9/12/11

«Που πάτε ωρέ κλεφτόπουλα;»

Εμπνευσμένος ο τίτλος («Που πάτε ωρέ κλεφτόπουλα;») αλλά και η φωτογραφική σύνθεση με την οποία κυκλοφόρησε σήμερα η εφημερίδα «Παρασκευή +13». Αναφέρεται φυσικά στα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στις φιλοδοξίες δελφίνων του, στην Παπαδήμια εποχή. Πολύ καλό σχετικό ρεπορτάζ όμως είχε και το χθεσινό «Ποντίκι», με τον σκωπτικό τίτλο "Θέλουν να μας ξανασώσουν" :

Οι υπεύθυνοι της πρωτοφανούς καταστροφής της χώρας παραμένουν αμετανόητοι.

Ποιος μπορούσε να φανταστεί, τον Οκτώβριο του 2009, ότι, ύστερα από δύο χρόνια διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, η ελληνική κοινωνία, βιώνοντας μια πρωτοφανή για τις τελευταίες δεκαετίες καταστροφή και στο χείλος μιας πτώχευσης, θα είχε για κεντρικά αιτήματα εκείνα που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία πριν από ακριβώς 40 χρόνια;
*    Λαϊκή κυριαρχία.
*    Εθνική ανεξαρτησία.
*    Κοινωνική απελευθέρωση.
*    Η Ελλάδα στους Έλληνες.
Ποιος θα φανταζόταν ότι οι υπεύθυνοι αυτής της καταστροφής, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι επιτελάρχες του, οι υπουργοί των κατ’ εξοχήν «κοινωνικών» υπουργείων, που ανέλαβαν με τη μεγαλύτερη θέρμη να εφαρμόσουν τις φονικές για την κοινωνία εντολές της τρόικας, θα επιδίωκαν, ύστερα από τόση κατακραυγή, όχι μόνο να διατηρήσουν την εξουσία τους, αλλά και να ηγηθούν του ΠΑΣΟΚ θέλοντας να γίνουν – ή… να ξαναγίνουν  πρωθυπουργοί;
1)  Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώθυπουργός που παρέδωσε τη χώρα στην τρόικα με τους χειρότερους όρους, που δεν διαπραγματεύθηκε ποτέ τίποτε, που παρακολουθούσε σαν θεατής και αποδεχόταν ό,τι του έφερναν μπροστά του η τρόικα και ο Παπακωνσταντίνου, ο αμέτοχος πρωθυπουργός, θέλει να παραμείνει στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ -άγνωστο για πόσο.
2) Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος σε έναν βαθμό σχεδίασε – από την περασμένη άνοιξη – και τελικά ανέλαβε το ξεπούλημα της χώρας, ο οποίος είχε την «πατρότητα» της σύνδεσης του χαρατσιού για τα ακίνητα με το δικαίωμα των ανθρώπων στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά παράβαση ακόμη και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, θέλει να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ διαδεχόμενος τον Παπανδρέου.
3) Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο άνθρωπος που ξεθεμελίωσε σε πρώτη φάση το ασφαλιστικό, που τσεκουρώνει την Υγεία αδειάζοντας από Ιανουάριο ακόμη και τα νοσοκομεία από γιατρούς, εμφανίζεται ως μελλοντικός ηγέτης και του ΠΑΣΟΚ και της χώρας έχοντας διακηρύξει με κάθε τρόπο την πίστη και την υποταγή του στους δανειστές.
4) Η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ως υπουργός Παιδείας καταργεί το άσυλο, παραδίδει τα πανεπιστήμια στους ιδιώτες, στερεί από παιδιά της περιφέρειας την πρόσβαση στο σχολείο και αδυνατεί ακόμη και σήμερα, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, να παραδώσει τα βιβλία στους μαθητές, είναι κι αυτή στη χορεία των επίδοξων διαδόχων του Παπανδρέου.
5) Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ως υπουργός Ανάπτυξης έχει σχεδόν μοναδικό έργο να υλοποιήσει τις εκτός ευρωπαϊκής νομιμότητας Ειδικές Οικονομικές Ζώνες για χάρη της Γερμανίας, βγήκε στο μεϊντάνι και επισήμως διεκδικώντας κι αυτός την κομματική ηγεσία.
«Η δική μας διετής διακυβέρνηση οδήγησε σε αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά, εθνικά. Οδήγησε σε φτώχεια και κοινωνική αποσύνθεση, πρωτοφανή οικονομική ύφεση που φτάνει το 5% και πλέον, σε εθνική ταπείνωση, εθνική αναξιοπρέπεια και κρατική αποδιοργάνωση». Αυτή η ομολογία (!) του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η οποία συμπεριλαμβάνει όλους όσοι συμμετείχαν στη διετή διακυβέρνηση, όλους όσοι έπαιξαν πρωταγωνιστικούς ρόλους, είναι η πληρέστερη, η πιο περιεκτική αποτίμηση μιας διακυβέρνησης που υπήρξε καταστροφική, χωρίς καμιά δόση υπερβολής.
Και συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τον Παπανδρέου και όσους σήμερα αυτοπαρουσιάζονται ως διάδοχοι του, αλλά και όσους στήριζαν με μεγάλη προθυμία τα μνημόνια και τα εξοντωτικά οριζόντια μέτρα κατά των εργαζομένων, προτιμώντας σήμερα να κρύβονται στη σκιά, παραμένοντας όμως στους υπουργικούς θώκους τους. Είναι οι λεγόμενες γνωστές – μέσα στο ΠΑΣΟΚ – «σκιές», που είτε αποτελούν τα κρυφά επιτελεία του αρχηγού είτε περιμένουν κάποιοι να «καούν» για να διεκδικήσουν οι ίδιοι μια θέση κάτω από τον κομματικό πράσινο ήλιο.
Συμπεριλαμβάνει όλους όσοι συνέβαλαν στην αποδιοργάνωση και τη διάλυση του κράτους, όσοι υπήρξαν βασιλικότεροι της τρόικας, όσοι τεχνηέντως απέφυγαν να εκτεθούν αλλά συνέβαλαν τα μέγιστα στη φτώχεια και την κοινωνική αποσύνθεση, στην πρωτοφανή οικονομική ύφεση, στην κατασυκοφάντηση της κοινωνίας, τη σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων. Και συνέβαλαν γενικότερα στην εθνική ταπείνωση και στην εθνική αναξιοπρέπεια.
Όλοι αυτοί αποτελούν τα εμπόδια για το ξεκαθάρισμα του πολιτικού το­πίου, την ανάδειξη νέων ηγεσιών από ανθρώπους νέους όχι μόνο στην ηλι­κία, αλλά και με στόχο και ικανότητα να συμβάλουν στηνανατροπή του κα­θεστώτος της υποτέλειας, της πτώχευ­σης και της εξαθλίωσης. Συμπεριλαμβάνει όλους όσοι έχουν σβήσει από το λεξιλόγιό τους τη λέξη "ΑΝΑΝΕΩΣΗ" και προσπαθούν να απο­φύγουν να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν. Αν στο ΠΑΣΟΚ έχουν μείνει ζωντα­νές δυνάμεις, πρέπει να απαιτήσουν στην ηγεσία να έλθουν νέες δυνάμεις, νέα πρόσωπα και νέες ιδέες από νεό­τερες γενιές. Χρειάζεται να προκαλέ­σουν ένα ισχυρότατο ριζοσπαστικό και ανανεωτικό σοκ στο κόμμα τους, ανά­λογο με αυτό που έχει υποστεί η ελλη­νική κοινωνία. 
Στην πραγματικότητα, ο μόνος ικα­νός να τους στείλει στον σκουπιδοτε­νεκέ της Ιστορίας είναι ο ελληνικός λαός. Η οικειοθελής αποχώρησή τους απαιτεί γενναιότητα που κανείς, όπως φαίνεται, δεν διαθέτει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: