18/8/12

Οι φώκαινες της Βαλτικής και οι λύκοι των Κραβάρων.

Στην Γερμανία η κατασκευή ενός φαραωνικού αιολικού πάρκου ισχύος 25.000 μεγαβάτ ανοικτά των ακτών της Βορείου Θάλασσας, αναβάλλεται λόγω των φόβων πως ο θόρυβος μπορεί να σκοτώσει χιλιάδες φώκαινες.
Το Βερολίνο σχεδίαζε να κατασκευάσει ένα τεράστιο υπεράκτιο αιολικό πάρκο- που θα κάλυπτε μια έκταση οκτώ φορές μεγαλύτερη από ό,τι η πόλη της Νέας Υόρκης - ως το 2030. Οι αντιδράσεις όμως από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους ακτιβιστές για την προστασία της Άγριας Ζωής, ανέστειλαν τα σχέδια αυτά. Η αιτία είναι ότι ο θόρυβος τόσο από τις εργασίες εγκατάστασης όσο και από την λειτουργία των ανεμογεννητριών μπορεί να επιφέρει τον θάνατο σε χιλιάδες φώκαινες. Υπάρχουν περίπου 230.000 φώκαινες (Phocoena phocoena) στη Βόρεια και τη Βαλτική θάλασσα.  Ο πληθυσμός τους όμως στη Βαλτική Θάλασσα εμφάνισε μια δραματική πτώση κατά 60% και έπεσε σε 11.000 μόλις άτομα μεταξύ 1994 και 2005, όπως τονίζει ο Sven Koschinski, ένας Γερμανός θαλάσσιος βιολόγος. Ο θόρυβος είναι μια ιδιαίτερη απειλή τόσο για αυτές όσο και για τα δελφίνια, επειδή χρησιμοποιούν τον "ήχο" για να περιηγηθούν, να εντοπίσουν το θήραμά τους αλλά και για να βρουν "ταίρι". "Μια φώκαινα είναι καταδικασμένη να πεθάνει αν η ακοή της καταστραφεί!" τονίζει ο Kim Detloff, ένας εμπειρογνώμονας της γερμανικής ένωσης για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, NABU, και συμπληρώνει: "Οι υπεύθυνοι του έργου πρέπει να υποστούν κυρώσεις, εφόσον παραβιάζουν κατ'επανάληψη το όριο θορύβου."
"Στην κεντρική Βαλτική Θάλασσα, υπάρχει ένα ξεχωριστό απόθεμα από μόνο 400 φώκαινες, και αυτό είναι μια εκτίμηση από τα στοιχεία που συλλέξαμε το 1994, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει πως ο σημερινός πληθυσμός του θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερος!" τονίζει ο Koschinski. "Κάθε νεκρό ζώο απειλεί την επιβίωση του πληθυσμού τους."
Περίπου 1800 ανεμογεννήτριες σχεδιάζονται να κατασκευαστούν μέχρι το 2020 στα γερμανικά ύδατα της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής. Κολοσσοί όπως η Siemens, η General Electric, η E.ON, η RWE, η Vattenfall, η Hochtief και η Iberdrola εμπλέκονται στο φαραωνικό αυτό έργο. Το "Bard Offshore 1" ήταν ένα από τα πρώτα πάρκα που κατασκευάστηκαν, 90 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το νησί Borkum. 15 τεράστιες ανεμογεννήτριες είναι ήδη εκεί στη θάλασσα. Η περιβαλλοντικά υπεύθυνη του έργου και βιολόγος Susanne Schorcht παραδέχεται: "Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, μετρήσαμε τα επίπεδα θορύβου στα 178 ντεσιμπέλ (dB), σε απόσταση 750 μέτρων." Το όριο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, όμως επιτρέπει μόνο 160 dB. "Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, το επείγον είναι σαφές για μας!"απολογείται η Schorcht.
Η χρησιμοποίηση τεχνολογίας μείωσης θορύβου αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 0,5% του συνολικού προϋπολογισμού για το έργο, σύμφωνα με τεχνική ανάλυση της εταιρείας Hydrotechnik Lübeck, που εξειδικεύεται σε ανάλογα έργα και διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία. Οι εταιρείες που εμπλέκονται  στην κατασκευή του τεράστιου αυτού πάρκου στην ανοιχτή θάλασσα της Γερμανίας εξαναγκάζονται από την Γερμανική Νομοθεσία να επωμιστούν αυτό το κόστος. Πνέουν μένεα όμως εναντίον των ακτιβιστών του Περιβάλλοντος που έφεραν το θέμα στην επιφάνεια. 
Ανάλογες αντιδράσεις Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων σε παρόμοια έργα όλο και αυξάνουν και γενικεύονται στην Γερμανία. Δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο, ότι πλέον οι επιχειρηματίες της Αιολικής Ενέργειας αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τον ίδιο έλεγχο και ανάλογες επικρίσεις όπως και οι πετρελαϊκές εταιρείες, για έργα σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές, μια τάση που έρχεται να προσθέσει επιπλέον κόστος και ελαχιστοποίηση των περιθωρίων κέρδους για τις εταιρείες τους, που έτσι και αλλιώς ήδη βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. 
"Η ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Γερμανία είναι ήδη πολύ πιο ακριβή από ό,τι σε άλλες χώρες, καθώς τα έργα βρίσκονται πολύ μακριά από την ακτή σε βαθύτερα νερά- για να μην ενοχλούνται οι άνθρωποι!", δηλώνει ο Fraser Johnston, ένας οικονομικός αναλυτής εξειδικευμένος στην Ενεργειακή Πολιτική. "Τυχόν πρόσθετες δαπάνες, όπως οι καθυστερήσεις στις συνδέσεις του δικτύου αλλά και η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων που συνεχώς εγείρονται σε τέτοια έργα, θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην ήδη χαμηλή απόδοση." "Η ανησυχία για την επιβίωση της φώκαινας είναι ένας από τους παράγοντες που καθιστούν πολύ πιο ακριβή την δημιουργία ενός αιολικού πάρκου στη Γερμανία από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι αναμένεται το έργο να κοστίσει 4,2-€ 4,4  ανά MW στην Γερμανία, σε σύγκριση με τα € 3,7-4 εκ. € που θα στοίχιζε αν το αιολικό εγκαθίσταται στο Ηνωμένο Βασίλειο." Και πόσο άραγε στην Ελλάδα;
Το φαραωνικό γερμανικό πρόγραμμα για τις ανεμογεννήτριες στην Βόρεια Θάλασσα και την Βαλτική, αναμένεται  να κοστίσει 39.2 δις  μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, ακόμη και με τους καλύτερους υπολογισμούς σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance. Δεδομένου ότι το κόστος για την "μείωση του θορύβου" θα φτάσει το 0,5% του συνολικού προϋπολογισμού είναι πολλοί πλέον αυτοί που εμπλέκονται με την "Πράσινη Ανάπτυξη" και που απαιτούν να μειωθούν οι "περιβαλλοντικές απαιτήσεις" για την ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας: είναι πολλά τα λεφτά για τις φώκαινες της Βαλτικής! Εξάλλου η "Πράσινη Ανάπτυξη" ήρθε για να σώσει τον Πλανήτη από το "Φαινόμενο του Θερμοκηπίου", και όχι για να παρέχει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές ή πολύ περισσότερο για να σώσει τις Φώκαινες της Βαλτικής και τους Λύκους των Κραβάρων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: