11/7/12

Και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον: Ρήτρα δραχμής για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις!


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Ολι Ρεν, αναγνωρίζει αλλά και θεωρεί θεμιτό ότι τα δάνεια που δίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) πρέπει να καλύπτουν την τράπεζα για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και να δίνονται με βάση το βρετανικό δίκαιο.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσιεύματα στα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν σε σχετική επερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Ν. Χουντή.
Η ερώτησή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε στις αποκαλύψεις από τον Απρίλιο ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επιδιώκει πλέον στις νέες δανειακές συμβάσεις με τις ελληνικές επιχειρήσεις, και συγκεκριμένα με αφορμή τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), να περιλαμβάνονται όροι που θα εξασφαλίζουν την ΕΤΕπ και για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και της υπαγωγής των δανείων στο  «βρετανικό δίκαιο» σε περίπτωση νομικών διαφορών.  Όροι, όμως, που δεν περιλαμβάνονταν σε καμία προηγούμενη σύμβαση της ΕΤΕπ με τη ΔΕΗ ή με οποιαδήποτε άλλη ελληνική επιχείρηση ποτέ ως τώρα, ούτε προβλέπονταν από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες Νομισματικής Πολιτικής .
Ο Ν. Χουντής  ρωτούσε τότε τον Επίτροπο αν «μπορεί να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι η ΕΤΕπ ζήτησε και εξετάζει να περιληφθούν νέες ρήτρες, που δεν υπάρχουν σε προηγούμενες συμβάσεις και οι οποίες αφορούν στο νόμισμα αποπληρωμής και στην επιλογή του βρετανικού δικαίου ως βάσης επίλυσης τυχών νομικών διαφορών; »
Ο κ. Ρεν, στην απάντησή του, αναγνωρίζει το γεγονός και μάλιστα το θεωρεί θεμιτό αφού απαντάει ότι «σύμφωνα με το καταστατικό της, η ΕΤΕπ πρέπει να εφαρμόζει τις καλύτερες τυποποιημένες ρήτρες τραπεζικής πρακτικής για όλες τις χρηματοδοτούμενες συμβάσεις των οποίων η υλοποίηση γίνεται υπό την ευθύνη της ΕΤΕπ».


Δεν υπάρχουν σχόλια: