9/4/12

Πληρώστε για την Πράσινη Ανάπτυξη της ...Γερμανικής Οικονομίας!

«Απελευθερώνονται» οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος!
Έρχονται αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου του 2013 στο πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας για τιμές λιανικής που θα αντανακλούν το κόστος παραγωγής. Ένα κόστος που αυξάνει συνεχώς με την όλο και μεγαλύτερη διείσδυση των αποκαλούμενων "Πράσινων Πηγών Ενέργειας", δηλαδή των αιολικών και των φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία ουσιαστικά ο πολίτης τα πληρώνει  εις διπλούν: ως φορολογούμενος μέσω των μεγάλων κρατικών επιδοτήσεων και ως καταναλωτής μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος!

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Περιβαλλοντικής Καταστροφής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό των δράσεων του ΥΠΕΚΑ, μέσα στο έτος θα ανακοινωθεί ο τρόπος της απελευθέρωσης των τιμολογίων. Η απελευθέρωση κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου θα γίνει σταδιακά μέσα στο 2013! Οι υποχρεώσεις και το χρονοδιάγραμμα για απελευθέρωση και υιοθέτηση κοστοστρεφών τιμολογίων απορρέουν από το μνημόνιο και, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων εξετάζεται να γίνει είτε χρονικά, είτε ανάλογα με το ...προφίλ και την κατηγορία κατανάλωσης. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση επεξεργάζεται "μελέτη", και αυτό που εξετάζεται είναι η απελευθέρωση να γίνει είτε χρονικά (π.χ. σε δύο 6μηνα), είτε ανάλογα με το προφίλ και την κατηγορία κάθε καταναλωτή (π.χ. πρώτα για τους επαγγελματικούς, μετά για τους οικιακούς καταναλωτές). Σε ερώτηση για το αν το υπουργείο εξετάζει να υιοθετήσει την πρόταση της ΡΑΕ για ανά 6μηνο αναπροσαρμογή των τιμολογίων, απάντησε «δεν έχουμε αντίρρηση», για να προσθέσει πως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε αυξήσεις στα τιμολόγια μέσα στο 2012». Πρόκειται πάντως για απάντηση που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων αυξήσεων εντός του έτους.
Τα ποσοστά της αύξησης θα αποφασιστούν σε συννενόηση με τη Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας. Στο σημείο αυτό ο υπουργός ΠΕΚΑ, αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει στα τιμολόγια της υψηλής τάσης (τα οποία είναι ήδη απελευθερωμένα) και όπου η ΔΕΗ ανακοίνωσε στους πελάτες της μεγάλη αύξηση προκαλώντας την παρέμβαση της ΡΑΕ, απηύθυνε σύσταση στη ΔΕΗ να προβεί σε χαμηλότερες ...αυξήσεις. Το ίδιο έκανε και με τη μέση τάση (όπου επίσης τα τιμολόγια είναι απελευθερωμένα). «Για τη μέση και υψηλή τάση, τα τιμολόγια είναι μεν ελεύθερα, ωστόσο θα πρέπει η ΔΕΗ να συνυπολογίσει ότι σε μια τόσο δύσκολη εποχή, δεν μπορεί να επιβαρύνεται το κόστος των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου. Και ουσιαστικά έδειξε ποιος θα σηκώσει το βάρος της απελευθέρωσης των τιμολογίων: το σύνηθες υποζύγιο, ο Ελληνικός Λαός.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, μέχρι το β΄ 6μηνο του 2013, τα τιμολόγια χαμηλής τάσης θα πρέπει να αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής του ρεύματος, δηλαδή να είναι κοστοβαρή, ενώ – με βάση πάντα το μνημόνιο- μέσα στο 2012 η κυβέρνηση πρέπει να έχει καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εν λόγω προσαρμογή. Υπενθυμίζεται ότι στη μέση τάση, (εμπορικά καταστήματα, σούπερ-μάρκετ, βιοτεχνίες), και στην υψηλή τάση (ενεργοβόρες βιομηχανίες), τα τιμολόγια έχουν ήδη απελευθερωθεί. Η όλο και μεγαλύτερη όμως διείσδυση των των αιολικών και των φωτοβολταϊκών πάρκων στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που απειλεί ολόκληρο πλέον τον παραγωγικό ιστό της Χώρας! Και με βάση πάλι το επικαιροποιημένο μνημόνιο η διείσδυση αυτή πρέπει να αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια ώστε να φτάσει το περιβόητο 20%, και ταυτόχρονα η Χώρα δεσμεύεται να επιχορηγεί τους Παραγωγούς Ηλεκτρικού Ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και να τιμολογεί και ακριβότερα το ρεύμα που αυτοί παράγουν, με την προϋπόθεση πως στις εγκαταστάσεις τους έχει χρησιμοποιηθεί τεχνολογία από χώρες τις Ευρωζώνης (δηλαδή πρακτικά ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά γερμανικής κατασκευής)! Αυτό όμως εκτινάσσει το κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας κατά πολύ, και ταυτόχρονα εκτινάσσει και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Χώρας, πράγμα που δεν μπορούσε να μην ληφθεί υπόψη στις μελέτες του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα της Ελληνικής Οικονομίας! Καθώς όμως η αγορά της "Πράσινης Ενέργειας" είναι πρώτη προτεραιότητα για τα συμφέροντα της Γερμανικής Οικονομίας, η βραχυπρόθεσμη λύση που βρέθηκε ήταν να απελευθερωθεί τυπικά η αγορά και ουσιαστικά να επιβαρυνθεί κι άλλο ο Έλληνας Πολίτης! Ο οποίος έτσι καλείται να πληρώσει αυτός για την "Πράσινη" Ανάπτυξη της ...Γερμανικής Οικονομίας!


Δεν υπάρχουν σχόλια: