10/7/12

Η ελληνική αστυνομία αδιαφορεί για επιθέσεις κατά μεταναστών !


Συμμορίες Ελλήνων επιτίθενται συχνά σε μετανάστες σε ολόκληρη την χώρα χωρίς να συλλαμβάνονται και οι αρχές αγνοούν ή αποθαρρύνουν τα θύματα από το να καταθέτουν μηνύσεις, καταγγέλλει σε έκθεσή της η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW).
Πηγή: Reuters.
Στην Ελλάδα, που έχει καταστεί η κυριότερη πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα και τους αιτούντες άσυλο από την Ασία και την Αφρική, η παράνομη μετανάστευση αποτελεί πλέον θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης.
Με την χώρα να διανύει τον πέμπτο χρόνο οικονομικής ύφεσης και την ανεργία σε ιστορικό υψηλό, το κλίμα ξενοφοβίας εντείνεται, καθώς οι μετανάστες κατηγορούνται για την αύξηση της εγκληματικότητας και την απορρόφηση κρατικών επιδομάτων.
"Μετανάστες και αιτούντες άσυλο μίλησαν στην HRW για περιοχές στην Αθήνα όπου δεν πλησιάζουν τη νύχτα εξαιτίας των φόβων για επιθέσεις από ομάδες μαυροντυμένων Ελλήνων, με σκοπό την βία", αναφέρεται στην έκθεση.
"Ενώ οι τουρίστες είναι καλοδεχούμενοι, οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο αντιμετωπίζουν ένα εχθρικό περιβάλλον, όπου κινδυνεύουν να τεθούν υπό κράτηση σε απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες και να βρεθούν σε πλήρη ανέχεια και να υποστούν ξενοφοβική βία"καταγγέλλει η οργάνωση.
Η HRW σημειώνει ότι η πραγματική έκταση του φαινομένου της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα παραμένει άγνωστη, δεδομένου ότι πολλά θύματα δεν καταγγέλλουν τις επιθέσεις και τα επίσημα στοιχεία είναι παντελώς αναξιόπιστα.
Η οργάνωση αναφέρει ότι πήρε συνεντεύξεις από 59 άτομα που υπέστησαν ή ήταν θύματα απόπειρας ρατσιστικών επιθέσεων το διάστημα μεταξύ του Αυγούστου 2009 και του Μαΐου 2012. Τα περιστατικά αφορούσαν 51 σοβαρές επιθέσεις, ενώ δύο από τα θύματα ήταν έγκυες γυναίκες (!).
Οι περισσότερες επιθέσεις γίνονται βράδυ, σε πλατείες ή κοντά σε αυτές, αναφέρει η οργάνωση. Οι δράστες κινούνται σε ομάδες και συχνά φορούν σκουρόχρωμα ρούχα, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μαντήλια ή κράνη, καταγγέλλει η HRW, προσθέτοντας ότι χρησιμοποιούν συχνά ρόπαλα ή μπουκάλια μπύρας ως όπλα, αλλά και γυμνά χέρια.
Τα θύματα κατήγγειλαν στην HRW ότι η αστυνομία σε αρκετές περιπτώσεις τους αποθάρρυνε από το να καταγγείλουν τις επιθέσεις ή να ζητήσουν την έναρξη ποινικής έρευνας ύπο την απειλή ότι θα τεθούν υπό κράτηση.
Πολλά θύματα εγκατέλειψαν τις προσπάθειες για απόδοση δικαιοσύνης ύστερα από υποδείξεις ότι είναι μάταιη η έρευνα εάν δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν με βεβαιότητα τους δράστες. Άλλους τους προέτρεψαν να δεχθούν απλώς μια συγνώμη ή να ανταποδώσουν με τον ίδιο τρόπο, αναφέρεται στην έκθεση.
Η HRW αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι δράστες είναι μέλη ή συνδέονται με "ομάδες πολιτών" για την "προστασία" μιας συνοικίας ή υποστηρικτές της "Χρυσής Αυγής". Η HRW σημειώνει ότι δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι επιθέσεις κατευθύνονται από την "Χρυσή Αυγή", ωστόσο μέλη του κόμματος έχουν κατηγορηθεί για τέτοιες επιθέσεις. Στην έκθεσή της όμως η HRW παραθέτει μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων ανάμεσά τους και ενός αστυνομικού, για εμπλοκή μελών του κόμματος σε βιαιοπραγίες κατά μεταναστών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: