13/1/13

Ο ήρωας ενός ανοικτού και ελεύθερου κόσμου γνώσης!

Aaron Swartz, hero of the open world, dies!


Ένα από τα «μεγάλα μυαλά» της πληροφορικής, ακτιβιστής και ενεργός υποστηρικτής της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών στο Διαδίκτυο, ο Aaron Swartz,  βρέθηκε το Σάββατο νεκρός στο διαμέρισμά του σε ηλικία μόλις 26 ετών, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας πρόκειται για "αυτοκτονία δι' απαγχονισμού".
Μόλις στα 14 του χρόνια, ο Swartz ήταν ένας από τους δημιουργούς του RSS (Rich Site Summary), του εργαλείου που προσφέρει στους χρήστες του Διαδικτύου τη δυνατότητα να παρακολουθούν το περιεχόμενο ιστοσελίδων, το οποίο ανανεώνεται συνεχώς, όπως τα ειδησεογραφικά sites και τα blogs.
Αργότερα ο Swartz αφοσιώθηκε στην πεποίθηση του ότι οι πληροφορίες πρέπει να διανέμονται ελεύθερα στο Διαδίκτυο, ενώ δήλωνε ότι «οι πληροφορίες αποτελούν εξουσία. Αλλά όπως σε κάθε εξουσία, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους».
Σε μανιφέστο που είχε εκδώσει το 2008, είχε γράψει ότι «ολόκληρη η επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά, που έχει δημοσιευτεί ανά τους αιώνες σε βιβλία και περιοδικά, μετατρέπεται σε ψηφιοποιημένο υλικό και κρατείται στα χέρια ορισμένων ιδιωτικών εταιρειών. Ο επιμερισμός των πληροφοριών δεν είναι κάτι ανήθικο αλλά αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη. Μόνο εκείνοι που είναι τυφλωμένοι από την απληστία θα αρνηθούν σε κάποιον φίλο ένα αντίγραφο».
Ο ίδιος αγωνίστηκε σκληρά για την διαδικτυακή ελευθερία, αναπτύσσοντας το OpenLibrary.org, ενώ δεν δίστασε να τα βάλει με όσους επιχείρησαν να βάλουν δεσμά στο Ίντερνετ.   «O Aaron παρέμεινε σταθερός στην αφοσίωσή του για την οικοδόμηση ενός καλύτερου και ανοικτού κόσμου» δήλωσε ο ιδρυτής του Internet Archive, Brewster Kahle, και συμπλήρωσε:«Ήταν ένα από τα καλύτερα πνεύματα της γενιάς του Διαδικτύου. Είμαι συντετριμμένος από την απώλεια του, αλλά θα συνεχίσω να εμπνέομαι από τη δουλειά και την αφοσίωσή του»! 
Τον Ιούλιο του 2011 ο Swartz είχε συλληφθεί από τις ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών με κατηγορίες ότι "έκλεψε" εκατομμύρια ακαδημαϊκά κείμενα και βιβλία από το ψηφιακό αρχείο του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Ο Swartz αγόρασε ένα laptop τον Σεπτέμβριο του 2010 και έτρεξε έναν παράνομο κώδικα για να κατεβάσει όσο το δυνατόν περισσότερα άρθρα από τη βιβλιοθήκη JSTOR (τεράστιος κατάλογος επιστημονικών περιοδικών, άρθρων, papers κλπ.), φυσικά με ψεύτικο όνομα.
Όταν το JSTOR ανακάλυψε το script, μπλόκαρε τη συγκεκριμένη IP και ο Swartz αγόρασε δεύτερο laptop για να κάνει την ίδια διαδικασία. Για ακόμα μία φορά ανακαλύφθηκε το script και το JSTOR αναγκάστηκε να μπλοκάρει όλες τις διευθύνσεις IP του MIT campus. Μετά από λίγες εβδομάδες, άρθηκε το μπλοκάρισμα των IPs, αλλά ο Swartz κατηγορήθηκε ότι έστησε ένα ολόκληρο δίκτυο σε μια ντουλάπα συντήρησης του MIT με κρυμμένο υπολογιστή και σκληρούς δίσκους ώστε να συνεχίσει να κατεβάζει παράνομα χιλιάδες άρθρα.
Η προτεινόμενη ποινή του εισαγγελέα ήταν 35 χρόνια (!) κάθειρξη και πρόστιμο 1 εκατομμυρίου δολαρίων, για υποκλοπή πληροφορίων και καταστροφή προστατευόμενου υπολογιστή, παρά το γεγονός ότι το JSTOR είχε αποσύρει ήδη την αγωγή εναντίον του και μάλιστα στήριξε τον Aaron στον δικαστικό αγώνα!
Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για τους λόγους που οδήγησαν τον Swartz στην αυτοκτονία, αλλά οι γονείς του κατηγορούν ευθέως τόσο το σύστημα δικαιοσύνης και τους εισαγγελείς, όσο και το MIT που δεν στάθηκε στο πλευρό του νεαρού. Ό,τι και να έγινε, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο τραγικό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: