23/2/12

Περιβαλλοντικό έγκλημα...


Φόλες και δηλητηριασμένα δολώματα αφανίζουν την Άγρια Ζωή της Χώρας μας!
Τα δηλητηριασμένα σπάνια αρπακτικά στον Νέστο.
Τέσσερις Χρυσαετοί,  δύο Όρνια και μία Γερακίνα, πτηνά τα οποία αποτελούν είδη προς εξαφάνιση, βρέθηκαν δηλητηριασμένα και μάλιστα εντός περιοχής που είναι ενταγμένη στο Δίκτυο NATURA. Ως «δόλωμα» είχαν χρησιμοποιηθεί δύο άγρια άλογα που είχαν πυροβοληθεί και είχαν εμποτιστεί με άγνωστα μέχρι στιγμής δηλητήρια!
 Γερακίνα (Buteo buteo) με κομμάτι από το δηλητηριασμένο άλογο στο ράμφος...
Επτά δηλητηριασμένα σπάνια μεγάλα αρπακτικά πουλιά βρέθηκαν γύρω από δύο σκοτωμένα με όπλο άγρια άλογα στα Στενά Νέστου, μία περιοχή εξαιρετικής οικολογικής σημασίας για τη προστασία των μεγάλων αρπακτικών, πανευρωπαϊκής εμβέλειας και ενταγμένης στο δίκτυο Natura 2000. Πρόκειται για το σοβαρότερο περιστατικό δηλητηρίασης αρπακτικών πουλιών των τελευταίων ετών το οποίο και εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς.
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν οι θανατώσεις άγριων ζώων με δηλητηριασμένα δολώματα στη χώρα μας. Μετά τις αλεπούδες που συνέχεια βρίσκονται νεκρές στη Φθιώτιδα, τον Γάιδαρο-ζωντανό δόλωμα στην Ορεινή Ναυπακτία, χθες εντοπίστηκαν στον Νέστο δηλητηριασμένα επτά σπάνια μεγάλα αρπακτικά πουλιά, δίπλα σε δύο άγρια άλογα που είχαν σκοτωθεί με όπλο.
Πρόκειται για πολύ σοβαρό περιστατικό με διεθνείς διαστάσεις, όπως εξάλλου καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις και αναγκάζονται να παραδεχτούν και οι αρμόδιες κρατικές αρχές,  αφού χρησιμοποιήθηκαν ολόκληρα μεγαλόσωμα ζώα από τα οποία τράφηκε αυξημένος αριθμός σπάνιων ειδών.
Aquila chrysaetos.   

Οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης εντόπισαν μέχρις στιγμής δηλητηριασμένους τέσσερις Χρυσαετούς (Aquila chrysaetos), δύο Όρνια (Gyps fulvus) και μια Γερακίνα (Buteo buteo). Η αυτοψία στην περιοχή συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών πουλιών.
Τα Δασαρχεία Σταυρούπολης και Ξάνθης και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας- Ισμαρίδας κινητοποιήθηκαν αμέσως και περισυνέλλεξαν τα πουλιά τα οποία θα υποβληθούν σε τοξικολογικές εξετάσεις στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων στην Αθήνα ώστε να διαπιστωθεί το είδος δηλητηρίου που χρησιμοποιήθηκε. Το προσωπικό των Φορέων, τα Δασαρχεία καθώς και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις συνεχίζουν μέχρι σήμερα τις έρευνες καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συνέπειες της εγκληματικής ενέργειας είναι πολύ μεγαλύτερες.
Πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα ζουν πλέον λιγότερα από 30 ζευγάρια Όρνιου, με τα Στενά του Νέστου να φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό εξ' αυτών. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι από το συγκεκριμένο περιστατικό χάθηκε τουλάχιστον το 7% του συνολικού πληθυσμού του είδους στη χώρα μας. Κι όλα αυτά, ενώ η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικά χρηματικά ποσά από ευρωπαϊκούς φορείς και προγράμματα ως επιδότηση για την προστασία του σπάνιου αυτού είδους που ζει στην επικράτειά της.
Gyps fulvus.  

Όσον αφορά τον απειλούμενο Χρυσαετό, του οποίου ο πληθυσμός τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη μείωση, πρόσφατα στοιχεία της Ορνιθολογικής για τη Θράκη καταγράφουν 30 ζευγάρια, δηλαδή περίπου το 20% του εθνικού πληθυσμού. Είναι όμως ιδιαίτερα ευάλωτα δεδομένου ότι μόνο το περιστατικό αυτό εξόντωσε τρία ενήλικα άτομα και ένα ανώριμο, δηλαδή ολόκληρο τον αναπαραγωγικό πληθυσμό των Στενών του Νέστου. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του εγκλήματος επισημαίνουμε ότι από τους 60 χρυσαετούς που υπήρχαν μέχρι προχθές στην Ελλάδα οι δράστες σκότωσαν σίγουρα τους 4 -αν και σίγουρα από τα δηλητηριασμένα ζώα έχουν τραφεί και άλλα άτομα και πιθανά τα νεκρά άτομα να είναι περισσότερα! Οι φορείς που ασχολήθηκαν με το ζήτημα επισημαίνουν ακόμη ότι το αποτρόπαιο περιστατικό έλαβε χώρα σε προστατευόμενη περιοχή η οποία είναι ενταγμένη στο "Δίκτυο NATURA 2000". Το γεγονός αυτό καταδεικνύει περίτρανα τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συμβεί στην περιοχή τρία περιστατικά θανάτωσης άγριων αλόγων από πυροβολισμό.
Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί δυστυχώς κοινή πρακτική στη χώρα μας. Στοχεύει κυρίως στην εξολόθρευση σαρκοφάγων ζώων, όπως ο λύκος και η αρκούδα, τα οποία προκαλούν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες και τα κτηνοτροφικά ζώα. Παράνομα δηλητηριασμένα δολώματα χρησιμοποιούνται επίσης σε περιπτώσεις αντεκδικήσεων μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών ή πολιτών γενικά, καθώς και κατά αδέσποτων ζώων ή και αλεπούδων. Η ανεξέλεγκτη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα οδήγησε σε οριακή κατάσταση τον πληθυσμό του Όρνιου, και του Ασπροπάρη που είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος και κρισίμως κινδυνεύον στην Ελλάδα, καθώς και σε ολική εξαφάνιση τον Γυπαετό. Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί στο παρελθόν, όπως οι μαζικές δηλητηριάσεις Όρνιων στο Ζαγόρι από την δεκαετία του 1950 έως την δεκαετία του 1980 που εξαφάνισαν την διεθνώς γνωστή αποικία του φαραγγιού του Βίκου, η εξόντωση 30 Όρνιων στα Μετέωρα από δηλητηριασμένη με στρυχνίνη αγελάδα το 1970 και στην Τσαρίτσανη Θεσσαλίας όπου εξοντώθηκε αποικία Όρνιων. Το πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη το 2007 στo Καϊμάκτσαλαν όπου βρέθηκαν νεκρά 21 Όρνια.
Δηλητηριασμένος λύκος περισυλλέγεται από τον Αρκτούρο.
Το πρόβλημα εντείνεται από την ανεπάρκεια του κράτους στην καταβολή αποζημιώσεων και την ανεπαρκή φύλαξη στις Προστατευόμενες Περιοχές, αλλά και την έλλειψη ενός μηχανισμού έλεγχου της διακίνησης και χρήσης φυτοφαρμάκων και την απουσία στήριξης της πολιτείας προς τους παραγωγούς για τη λήψη μέτρων πρόληψης των ζημιών. Ειδικά τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης  και τον μαρασμό των αρμόδιων φορέων για την περιβαλλοντική προστασία όπως είναι τα Δασαρχεία, η κατάσταση έχει προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις! Λίγους μόνο μήνες πριν, δηλητηριασμένος γάιδαρος στην Ορεινή Ναυπακτία είχε βρεθεί δίπλα σε πηγή ύδρευσης θέτοντας σε άμεσο  κίνδυνο την δημόσια υγεία και απειλώντας ακόμη και ανθρώπινες ζωές! Και πάλι οι υπεύθυνοι βέβαια δεν εντοπίστηκαν ποτέ, και η υπόθεση τέθηκε στο "αρχείο". 

Το γαϊδουράκι  που κάποιοι χρησιμοποίησαν ως ζωντανό δόλωμα για τους λύκους της Ναυπακτίας.
Μόλις πριν μία βδομάδα επτά τουλάχιστον αλεπούδες είχαν βρεθεί νεκρές στην περιοχή της Φθιώτιδας από μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ». Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυτοψίας, τα δολώματα είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου Μακρυράχης – Λουτρών Καίτσας, και μάλιστα πολύ κοντά σε κτηνοτροφικές μονάδες με κίνδυνο δηλητηρίασης και των σκύλων φύλαξης των κοπαδιών αυτών. Λόγω της έγκαιρης συλλογής των δολωμάτων από την ομάδα πεδίου της   «Καλλιστώς», το γεγονός αυτό αποφεύχθηκε, ενώ εκτός από τις αλεπούδες είναι πιθανό να έχουν θανατωθεί και άλλα είδη μεγαλύτερων θηλαστικών κυρίως λύκοι, είτε από κατανάλωση φόλας είτε από κατανάλωση των ίδιων των νεκρών αλεπούδων. Αξίζει να σημειώσουμε πως το περιστατικό αυτό είναι το τέταρτο που καταγράφει η ομάδα πεδίου της   «Καλλιστώς»  από το 2011 μέχρι σήμερα σε περιοχές της Φθιώτιδας. 

Δηλητηριασμένες αλεπούδες στην Φθιώτιδα!
Επίσης από την αρχή του 2012 έχουν βρεθεί τουλάχιστον δύο λύκοι δηλητηριασμένοι και δυστυχώς είναι ακόμη περισσότερα τα ανάλογα περιστατικά σε όλη την Ελλάδα, που δεν καταγράφονται και δεν θα τα μάθουμε ποτέ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: