28/9/12

Δημοφιλείς πλάνες για την κρίση χρέους!


Δύο χρόνια ευρωκρίση: την άνοιξη του 2010 τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέσωσαν την ελληνική κυβέρνηση  από αδυναμία πληρωμής. Εντούτοις, μόλις δυο χρόνια αργότερα η Αθήνα  χρειάζεται ένα ακόμη πακέτο δανείων. Το Μάρτιο του 2012 εγκρίθηκε επιτέλους η πίστωση έπειτα από έντονες συζητήσεις. Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις ερίζουν για το εάν ο δανεισμός είναι αναγκαίος και ποιος θα τον πληρώσει.
Στη Γερμανία κυριαρχεί η άποψη ότι η ίδια η Ελλάδα ευθύνεται για τη συμφορά της: πρώτα κατάφερε με πονηριές να ενταχθεί στην Ευρωζώνη, έπειτα η ελληνική κυβέρνηση ξόδευε πάρα πολλά και, κυρίως, οι κυβερνώμενοι δούλευαν πολύ λίγο.
Τέτοιου είδους "ερμηνευτικά" μοτίβα, στα οποία λανθάνει ο εθνικισμός, καλλιεργήθηκαν από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και τους γερμανούς πολιτικούς, οι οποίοι μάλιστα προτείνουν αντίστοιχες «λύσεις» για την κρίση: οι Έλληνες πρέπει να ξοδεύουν λιγότερο, να εργάζονται περισσότερο και να πουλήσουν τη δημόσια περιουσία τους – και, εφόσον αυτές οι λύσεις αποτύχουν, η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη. Η ανοησία σε όλα αυτά είναι πως ούτε οι αναφερόμενες ως αιτίες της κρίσης είναι σωστές ούτε οι προτεινόμενες λύσεις οδηγούν πράγματι στην έξοδο από την κρίση.
To Γερμανικό Ινστιτούτο Rosa Luxemburg κυκλοφόρησε την αναθεωρημένη έκδοσή του για την κρίση χρέους στην Ευρώπη. Τίτλος της έκθεσης είναι "Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τις Ελληνογερμανικές σχέσεις στην κρίση, αλλά δεν τολμάνε να σας πουν"!
Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ δημιουργήθηκε το 1990 ως μη-κερδοσκοπική οργάνωση με τον τίτλο Ένωση για την Κοινωνική Ανάλυση και την Πολιτική Εκπαίδευση. Το 1996, το συνέδριο του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS), το αναγνώρισε ως επίσημο κομματικό ινστιτούτο. Το 1999, ονομάστηκε επισήμως Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (Rosa-Luxemburg-Stiftung).
Το Ίδρυμα είναι μια από τις βασικές δυνάμεις στο χώρο της πολιτικής εκπαίδευσης στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και έχει εξελιχθεί σε εθνικό ινστιτούτο για την πολιτική εκπαίδευση, φόρουμ διαλόγου, κριτικής σκέψης και εναλλακτικών πολιτικών προτάσεων, καθώς και εταίρος σε διεθνείς συνεργασίες. Το Ίδρυμα δίνει υποτροφίες και στηρίζει την έρευνα, τις τέχνες και τον πολιτισμό.  
Η έκθεση που παρουσίασε την κρίση χρέους στην Ευρώπη, είναι δομημένη σε μορφή  συνηθισμένων ερωτήσεων όπου οι απαντήσεις αποκαλύπτουν το ψεύδος της καθεστωτικής ρητορείας σε όλο της το μεγαλείο. Είναι γραμμένη με απλά λόγια έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να την διαβάσει πολύ εύκολα, χωρίς ειδικές γνώσεις. Όχι μόνο αξίζει και πρέπει αλλά επιβάλλεται πραγματικά να διαβαστεί από όλους! 
Στο πρώτο μέρος της η Έκθεση, αντικρούει τις συνήθεις απόψεις για  την Ελλάδα και την κρίση και θα δείξει ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Αυτό το πρώτο μέρος είναι η ενημερωμένη μορφή του φυλλαδίου «Πουλήστε τα νησιά σας, ξοφλημένοι Έλληνες!», που κυκλοφόρησε το 2011. Ακολουθεί ένα δεύτερο μέρος για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη δήθεν λύση της ευρωκρίσης, όπου εξηγείται γιατί το κούρεμα του χρέους δεν σώζει την Ελλάδα, ποιο σκοπό εκπληρώνει ο μηχανισμός διάσωσης του ευρώ και ποιος θα πληρώσει στο τέλος το λογαριασμό για τη «διάσωση» του ευρώ.
Διαβάστε όλη την αποκαλυπτική μελέτη στο συνημμένο αρχείο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: