17/9/12

Μήπως όντως μας κυβερνούν ηλίθιοι;


Η "μερίδα του λέοντος" των κρατικών επιδοτήσεων πάει στα αιολικά πάρκα!
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και πρωτίστως τα Αιολικά Πάρκα, είναι ο τομέας που θα λάβει τη "μερίδα του λέοντος" σε επιδοτήσεις με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όπως προκύπτει από στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από τα 648 επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων και έχουν ελεγχθεί για να ακολουθήσει εκταμίευση της επιδότησης, τα 380 αφορούν στον τομέα των ΑΠΕ, 137 στην παροχή υπηρεσιών, 56 στη μεταποίηση και 127 στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Για το έτος 2012, ο επενδυτικός Νόμος 3908/11 θα διαθέσει συνολικά 3,7 δισ. ευρώ. Από το συνολικό αυτό ποσό, το 1 δισ. ευρώ θα διατεθούν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή επιχορήγησης ή και επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και τα 2,7 δισ. ευρώ με τη μορφή φορολογικών απαλλαγών. Ταυτόχρονα και σύμφωνα με την τρέχουσα ειδησεογραφία, προωθείται από την κυβέρνηση πολυνομοσχέδιο για τον "εκσυγχρονισμό" του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου επιδοτήσεων, την απλούστευση των διαδικασιών και την εν γένει δημιουργία ...φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, όπως σημειώνεται και από το υπουργείο Ανάπτυξης, καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια για την επίσπευση των διοικητικών διαδικασιών που αφορούν την επιδότηση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί, σε συνάρτηση με το βαθμό ωριμότητας της κάθε επένδυσης.
Και καλά οι ειδήμονες στο Υπουργείο Ανάπτυξης δεν είναι ενημερωμένοι για το ότι σε όλες τις χώρες του Κόσμου, ακόμη και στην Γερμανία, οι επιδοτήσεις προς τις ΑΠΕ και ιδίως προς τα Αιολικά Πάρκα, περικόπτονται δραστικά ή και πλήρως! Αλλά δεν υπάρχει κανείς λογικός και σκεπτόμενος άνθρωπος στην Κυβέρνηση να σκεφτεί για το που θα καταλήξουν οι επιδοτήσεις:
1) Τα αιολικά πάρκα χρησιμοποιούν εισαγόμενη τεχνολογία-άρα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων του Ελληνικού Λαού θα φύγει στο εξωτερικό!
2) Τα αιολικά πάρκα δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας-αντιθέτως οδηγούν σε απώλεια υφιστάμενων θέσεων εργασίας! Οι μόνες μόνιμες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται με τα αιολικά πάρκα, είναι αυτές των  “σεκιουριτάδων” που αναλαμβάνουν την φύλαξή τους! Και ταυτόχρονα χάνονται θέσεις εργασίας από άλλες οικονομικές δραστηριότητες που επηρεάζονται αρνητικά από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων όπως πχ. στον Τουρισμό.
3) Τα αιολικά πάρκα οδηγούν σε αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και συνεπώς και σε αύξηση του κόστους παραγωγής στην πραγματική οικονομία.
4) Αλλά ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι όλα τα παραπάνω είναι δύσκολο να τα αντιληφθούν οι ιθύνοντες της Κυβέρνησης, αυτοί που υποτίθεται πως έχουν αναλάβει την "σωτηρία" της χώρας, δεν συνειδητοποιούν ότι σε συνθήκες κρίσεις είναι πρώτιστη ανάγκη, όλες οι επιδοτήσεις να στραφούν στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στην πρωτογενή παραγωγή και στην μεταποίηση; Και ότι για να υπάρχει παραγωγή θέλουμε φθηνή ενέργεια;

Δεν υπάρχουν σχόλια: