28/10/12

Η Απάτη της Γερμανικής Πράσινης Ανάπτυξης!

Όπως αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ένας ιδιότυπος ενεργειακός πόλεμος έχει ανάψει στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης: πολλές από αυτές όπως η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία σχεδιάζουν να διακόψουν την διασύνδεσή τους με το Γερμανικό Δίκτυο Ηλεκτροδότησης, καθώς τις ημέρες που φυσάει πολύ, η υπερπροσφορά ηλεκτρικού ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες της Γερμανίας, διοχετεύεται στο δικά τους δίκτυα με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίησή τους και τα επανειλημμένα Black Out!
"Η Γερμανία έχει μεν επίγνωση του προβλήματος, αλλά δεν διαθέτει αρκετή πολιτική βούληση για την επίλυσή του, διότι είναι πολύ δαπανηρή!" δήλωσε ο Pavel Solc, Τσέχος αναπληρωτής υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου, σε μια πρόσφατη συνέντευξη τύπου για το θέμα που έχει προκύψει ανάμεσα στην χώρα του και στην Γερμανία. "Έτσι εμείς είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε μονόπλευρα αμυντικά μέτρα για την πρόληψη ατυχημάτων στο δίκτυο μας και να προστατέψουμε την οικονομία μας από την καταστροφή."
Τα δίκτυα ενέργειας στις πρώην κομμουνιστικές και νυν δορυφόρες της Γερμανίας χώρες είναι στην κυριολεξία "στα όριά τους" και βρίσκονται συχνά αντιμέτωπα με τον κίνδυνο του Black Out όταν κύματα ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες στη βόρεια Γερμανία και στη Βαλτική Θάλασσα, διοχετεύονται προς αυτές ώστε να ελαφρυνθεί το Γερμανικό Δίκτυο. Οι Τσέχοι μάλιστα σκοπεύουν να εγκαταστήσουν μέχρι το τέλος του έτους, ειδικούς διακόπτες ασφαλείας στα σύνορα τους για να αποσυνδεθούν από το κοινό Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Δίκτυο και έτσι να αποφύγουν την υπερφόρτωση του δικτύου τους από το ενεργειακό πλεόνασμα που τους διοχετεύει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Η ενεργειακή συμφόρηση και η υπερφόρτωση του δικτύου είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που ανέκυψαν τα τελευταία οκτώ χρόνια στην Γερμανία. Πάνω από 460 δισεκατομμύρια δολάρια κατασπαταλήθηκαν για να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα σε όλη την χώρα, πάνω σε λόφους, μέσα σε πεδιάδες, καθώς και βαθιά στη θάλασσα πριν όμως τα ενεργειακά δίκτυα επεκταθούν και εκσυγχρονιστούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μεταβολών στην τάση που επιφέρει η διαλείπουσα λειτουργία των ανεμογεννητριών. Η Γερμανία έχει εγκαταστήσει περισσότερα από 8.885 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας από το 2007, κυρίως στα βόρεια. Για κάποιο "άγνωστο" ή μάλλον για κάποιο προφανή λόγο οι ανεμογεννήτριες δεν αναπτύχθηκαν ούτε στις Βαυαρικές Άλπεις, ούτε στα δάση του Μέλανα Δρυμού, ώστε να είναι κοντά στις μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις και στις πιο ενεργοβόρες βιομηχανικές ζώνες της Γερμανίας. Έτσι η αναβάθμιση του ενεργειακού συστήματος της Γερμανίας και μόνο για την αντιμετώπιση των φέρουσων ικανοτήτων του και των τεχνικών του ελλείψεων θα κοστίσει τουλάχιστον 42 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνει το πρακτορείο BloombergΗ διοχέτευση της παραπανίσιας ηλεκτρικής ενέργειας προς την Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία, όταν το Γερμανικό Δίκτυο υπερφορτώνεται, είναι η μόνη λύση που υπάρχει.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικά η αιολική ενέργεια προκαλούν τεράστια προβλήματα σταθερότητας στο ενεργειακό σύστημα κάθε χώρας διότι σε αντίθεση με τις άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας η λειτουργία τους δεν είναι αδιάλειπτη και η ενέργεια τους δεν αποθηκεύεται, με αποτέλεσμα το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγουν να πρέπει  να καταναλώνεται όταν ακριβώς παράγεται ή να διοχετεύεται σε άλλα απομακρυσμένα δίκτυα, ειδάλλως υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσουν κατάρρευση του δικτύου. Κατά καιρούς μάλιστα, το πλεόνασμα αυτό  ενέργειας μπορεί να είναι τόσο μεγάλο όπως συμβαίνει στην Γερμανία τις ημέρες που φυσάει πολύ, ώστε οι κοινοί καταναλωτές και οι φορολογούμενοι πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους τις εταιρείες κοινής ωφελείας για να αναλάβουν "δράση" και να απαλλάσσουν το εθνικό ενεργειακό σύστημα από το πλεόνασμα αυτό:οι Γερμανικές εταιρείες κοινής ωφελείας διοχετεύουν το πλεόνασμα αυτό σε τιμές κάτω του κόστους προς τις γειτονικές τους χώρες. Την ίδια ώρα οι παραγωγοί αιολικής ενέργειας πληρώνονται σε τιμές επιδοτούμενες πολύ πάνω από το κόστος. Το έλλειμμα που προκύπτει εξαιτίας αυτής της παράλογης πολιτικής το χρεώνονται οι Γερμανοί πολίτες! 
Η ενδογενής ανεπάρκεια που έχει η αιολική τεχνολογία έχουν κάνει την παγκόσμια εξάπλωση της αιολικής ενέργειας να είναι μια ένα άμορφη διαδικασία που κρύβει πολλές οικονομικές απάτες. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως οι εταιρείες Αιολικής Ενέργειας στο Δυτικό Τέξας πλήρωναν  (!!!) τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να χρησιμοποιούν την παραπανίσια ηλεκτρική ενέργεια που παρήγαγαν τις ιδιαίτερα θυελλώδεις ημέρες, επειδή ταυτόχρονα κέρδιζαν ακόμα και 22 $ ανά μεγαβατώρα από τις ομοσπονδιακές φορολογικές επιδοτήσεις, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας στα γειτονικά με την Γερμανία κράτη, όπως η Τσέχικη CEZ AS  και η Πολωνική PGE Α.Ε. μερικές φορές αναγκάζονται να αποσυνδέουν κάποια εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που καίνε άνθρακα στις δυτικές περιοχές της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Πολωνίας αντίστοιχα, λόγω της περίσσειας ενέργειας που ρέει από τη Γερμανία όταν φυσάει πολύ στην Βόρεια Θάλασσα. Αυτό όμως αυξάνει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας των εργοστασίων αυτών και ταυτόχρονα, όταν η "πράσινη ενέργεια" τελικά παύει να εισρέει αφειδώς από την Γερμανία, επειδή για να επανέλθουν σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας οι γεννήτριές τους απαιτείται μεγαλύτερη καύση άνθρακα από ότι αν διατηρούσαν μια σταθερή λειτουργία, αυξάνουν τελικά και τις εκπομπές ρύπων CO2 που εκπέμπουν από τις καπνοδόχους τους, επηρεάζοντας αρνητικά το περιβάλλον στις γύρω περιοχές αλλά και αναγκάζοντας τις Κυβερνήσεις τους να πληρώσουν τεράστια ποσά σε πρόστιμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή εκπέμπουν ρύπους CO2!!! 

"Τα μέτρα που χρησιμοποιούμε για να εξισορροπήσουμε τις διαφορές τάσεις που μας προκαλλεί η Γερμανία, είναι πολύ δαπανηρά για εμάς και μερικές φορές δεν είναι αρκετά", δήλωσε ο Jerzy Dudzik, στέλεχος του δικτύου διαχείρισης  ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας στο πρακτορείο Bloomberg.
Τώρα τόσο η Πολωνία όσο και η Δημοκρατία της Τσεχίας σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν τους λεγόμενους "μετασχηματιστές μετατόπισης φάσης" στην διασυνοριακή περιοχή με τη Γερμανία για τη ρύθμιση των ροών ενέργειας και την προστασία των δικών τους δικτύων μεταφοράς ενέργειας. Ενώ οι Τσέχοι είναι ακόμη σε διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία για άλλες βραχυπρόθεσμες λύσεις και πιέζουν για τη δημιουργία μικρότερων περιοχών συναλλαγής ηλεκτρικών φορτίων με ρεαλιστική κατανομή δυναμικότητας, βρίσκονται σε σχεδιασμό για την εγκατάσταση τεσσάρων "μετασχηματιστών μετατόπισης φάσης" μέχρι το 2017, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
"Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν τις υποδομές μας με υπερβολικό τρόπο", δήλωσε σε συνέντευξή του στην Πράγα ο Zbynek Boldis, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του δικτύου διαχείρισης  ηλεκτρικής ενέργειας της Τσεχίας. "Σε τέτοιο σημείο που όπως κι αν το πάρει κανείς  κι από όπου αν το δει η όλη υπόθεση μοιάζει με  ένα δωρεάν γεύμα."
Οι ανατολικοί γείτονες της Γερμανίας καταγγέλλουν επίσης ότι η κοινή γερμανο-αυστριακή αγορά ενέργειας, βάζει τους ίδιους σε μειονεκτική θέση, δεδομένου ότι πρέπει να μειώσουν τη διασυνοριακή δυναμικότητα μεταφοράς ενέργειας λόγω των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και ταυτόχρονα πρέπει να λάβουν δαπανηρά μέτρα για την προστασία των δικτύων τους.
Η Γερμανία χρησιμοποιεί τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της Αυστρίας για να εξισορροπεί το ενεργειακό της σύστημα, όπως ακριβώς κάνει και η Δανία με την υπερπληθώρα ανεμογεννητριών που από την μια χρησιμοποιεί τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της Νορβηγίας για να έχει σταθερή παροχή ενέργειας, και από την άλλη "διαχέει" την δική της αιολική ενέργεια προς το γιγαντιαίο Γερμανικό Ενεργειακό Δίκτυο. "Οι έμποροι ενέργειας εντός της αυστρο-γερμανικής κοινής ενεργειακής ζώνης δεν χρειάζεται να υποβάλουν προσφορές στους καθημερινούς πλειστηριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος που κάνουμε αν και χρησιμοποιούν το δικό μας δίκτυο και καταλαμβάνουν μέρος της ενεργειακής χωρητικότητας του δικτύου μας" δηλώνει ο Boldis. "Αυτό είναι μια ξεκάθαρη καταπάτηση των κανόνων της αγοράς ενέργειας."

"Η συνολική ποσότητα φορτίων που ανταλλάσσονται στα πλαίσια της γερμανοαυστριακής κοινής αγοράς δεν αντιστοιχεί με τον όγκο των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, έτσι ώστε η περίσσεια φορτίων να καταλήγει τελικά στα δίκτυα της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας", υποστηρίζει ο Boldis. Οι τέσσερις χώρες απαιτούν από τη Γερμανία και την Αυστρία να αναδιατυπώσουν τον χάρτη των ενεργειακών τους συναλλαγών, δημιουργώντας έτσι μικρότερες περιοχές που θα απορροφούν καλύτερα τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας.
"Η Ηλεκτρική ενέργεια ακολουθεί το μονοπάτι της μικρότερης αντίστασης στο δίκτυο, σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής," τονίζει ο Boldis. "Το αποτέλεσμα είναι ότι λόγω της ενεργειακής πολιτικής της Γερμανίας το δικό μας σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι υπερφορτωμένο, και έχουμε συνεχείς απειλές για την ασφάλειά του."
Το πρόβλημα εντείνεται καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Με ανεπαρκή την διασύνδεση μεταξύ βορρά-νότου, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας ήρθε κοντά στην κατάρρευση τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι ισχυροί άνεμοι στη Βαλτική θάλασσα στην κυριολεξία πλημμύρισαν με ενέργεια τόσο το ενεργειακό σύστημα της Γερμανίας όσο και αυτά της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Πολωνίας, οι οποίες και απείλησαν να αποσυνδέσουν τα δίκτυα τους από το Γερμανικό δίκτυο. "Ο επερχόμενος χειμώνας μπορεί να είναι πολύ πιο κρίσιμος", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Philipp Roesler.
Τελικά αυτό που ξεκίνησε ως ενεργειακό πρόβλημα κατέληξε να γίνει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, πάντα όμως θα παραμένει βαθιά περιβαλλοντικό και για αυτό και θα είναι και βαθύτατα πολιτικό πρόβλημα! Και καλά εντάξει, από την Πολιτική Ηγεσία του τόπου μας είναι σίγουρο πως κανείς δεν διαβάζει εμάς , αλλά δεν υπάρχει έστω κι ένας που να ενημερώνεται από το πρακτορείο Bloomberg, παρά όλοι τους παρακολουθούν μόνο τον..."ΣΚΑΙ" και διαβάζουν μόνο  το  "Εnergypress"

Δεν υπάρχουν σχόλια: