16/1/11

"Πράσινη" Ανάπτυξη εναντίον της Φύσης!

Ανησυχία για την αποδυνάμωση του περιβαλλοντικού δικαίου!


Έντονη ανησυχία εκφράζουν δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις για την επιχειρούμενη αποδυνάμωση του πολύτιμου περιβαλλοντικού δικαίου "ως αν η προστασία του περιβάλλοντος να ήταν το πρόβλημα που οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση" μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.
Πρόκειται για το WWF Ελλάς, την Ορνιθολογική Εταιρεία, την Εταιρία Προστασίας της Φύσης, την Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τον Αρχέλων, τον Αρκτούρο, τη MOm , το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, την Καλλιστώ και την Greenpeace.
Οι οργανώσεις μιλούν για γενικευμένη επίθεση στο θεσμικό πλαίσιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης από διαφορετικά υπουργεία επισημαίνοντας πως σε συνέχεια του περίφημου νόμου «fast track» (Ν. 3894/2010, ΦΕΚ A' 204) του υπουργού Επικρατείας, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, στις 16 Δεκεμβρίου δόθηκε για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Απλοποίηση Αδειοδότησης Τεχνικών Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων, Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων, Επιχειρηματικών Πάρκων και Λοιπές Διατάξεις» του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Επίσης υπογραμμίζουν πως με το σχέδιο νόμου το ΥΠΑΑ επιχειρεί μεταξύ άλλων: «Φωτογραφική» υποβάθμιση, με απλές υπουργικές αποφάσεις, ισχυουσών απαγορευτικών διατάξεων, εφόσον κάποιο έργο, δημόσιο ή ιδιωτικό, θεωρηθεί ότι θα έχει «ιδιαίτερη συμβολή στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας». Αποδυνάμωση των ρυθμίσεων που προβλέπουν αυξημένη περιβαλλοντική και πολεοδομική προστασία και περιορισμούς σε υφιστάμενες οχλούσες εγκαταστάσεις. Κατάργηση της υποχρέωσης εκπόνησης μελέτης επικίνδυνων αποβλήτων για συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων, που όμως δύνανται να παράγουν τέτοια απόβλητα. Περιορισμό της δυνατότητας διακοπής λειτουργίας εγκαταστάσεων που προκαλούν περιβαλλοντική υποβάθμιση μόνο σε περίπτωση «άμεσου κινδύνου για την προστασία του περιβάλλοντος». «Σιωπηρή» έγκριση περιβαλλοντικών όρων και τεκμαιρόμενη θετική γνωμοδότηση των υπηρεσιών σε περίπτωση που οι αδειοδοτικές αρχές δεν ενεργήσουν μέσα σε ένα μήνα.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιμένουν πως η οικονομική κρίση πρέπει να γίνει αφορμή για συνολική αναθεώρηση, απλοποίηση και ενίσχυση με κανόνες απόλυτης διαφάνειας της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, χωρίς όμως οπισθοδρομήσεις και υπαναχώρηση από σημαντικά περιβαλλοντικά κεκτημένα.
"Ο πλέον ασφαλής, περιβαλλοντικά και νομικά, τρόπος διευκόλυνσης επενδύσεων και έργων παραμένει διαχρονικά και αμετάκλητα η ολοκλήρωση κρίσιμων περιβαλλοντικών εργαλείων, όπως οι δασικοί χάρτες και το Κτηματολόγιο, η θέσπιση οριζόντιων μέτρων για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς και οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία βάσεις δεδομένων για τον φυσικό χώρο και τον βιολογικό πλούτο της χώρας", καταλήγουν.
*********************







Δεν υπάρχουν σχόλια: