8/5/12

Όταν οι Μεγαλοεργολάβοι δολοφονούν...


Καμπότζη: Δολοφονία  οικολόγου ακτιβιστή από την στρατιωτική αστυνομία!

Οι δολοφονίες ακτιβιστών που προσπαθούν να ανακόψουν την παράνομη υλοτομία και την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στη Νοτιοανατολική Ασία, και όχι μόνο, δεν έχουν τέλος. Ο Chut Wutty, οικολόγος ακτιβιστής στην Καμπότζη, δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη στρατιωτική αστυνομία της περιοχής. Οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να καταστρέψουν το φωτογραφικό υλικό που αποδείκνυε τις παράνομες δραστηριότητες των επιχειρηματιών και είχε στην κατοχή του ο ακτιβιστής. Κανείς δε γνωρίζει ακόμα ποιος έστειλε του στρατιωτικούς να "σταματήσουν" τον Wutty, ωστόσο η Κυβέρνηση της Καμπότζης θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για τη διερεύνηση της δολοφονίας του ακτιβιστή. 

Πηγή: tvxs.
Ο Wutty οδηγούσε δύο δημοσιογράφους που καλύπτουν την υπόθεση της παράνομης υλοτομίας, μέσα στις εγκαταστάσεις υδροηλεκτρικού φράγματος στην πόλη Κο Κόνγκ στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αστυνομικοί αφού του επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά ζητώντας του το φωτογραφικό υλικό, που είχε στην κατοχή του από την επιτόπια έρευνα, τον πυροβόλησαν κι έφυγαν, αφήνοντάς τον να πεθάνει. Ο τρόπος που δολοφονήθηκε ο Chut Wutty είναι η απόδειξη της απληστίας των εταιριών υλοτομίας και των αντιπροσώπων τους, οι οποίοι λεηλατούν τον φυσικό πλούτο της χώρας και καταστρέφουν τη ζωή των τοπικών κοινοτήτων. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, η Κυβέρνηση της Καμπότζης θα πρέπει να κινήσει μια πλήρη έρευνα για τη δολοφονία του ακτιβιστή από τις αστυνομικές αρχές. 
Ο C.Wutty ήταν ένας πρωτοπόρος ακτιβιστής, διευθυντής της «Ομάδας Προστασίας Φυσικών Πόρων» και είχε λάβει μέρος σε προσπάθειες αποτροπής της παράνομης αποψίλωσης των δασών από το 1990. Είχε γίνει ευρύτερα γνωστός μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφων στα οποία φαινόταν ξεκάθαρα η προσπάθεια της κυβέρνησης να πουλήσει σε ιδιώτες τμήματα Εθνικών Πάρκων. Επίσης, το 2011 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της Pray Lang, ενός κινήματος δράσης που εκτείνεται σε τέσσερις επαρχίες της Καμπότζης.  
Ο Wutty είχε δηλώσει ότι οι τοπικές αρχές και οι υπάλληλοι δεν προσφέρουν καμιά υποστήριξη. "Ρίχνουν το φταίξιμο στους προστάτες των δασών, στην τοπική κοινωνία και προσπαθούν να καλύψουν την παράνομη δραστηριότητα των επιχειρηματιών, κλείνοντας τα μάτια και τα αυτιά τους. Σύμφωνα με το νόμο, αυτοί που ζουν γύρω από το δάσος έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε μη ξύλινα δασικά προϊόντα, έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ξυλεία από το δάσος για να χτίσουν τα σπίτια τους".
Το σκηνικό της δολοφονίας!
Ο Wutty είχε πλήρη επίγνωση του κινδύνου λόγω της δράσης του, αλλά ήταν αποφασισμένος να μιλήσει. Σύφμωνα με τη Guardian, όταν ο Wutty βρισκόταν  δίπλα στους δημοσιογράφους κι έβλεπε τη στρατιωτική αστυνομία να πλησιάζει, είπε: "Έρχονται να με πιάσουν; Θα πρέπει να τρέξω μακριά, όμως που να πάω;" Κοίταξε τριγύρω και είπε "Λοιπόν, θέλω να δω τι θα κάνουν".  
Λίγα λεπτά αργότερα τον περικύκλωσαν, τον άρπαξαν από πίσω και αφού πάλεψε με έναν αξιωματικό του στρατού για ένα λεπτό περίπου, κάποιος τον πυροβόλησε με ένα QK-47s. Ορισμένοι διαδηλωτές, που βρίσκονταν στην περιοχή, έσπευσαν για βοήθεια οπλισμένοι μόνο με ραβδιά. Ο Wutty, ξεψυχώντας, είπε στους διαδηλωτές ότι είναι ευγνώμων, ενώ εκείνοι άρχισαν να φωνάζουν στους αστυνομικούς: "Ποιος πληρώνει το μισθό σας; Γιατί οπλοφορείτε, ενώ εμείς είμαστε άοπλοι; Είμαστε όλοι Καμποτζιανοί, δεν είμαστε;" 
Αργότερα, στο νοσοκομείο του Sanndan, ο Wutty είπε για τους δολοφόνους του: "Καταλαβαίνω ότι αν δεν τους βοηθήσουμε, κανείς δε θα μπορούσε να τους βοηθήσει. Πολλοί άλλοι στη χώρα θέλουν μόνο να πάρουν κάποια προαγωγή στο σώμα και να ανταμειφθούν, να βγάλουν περισσότερα λεφτά, ανεξάρτητα με το αν αυτό είναι σε βάρος άλλων..."
Ο θάνατος του Wutty δείχνει πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν κάποιοι άνθρωποι, πόσο θάρρος και αφοσίωση δείχνουν για να σταματήσουν την καταστροφή των δασών της Καμπότζης. Είναι η απόδειξη της θυσίας για τη προστασία του φυσικού πλούτου και της ζωής των ντόπιων κατοίκων. 
Αναζήτηση ευθυνών...
Ποιοι όμως έστειλαν τους στρατιώτες να συλλάβουν τον Wutty; Τρεις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ξεκινήσει έρευνες για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Από το "Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Καμπότζης", ισχυρίζονται ότι θα διεξάγουν έρευνες για το ποια εταιρία ζήτησε από την αστυνομία να σταματήσει τον Wutty. Τέλος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αλήθεια θα πρέπει να αναζητηθεί μέσα από πλήρη έρευνα η οποία θα πρέπει να κινηθεί από την Κυβέρνηση της Καμπότζης αλλά και διεθνείς οργανισμούς. Ταυτόχρονα θα πρέπει να προωθηθεί  διεθνής έλεγχος της παράνομης υλοτομίας και έρευνα για τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις στρατιωτικές αρχές στην Καμπότζη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: