22/10/12

Η Ελλάδα στον δρόμο της Βαϊμάρης!


Η Ελλάδα υφίσταται μια οικονομική συρρίκνωση του μεγέθους που υπέστησαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, γεγονός που αποτυπώνει την κλίμακα της δυσκολίας που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια να επανακτήσει ανταγωνιστικότητα μέσω της ύφεσης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.
Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 18,4% τα τελευταία 4 χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί επιπλέον 4% το 2013, καθώς χώρα πασχίζει να μειώσει το χρέος της στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σωρευτική απώλεια εθνικού προϊόντος σε μία αναπτυγμένη οικονομία για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, συνεχίζει το πρακτορείο, με μικρή διαφορά από την πτώση κατά 27% του ΑΕΠ της αμερικανικής οικονομίας μεταξύ του 1929 και του 1933, όπως αναφέρει το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης στην Ουάσιγκτον.
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά περίπου 34% από το 1929 έως το 1933 που ο Χίτλερ έγινε καγκελάριος της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία του Βισμπάντεν. Η ανάκαμψη στη Γερμανία άρχισε το 1934, αλλά το εθνικό προϊόν επέστρεψε το 1937 στα επίπεδα του 1929.
Όμως όλο και πιο πολύ η Ελλάδα θυμίζει την ιστορία της Γερμανίας.
Οι περικοπές μισθών και συντάξεων έχουν αυξήσει τις κοινωνικές εντάσεις στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις. Και καθώς η πολιτική της Λιτότητας βαθαίνει την Ύφεση και οξύνει τις Κοινωνικές Αντιθέσεις, ένα ρατσιστικό κόμμα- τα μέλη του οποίου χαιρετούν ναζιστικά-κέρδισε 18 έδρες στο Κοινοβούλιο στις τελευταίες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η "Χρυσή Αυγή" είναι το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα στην Ελλάδα, και πως υποστηρίζεται από περίπου το 14 τοις εκατό του εκλογικού σώματος. 
"Η εμπειρία της δεκαετίας του 1930 δείχνει ότι πρέπει να τονωθεί η οικονομία", τονίζει ο Βασίλης Μοναστηριώτης, λέκτορας στην πολιτική οικονομία στο London School of Economics. "Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα δεν είναι όμως κάτι εφήμερο που θα ξεφουσκώσει όταν η κρίση τελειώσει. Και αυτό που είναι πολύ πιο επικίνδυνο, είναι η άνοδος ακροδεξιάς να οδηγήσει τις Ελληνικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, όπως με την Τουρκία, την Μακεδονία ή την Αλβανία, ας πούμε, σε επιδείνωση και σε κρίση." 
Η Ελλάδα προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ το 2001, όταν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε σταθερές τιμές ήταν περίπου 165 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ. Οι Έλληνες θα μπορούσαν να δανείζονται για 10 χρόνια με απόδοση της τάξης του 5 τοις εκατό κατά μέσο όρο. Το ΑΕΠ έφθασε σε 209,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2007. Θα κατρακυλήσει φέτος σε 171,2 δισεκατομμύρια €, περίπου στο ίδιο επίπεδο που επιτεύχθηκε το 2002, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Το δημόσιο χρέος θα ανέλθει σε 182 τοις εκατό το 2013, από 171 τοις εκατό που προέβλεπε το σχέδιο διάσωσης για αυτό το έτος.


Οι προβλέψεις του ΔΝΤ σημειώνουν ότι οι δαπάνες της κυβέρνησης αυτό το έτος θα μειωθούν στα επίπεδα που είχαν το 2006, ενώ η ανεργία θα φτάσει σχεδόν το 24 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού, περισσότερο δηλαδή από το διπλάσιο του προ της κρίσης ποσοστού της, και το χρέος της κυβέρνησης θα φτάσει τα 344 δισεκατομμύρια €, υψηλότερο από ό,τι το 2010 όταν η Ελλάδα χρειάσθηκε οικονομική διάσωση και περίπου διπλάσιο από το επίπεδο του 2003.Η Ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για άλλα 13.5 εκατομμύρια € μέτρων με τους διεθνείς  πιστωτές της προκειμένου να της χορηγηθεί μια νέα δόση ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Η κυβέρνηση επίσης θα εφαρμόσει μειωμένο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, θα μείωσε τις συντάξεις που καταβάλλονται από το κράτος και θα κόψει τουλάχιστον 576 εκατομμύρια € από την φαρμακευτική δαπάνη, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει στην Βουλή. Ταυτόχρονα αναμένεται να ακολουθήσει η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65 έτη, και απολύσεις στον στενό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
«Η Ελλάδα έχει κάνει όλες αυτές τις θυσίες χωρίς τελικά να έχει επιτευχθεί τίποτα στον τομέα της οικονομικής της διάσωσης και ανάκαμψης", τονίζει η Barbara Ridpath, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Κέντρου για  τον Δημοσιονομικό Κανονισμό στο Λονδίνο, η οποία ήταν επικεφαλής της Standard & Poors για τις αξιολογήσεις στην Ευρώπη μέχρι το 2008. "Και αυτό είναι το λυπηρό."

Δεν υπάρχουν σχόλια: