7/7/12

Τα Αιολικά Πάρκα βλάπτουν σοβαρά την Οικονομία!


Έκκληση προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απηύθυναν με παρεμβάσεις τους, τόσο το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων όσο και η Ελληνική Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας προκειμένου να μην προχωρήσει στην άμεση αύξηση του ειδικού τέλους για τη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων ( πρώην  ειδικό τέλος υπέρ των ΑΠΕ) κατά 3 με 4 φορές όπως σχεδιάζει η Κυβέρνηση και όπως απαιτούν οι Τροικανοί και οι Μεγαλοεργολάβοι. 
Όλοι οι οικονομικοί φορείς πλέον υποστηρίζουν ότι η επαπειλούμενη αυτή αύξηση στο τέλος ΑΠΕ, θα επιφέρει περαιτέρω επιβάρυνση έως και 20% σε όλα τα τιμολόγια για δεύτερη φορά μέσα στο 2012. Τον Ιανουάριο είχαμε την αύξηση του τέλους ΑΠΕ από 1,04 σε 2,66 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ ταυτόχρονα επιβλήθηκε και πρόσθετος φόρος στο λιγνίτη που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ υπέρ των ΑΠΕ των Μεγαλοεργολάβων 2 ευρώ η μεγαβατώρα, που αύξησε κατά κύριο λόγο την τιμή της νυχτερινής ζώνης κατά την οποία λειτουργούν οι ενεργοβόρες κυρίως βιομηχανίες. Επίσης,οι φορείς της Αγοράς, σημειώνουν ότι το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δαπάνες του οικονομικού προϋπολογισμού των ξενοδοχείων, των επιχειρήσεων και των λιγοστών βιομηχανιών που απέμειναν στην χώρα. Στις σημερινές συνθήκες πάντως και ανεξάρτητα από το τέλος ΑΠΕ, η ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (κυρίως Αιολικά και Φωτοβολταϊκά Πάρκα) είναι πολύ ακριβή και φτάνει τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα, κόστος που δεν αντέχει η κατανάλωση, υποστηρίζουν πηγές της Αγοράς 
Το μήνυμα είναι πλέον σαφές: η βιομηχανία, ο τουρισμός αλλά και οι απλοί καταναλωτές δεν μπορούν να υποστούν περαιτέρω επιβαρύνσεις στο ενεργειακό κόστος και μάλιστα υπό συνθήκες βαθιάς ύφεσης! Η Ελληνική Οικονομία δεν έχει τα περιθώρια να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις των Μεγαλοεργολάβων της Μαύρης Ανάπτυξης και της Πράσινης Απάτης, οι οποίες πέρα από ότι είναι αντιπαραγωγικές όσον αφορά την προσφορά τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας ταυτόχρονα αυξάνουν και κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος.
Το μήνυμα είναι πλέον σαφές: η Πράσινη Ανάπτυξη οδηγεί την χώρα στην χρεοκοπία! Το θέμα είναι αν το μήνυμα  αυτό θα το λάβει και η Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή! Αυτόν τον "κώδωνα κινδύνου" κρούουν πλέον όλοι οι Οικονομικοί Φορείς στην Χώρα! Εμείς βέβαια δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη περί αυτού! Το αντίθετο μάλιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: