18/1/10

Ορεινή Ναυπακτία: 6 διαδρομές για πεζοπορία!

Ανακαλύψτε πτυχές της αξεπέραστης ομορφιάς της ορεινής Ναυπακτίας, μέσα από έξι αξιόλογες και σχετικά μικρές χρονικά πεζοπορικές διαδρομές. Οι πρώτες δύο έχουν ως αφετηρία την Αμπελακιώτισσα, ένα μικρό χωριουδάκι στο δήμο Αποδοτίας. Αναφορικά με τις υπόλοιπες τέσσερις, ξεκινούν από την Άνω Χώρα, την πρωτεύουσα του δήμου Αποδοτίας.
Πεζοπορία 1η.
Αφετηρία αποτελεί το χωριό Αμπελακιώτισσα. Η διαδρομή που ακολουθούμε φτάνει μέχρι το φαράγγι του ποταμού Κάκαβου. Κατεβαίνουμε περνώντας την πλατεία του χωριού, δίπλα από την εκκλησία. Το μονοπάτι είναι πολύ αραιά σηματοδοτημένο.
Διανύουμε μια πορεία μέσα από πυκνή βλάστηση και στάβλους. Σε όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας, δίπλα στο ποτάμι, παρατηρούμε τα αμέτρητα «περήφανα» έλατα. Η στάθμη του νερού παραμένει υψηλή και το καλοκαίρι. Αυτό το γεγονός καθιστά αισθητά δύσκολο το πέρασμα απέναντι χωρίς τη χρησιμοποιήση γέφυρας.
Καθώς περπατάμε, βλέπουμε τις απότομες βουνοπλαγιές να υψώνονται γύρω μας. Το πρώτο κομμάτι του μονοπατιού χρειάζεται προσοχή διότι έχει καταστραφεί από τους μικρούς χείμαρρους, οι οποίοι κατεβαίνουν από ψηλά με ορμή.
Η συνέχειά της πορείας είναι εντυπωσιακή. Το φαράγγι αρχίζει να κλείνει και το μονοπάτι «κινείται» πια ανάμεσα στα βράχια. Σε κάτι περισσότερο από 60 λεπτά, αντικρίζουμε μπροστά μας το γεφύρι. Τοξωτό, πέτρινο και ιδιαίτερα ψηλό, κατασκευάστηκε τουλάχιστον 200 χρόνια πριν.
Ακολούθως, το μονοπάτι περνά ανάμεσα σε δάσος από έλατα. Η βλάστηση μέχρι να φθάσουμε στην Άνω Χώρα είναι εντυπωσιακή. Συνολικά, η διαδρομή διαρκεί κάτι λιγότερο από 3 ώρες. Ο χρόνος που απαιτείται ποικίλει ανάλογα με τις… καθυστερήσεις για παρατήρηση του εξαιρετικού τοπίου.
Πεζοπορία 2η.
Η επόμενη πρόκληση είναι η κατάκτηση της κορυφής της Τσεκούρας. Η εκκίνηση δίδεται από την Αμπελακιώτισσα. Το μονοπάτι δεν είναι σηματοδοτημένο. Ωστόσο, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Βαδίζοντας πάνω στον αυτοκινητόδρομο, περνάμε το μικρό γήπεδο.
Ακολούθως, εγκαταλείπουμε τον αυτοκινοτόδρομο στην επόμενη αριστερή στροφή. Τότε, μπαίνουμε στο δάσος. Εκεί, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι, συναντάμε συχνά ίχνη παλιού τοίχου. Στην πορείαν βρίσκουμε τη βρύση με την κούπα και την υδρομάστευση του παλιού υδραγωγείου.
Από αυτό το υδραγωγείο υδρεύονταν το μοναστήρι. Στη συνέχεια, εκ νέου στο διάβα μας βρίσκουμε τον αυτοκινητόδρομο. Για τη συνέχεια, υπάρχει χωματόδρομος. Δεξιά εμφανίζεται μια απότομη πλαγιά με σεβαστή κλίση.
Από την κορυφή της Τσεκούρας, η οποία «αγγίζει» τα 1.734 μέτρα, η θέα καθηλώνει. Στα ανατολικά, το μάτι «συναντά» τη λίμνη του Μόρνου. Στα δυτικά, «συναντά» τη λίμνη του Εύηνου. Απέναντί μας εκτείνονται τα χωριά της Αράχοβας.
Ακόμη, φαίνεται αχνά η οροσειρά της Καλιακούδας, στην Ευρυτανία. Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για να πραγματοποιήσουμε τη διαδρομή φδεν ξεπερνά τις 3 ώρες.
Πεζοπορία 3η.
Η διαδρομή από την Άνω στην Κάτω Χώρα αποκαλύπτει σε όλο του το μεγαλείο το μαγευτικό τοπίο της ορεινής Ναυπακτίας. Διασχίζοντας την άσφαλτο, φτάνουμε στο ρέμα. Εκεί, περνάμε από το ξύλινο μικρό γεφύρι και ακολούθως επιλέγουμε το δρόμο που οδηγεί δυτικά στη διασταύρωση.
Σύντομα, η εκκλησία της Κάτω Χώρας υψώνεται μπροστά στα μάτια μας. Προκειμένου να επιστρέψουμε, υπάρχει η εναλλακτική επιλογή ενός δεύτερου μονοπατιού.
Για να το πράξουμε, κατεβαίνουμε το δρόμο έως ότου φτάσουμε στο ποτάμι. Το διασχίζουμε από την οδική γέφυρα και ακολουθούμε το μονοπάτι στα αριστερά. Ανηφορίζουμε με οδηγό τα μπλε σημάδια και φτάνουμε τελικώς στο κέντρο της Άνω Χώρας. Συνολικά, η διαδρομή απαιτεί κάτι περισσότερο από 1 ώρα και 30 λεπτά.
Πεζοπορία 4η.
Η διαδρομή από την Άνω Χώρα στα Κρυονέρια, μέσω Αγίου Δημητρίου, έχει γκρι σημάδια και διαρκεί λίγο παραπάνω από 4 ώρες. Αρχικά, ακολουθούμε τη διαδρομή προς την Κάτω Χώρα μέχρι να φτάσουμε στο μικρό ξύλινο γεφύρι.
Εκεί, κινούμαστε αριστερά, περνάμε δίπλα από το Λομπονιώτικο ρέμα και καταλήγουμε σε ένα ξέφωτο. Συνεχίζοντας, πάντα σε παράλληλη ευθεία με τον ποταμό Κάκαβο, περνάμε το εκκλησάκι της Αγίας Άννας.
Έπειτα, βλέπουμε τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Μαγγάνες, ο οποίος αποκαλείτο επίσης Σουζέικα. Η ρεματιά που αντικρίζουμε μας οδηγεί, αφού υπομένουμε την ανηφοριά που έπεται, στον Άγιο Δημήτριο. Εκεί, παρατηρούμε ότι υπάρχουν ερείπια βυζαντινού ναού καθώς και μια νεότερη εκκλησία.
Η μεγάλη ανηφόρα που διαφαίνεται στην ορεινή ράχη μας προκαλεί να την κατακτήσουμε. Έπειτα από περίπου μια ώρα περπάτημα, κατηφορίζουμε για να συναντήσουμε το δρόμο, έξω από τα Κρυονέρια…
Πεζοπορία 5η.
Ο πιο προσιτός τρόπος για να φτάσουμε από την Άνω Χώρα στον Πόδο είναι να επιλέξουμε αρχικά το παλιό μονοπάτι. Το γεγονός ωστόσο ότι το μονοπάτι έχει υποστεί καταστροφές σε αρκετά σημεία μας υποχρεώνει να το εγκαταλείψουμε αφότου συναντήσουμε την πηγή, μετά την πρώτη διακλάδωση.
Περπατώντας ανάμεσα στο δάσος – όπου οι καστανιές και τα έλατα διαδέχονται το ένα το άλλο – φτάνουμε σε ένα μοναδικό ξέφωτο, από όπου η θέα των γύρω χωριών είναι εντυπωσιακή.
Συνεχίζοντας, στα 900 περίπου μέτρα υψόμετρο, βρίσκουμε τη ρεματιά. Την ακολουθούμε έως κάτω προκειμένου να συναντήσουμε το δρόμο που οδηγεί στον Πόδο δια μέσου μιας διαδρομής με τα μαύρα σημάδια επάνω στον ασφαλτοστρωμένο κεντρικό δρόμο. Συνολικά, χρειάζονται 2 ώρες και 30 λεπτά για να πραγματοποιήσετε τη συγκεκριμένη διαδρομή.
Πεζοπορία 6η.
Προκειμένου να πάμε από την Άνω Χώρα στην Αμπελακιώτισσα, ακολουθούμε το μονοπάτι προς τον Κάκαβο. Στο πρώτο κομμάτι, συναντάμε τον αγροτικό δρόμο. Βαδίζουμε σε αυτόν μέχρι να φτάσουμε στη ρεματιά. Τότε, επιστρέφουμε στο παλιό μονοπάτι.
Κατά μήκος του ποταμού Κάκαβου, σταδιακά το μονοπάτι ανεβαίνει και φτάνει στο νερόμυλο. Από εκεί, απαιτείτει περίπου μισή ώρα περπάτημα – σε ένα δρόμο με κόκκινα εμφανή σημάδια – έως ότου να αντικρίσετε την Αμπελακιώτισσα.
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης - Αλέξανδρος Ιωαννίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: