικητής του Οργανισμού επισημαίνει ότι από τα 600 εκατ. που έχουν ως τώρα παρακρατηθεί με έκτακτη φορολογία από όλους τους Έλληνες πολίτες προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία, ούτε ένα ευρώ δεν πήγε για αυτόν τον σκοπό.
Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά προβλέπεται στο άρθρο του 38 του νόμου 3986/2011 και υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλου του μισθοδοτούμενου προσωπικού του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ καθώς επίσης και του προσωπικού όλων ανεξαιρέτως  των Δημοσίων Επιχειρήσεων/Οργανισμών, των ΝΠΙΔ αλλά και των τραπεζών.
«Το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Από κει και πέρα το πώς η κεντρική πολιτική διοίκηση αξιοποιεί αυτά τα χρήματα, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Είναι ζήτημα του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν για την ανακούφιση της ανεργίας» δήλωσε ο κ. Κικίλιας στην εφημερίδα επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ρεπορτάζ της.
Ευλόγως δημιουργείται η απορία για ποιό λόγο νομοθετήθηκε η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας» και στη συνέχεια δεν αξιοποιήθηκε σε πολιτικές αντιμετώπισής της. Και που τελικά χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα λεφτά; Δεν οφείλει αράγε η Κυβέρνηση να απαντήσει πειστικά για το που πήγαν αυτά τα χρήματα, αφού δεν πήγαν για τον σκοπό που όφειλαν με βάση τον νόμο να πάνε;
Στο non paper ο διοικητής του ΟΑΕΔ παρουσιάζει ανάγλυφα τις δραματικές διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία στη χώρα μας. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι οι υποτιθέμενες πολιτικές και δράσεις που έχουν εξαγγελθεί είναι γράμμα κενό και απλώς μερι στιγμής χρυσώνουν το χάπι ενός δομικού προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας.
Στο non paper που επιδόθηκε και στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την Κυβέρνηση αναφέρεται χαρακτηριστικά:
* Η οικονομική ύφεση, εκτός από τις παραδοσιακές ομάδες (νέοι, γυναίκες, μακροχρόνια άνεργοι) πλήττει «νέες» ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα άνδρες και γυναίκες, αρχηγούς και μέλη οικογενειών στην παραγωγική ηλικία 30-55 ετών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 75% των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ είναι ηλικίας άνω των 30 ετών. Το γεγονός ότι 1 στους 2 νέους είναι άνεργος, επισκιάζει το ότι οι 3 στους 4 ανέργους είναι άνω των 30 ετών.
* Η μείωση των εισοδημάτων, μισθών και κοινωνικών μεταβιβάσεων έχει ως συνέπεια την αδυναμία της παραδοσιακής διευρυμένης οικογένειας να στηρίξει τα μέλη της. Η «κρίση της οικογένειας» ενισχύεται από τη κρίση των πολύ μικρών -και κατά βάση- οικογενειακών επιχειρήσεων και την υπερχρέωση των νοικοκυριών.
* Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostast, το 2011 καταγράφηκαν στη χώρα μας 1,5 εκατομμύριο άτομα που ζούσαν σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργαζόταν κανείς ενήλικος. Ο αριθμός αυτός, που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 400.000 οικογένειες, αυξήθηκε κατά 60% μεταξύ 2008 και 2011 και κατά 25% μεταξύ 2010-2011.
* Η έλλειψη θεσμών και αποτελεσματικών μηχανισμών minimum κοινωνικής προστασίας τεκμηριώνεται και από το γεγονός ότι οι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας αποτελούν μόλις το 25% - 35% των εγγεγραμμένων ανέργων.
* Το ύψος και η διάρκεια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ως προς την επάρκειά του και την αναπλήρωση του μισθού.
* Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εξακολουθεί να αφήνει ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού χωρίς υγειονομική περίθαλψη.
* Οι λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης εξακολουθούν να έχουν «παραδοσιακό» χαρακτήρα. Επί της ουσίας δεν αποτελούν συγκροτημένες πολιτικές, αλλά άθροισμα ενός πλήθους κατακερματισμένων και αποσπασματικών δράσεων, χρηματοδοτούμενων κυρίως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) του ΕΣΠΑ.
* Ενα σημαντικό τμήμα πόρων του ΕΚΤ (υπ. Εργασίας, υπουργείο Παιδείας, υπ. Ανάπτυξης) είναι δεσμευμένο σε αποσπασματικές δράσεις εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας, καθώς επίσης και σε δράσεις που δεν απευθύνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου φτώχειας και δεν αντιστοιχούν με τις προτεραιότητες αντιμετώπισης της οξείας κοινωνικής κρίσης.
* Το πρόσφατα εξαγγελθέν «Σχέδιο Δράσης για τους Νέους» αποτελεί μια απλή συρραφή από 12 δράσεις που ήδη πραγματοποιούνται (π.χ. οι σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ) και 8 «νέες» δράσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Σε κάθε περίπτωση, η αφιέρωση των όποιων διαθέσιμων πόρων αποκλειστικά σε προγράμματα για νέους, αγνοεί με προκλητικό τρόπο τις προτεραιότητες που επιβάλλει η κοινωνική πραγματικότητα.
Στο ανεπίσημο έγγραφο γίνεται επίσης ειδική αναφορά «στην τεκμηριωμένη ανεπάρκεια του επιδόματος ανεργίας», η οποία οξύνθηκε, όπως αναφέρεται, μετά τη μείωση του επιδόματος κατά 22%, λόγω της σύνδεσής του με τον κατώτατο μισθό: «Το ισχύον σύστημα επιδότησης της ανεργίας διέπεται από δομικά χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η έλλειψη οποιασδήποτε ανταποδοτικότητας ως προς τις καταβληθείσες εισφορές, ο αδύναμος ασφαλιστικός χαρακτήρας και τα δημιουργούμενα κίνητρα για ανασφάλιστη εργασία».
Το όλο θέμα πέρα από πολιτικό έχει και μια καθαρά ποινική πλευρά!  Το άρθρο του 38 του νόμου 3986/2011 περί της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σαφώς ορίζει:  
«1. Η προβλεπόμενη από τις διατάξεις της παρ. 2 α του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α') ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλου του μισθοδοτούμενου προσωπικού του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., καθώς και του προσωπικού όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ., συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζών. Εξαιρείται το προσωπικό που καταβάλλει την εισφορά υπέρ κλάδου ανεργίας, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του ν.δ. 2961/1954 (ΦΕΚ 197 Α'), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις όμοιες της παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 2084/1992 (ΦΕΚ 165 Α') και της παρ. 9 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α')».
2. Το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης της προηγούμενης παραγράφου αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και αποδίδεται στον Κωδικό Αριθμό Εσόδων (ΚΑΕ) 0828 «Έσοδα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (2%) για την καταπολέμηση της ανεργίας (άρθρο 38 παρ. 2 α ν. 3986/2011).».
3. Το εν λόγω ποσό παρακρατείται κατά την πληρωμή της τακτικής μισθοδοσίας και των λοιπών πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων του μισθοδοτούμενου προσωπικού της παρ. 1 της παρούσας. Η απόδοση αυτού στον οικείο ΚΑΕ του κρατικού  προϋπολογισμού γίνεται κάθε μήνα σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται για την απόδοση και των λοιπών κρατήσεων. Ειδικότερα, για τις Δημόσιες Επιχειρήσεις, Οργανισμούς και ΝΠΙΔ, καθώς και τους φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, που δεν έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμής της ΕΑΠ, η απόδοση της ανωτέρω κράτησης πραγματοποιείται στο τέλος κάθε μήνα μέσω των Δ.Ο.Υ.
4. Η απόφαση αυτή ισχύει από 1-1-2011. Η ανωτέρω ειδική εισφορά, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα από 1-1-2011 έως 31-7-2011, κατανέμεται ισόποσα και συνεισπράττεται με τις εισφορές των επόμενων μηνών του έτους 2011.»
Άραγε ποιος εισαγγελέας θα ασχοληθεί με το θέμα; Κατά πόσο είναι σύννομο, εισφορές που όφειλαν με βάση την νομοθεσία να χρησιμοποιηθούν για ένα και συγκεκριμένο σκοπό τελικά να μην ξέρουμε που κατέληξαν; Και πως οι Έλληνες πολίτες θα μάθουν που τελικά κατέληξαν όλα αυτά τα χρήματα που κόπηκαν από τους μισθούς τους

ΥΓ) Εμείς έχουμε μια μικρή υποψία για το που μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα λεφτά και σε τίνων τελικά τις ...τσέπες κατέληξαν! Και δεν μας προκαλεί καθόλου έκπληξη αυτό το γεγονός, αφού θεωρούμε πως η συγκεκριμένη εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού που εφαρμόζεται στην χώρα μας είναι μια καθαρή απάτη! Και μπορεί στην γλώσσα του νεοφιλελευθερισμού να λέγεται εξευγενισμένα: "Profit für wenige – Schaden für viele!" αλλά μεταφρασμένο στην γλώσσα του υποκόσμου είναι πολύ ξεκάθαρο: "Πάρε τα λεφτά και τρέχα..."


Δεν υπάρχουν σχόλια: