30/5/09

Δήμος Αγίου Γεωργίου Φθιώτιδας.


Ο Δήμος Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού εντάσσεται διοικητικά στην επαρχία Φθιώτιδας του Νομού Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και βρίσκεται στο Δυτικό άκρο του νομού.
Συνορεύει ανατολικά με το Δήμο Μακρακώμης, νότια με το Δήμο Σπερχειάδας και την κοινότητα Τυμφρηστού, δυτικά με το δήμο Κτημενίων και το δήμο Φουρνάς του Ν. Ευρυτανίας και βόρεια με το δήμο Ρεντίνας του Ν. Καρδίτσας.
Αποτελείται από 12 Δημοτικά Διαμερίσματα,
τον Άγιος Γεώργιος μαζι με τον συνοικισμό Νεοχωράκι [921 άτομα],
τη Βίτωλη [336],
το Δίκαστρο [310],
το Mαυρίλλο [230],
τη Μεγάλη Kάψη [199],
τη Μερκάδα [363],
τη Μεσαία Kάψη [62],
το Nεοχώρι [113],
το Παλαιόκαστρο [169],
το Περίβλεπτο [72],
την Πιτσιωτά [158]
και την Πτελέα [345].
Έδρα του δήμου είναι ο Άγιος Γεώργιος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Σ.Υ.Ε. η συνολική έκταση του δήμου είναι 157.064 στρ., ο συνολικός πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 3.287 κάτοικοι και ο μόνιμος πληθυσμός αριθμεί 2.080 κάτοικους. Ο Δήμος είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία ορεινός με εξαίρεση τα διαμέρισμα της Βίτωλης, της Πτελέας και του Αγίου Γεωργίου, τα οποία είναι πεδινά.
Η Βίτωλη είναι το πρώτο διαμέρισμα του δήμου Αγ. Γεωργίου Τυμφρηστού που συναντά κανείς πηγαίνοντας από τη Λαμία προς το Καρπενήσι, απέχει 39 χλμ από την Λαμία και 9 από τον Άγιο Γεώργιο και το συναντάμε μετά τη Μακρακώμη. Είναι το ένα από τα τρία πεδινά χωριά του δήμου (τα άλλα δύο είναι ο Άγιος Γεώργιος και η Πτελέα), κτισμένο κατά μήκος του δρόμου και από τις δύο πλευρές του, όπως ακριβώς και τα άλλα δύο.Βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μ. και είναι ένα παραδοσιακό χωριό της ελληνικής υπαίθρου.
Το Δίκαστρο, παλαιότερη ονομασία Ζήμιανη, βρίσκεται στο Νομό Φθιώτιδας πολύ κοντά στα σύνορα με την Ευρυτανία. Απέχει 58 χιλιόμετρα από τη Λαμία και έχει υψόμετρο 850 μ.. Ανήκει στο Δήμο Αγ. Γεωργίου Τυμφρηστού και είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του. Αποτελείται από δύο οικισμούς, οι οποίοι είναι χτισμένοι στις πλαγιές δύο λόφων που τους χωρίζει ο Δικαστριώτης (πρώην Ζημιανίτης), ένας παραπόταμος του Σπερχειού ποταμού.
Το Μαυρίλο απέχει 65 περίπου χιλιόμετρα από την Λαμία,18 από τον Άγιο Γεώργιο και 25 περίπου πριν από το Καρπενήσι, στην δυτική άκρη της Φθιώτιδας, εκεί όπου κυριαρχεί ο Τυμφρηστός, κάτω από την κορυφή που έχει το όνομα Φιλόσοφος ή Μαυριλιώτικο Βελούχι. Το πανέμορφο Μαυρίλο, σε υψόμετρο 920, είναι το ορεινότερο διαμέρισμα του δήμου, ένα μικρό χωριουδάκι, προικισμένο όμως από την φύση με περίσσιες ομορφιές και πλούσια ιστορία.Για να το συναντήσει κανείς πρέπει στο Χάνι Πλατανιά, επί της οδού Λαμίας Καρπενησίου, να βγει από τη μεγάλη στράτα και να πάρει το δρόμο που δείχνει η πινακίδα προς «Δασικό Χωριό». Από εκεί και πέρα είναι εύκολο, ο δρόμος οδηγεί στην πλατεία του χωριού με την παλαιά εκκλησία του Αη-Δημήτρη, την τρίκουπη κτιστή βρύση και τα δύο θεόρατα αιωνόβια πλατάνια.
Η Μεγάλη Κάψη είναι το πρώτο χωριό που συναντάει κανείς λοξοδρομώντας από την οδό Λαμίας –Καρπενησίου στο 51 χλμ, ακολουθώντας την πινακίδα προς το Δασικό Χωριό. Είναι ένα από τα διαμερίσματα του δήμου Αγ. Γεωργίου Τυμφρηστού που βρίσκεται σε υψόμετρο 860 μ. με φύση καταπληκτικών εναλλαγών και σπάνιας ομορφιάς. Τα 11 χλμ. ανηφορικού δρόμου με τις πολλές στροφές, οδηγούν σε καταπράσινο περιβάλλον, όπου τα λυγερόκορμα έλατα εναλλάσσονται με αιωνόβιες καστανιές και επιβλητικές βελανιδιές.
Η Μερκάδα βρίσκεται στις πλαγιές του Τυμφρηστού, σε μια μοναδικής ομορφιάς περιοχή η οποία συνδυάζει την ηρεμία των αλπικών τοπίων, της Οίτης και των Βαρδουσίων, με τα πυκνά δάση από έλατα, καστανιές, κερασιές και μεγάλη ποικιλία από φυλλοβόλα δένδρα της Ελληνικής γης.Την συναντά κανείς μετά τη Μεγάλη Κάψη, λίγο πριν από το Μαυρίλο. Σε απόσταση αναπνοής και μέσα στο πανέμορφο δάσος που την αγκαλιάζει, στην περιοχή «Λελούδα», βρίσκεται το τουριστικό περίπτερο. Από εκεί η θέα προς τον Μαλιακό κόλπο μέσα από την ρεματιά όπου κυλάει ο Σπερχειός ποταμός είναι μαγευτική.
Η Μεσαία Κάψη είναι το τελευταίο χωριό του δήμου Αγ. Γεωργίου Τυμφρηστού πάνω στο δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου, απέχει 52 χλμ από τη Λαμία και 4 χλμ. από τον Άγιο Γεώργιο. Γνωστό και ως Άγιος Κωνσταντίνος, είναι το ένα από τα τρία χωριά που παλαιότερα έφεραν το όνομα Καψη, η Μεγάλη Κάψη, η Μεσαία Κάψη και η Πέρα Κάψη (σημερινός Τυμφρηστός).Είναι ένα από τα διαμερίσματα του δήμου που βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μ. δίπλα στον Καψιώτικο ποτάμι (ένα κλάδο του Σπερχειού ποταμού) με υπέροχη φυσική ομορφιά, όπου θεόρατα πλατάνια και ιτιές καλύπτουν ολόκληρη την κοίτη του ποταμού και σκιάζουν τον εθνικό δρόμο και από τις δύο πλευρές.
Το Νεοχώρι βρίσκεται κι αυτό σκαρφαλωμένο στον Τυμφρηστό.Αφήνοντας την οδό Λαμίας –Καρπενησίου στο 51 χλμ και ανηφορίζοντας, δεξιά προς Μεγ. Κάψη, Μερκάδα, Μαυρίλο, σε υψόμετρο 800 μ. και σε απόσταση 70 χλμ από την Λαμία φτάνει κανείς σχεδόν σε αδιέξοδο, στην πλατεία του Νεοχωρίου. Ένα από τα γραφικότερα χωριά του δήμου Αγ. Γεωργίου, το Νεοχώρι βρίσκεται κυριολεκτικά στη σκιά του όρους «Τυμφρηστός», καταμεσής στο πράσινο, εκεί που οι καστανιές και τα έλατα μεγαλώνουν πλάϊ-πλάϊ.Όποιος δεν επιθυμεί την επιστροφή από τον ίδιο δρόμο μπορεί να ακολουθήσει χωματόδρομο 3 χλμ περίπου και να φτάσει στο Αϊ Λιά, στο δρόμο που ενώνει το Καρπενήσι με την Καρδίτσα.
Το Παλαιόκαστρο απέχει από την έδρα του Δήμου, τον Άγιο Γεώργιο 11 χλμ.. Βρίσκεται απέναντι από το Δίκαστρο, στην διαδρομή που οδηγεί στους από την έδρα του δήμου στο δήμο Φουρνά του Νομού Ευρυτανίας. Κείτεται λίγα χιλιόμετρα πριν από τον δρόμο που διασχίζει τον ανατολικό αυχένα του Βελουχιού και κορυφογραμμή - κορυφογραμμή οδεύει προς τον Νομό Καρδίτσας. Διαφεντεύει μια ανοδική διαδρομή με αρκετές στροφές αλλά σπάνιας ομορφιάς που εύκολα φέρνει τον επισκέπτη στο στέκι του «ταρζάν». Η ονομασία του χωριού παραπέμπει σε αρχαιολογικούς χώρους που όμως ουδέποτε ερευνήθηκαν.
Το χωριό Περίβλεπτο είναι ένα διαμέρισμα του Δήμου Αγ. Γεωργίου Τυμφρηστού που το συναντά κανείς μετά το Δίκαστρο.Έχει υψόμετρο 859 μ. και απέχει 65 χλμ από τη Λαμία και 17 από την έδρα του δήμου στον Άγ. Γεώργιο.Κουρνιασμένο στις πλαγιές ενός λόφου, περιβάλλεται από πανέμορφες γραφικές λοφοκορφές που δικαιώνουν το όνομά του. Η διαδρομή από τον Άγιο Γεώργιο είναι μοναδική, καθώς περνάει από κατάφυτες χαράδρες και βουνά έχοντας ταυτόχρονα μοναδική θέα στο όρος Βελούχι.
Η Πιτσιωτά είναι ένα μικρό χωριό στα ΒΔ του νομού Φθιώτιδας και ανήκει στον «Καποδιστριακό» δήμο του Αγ. Γεωργίου Τυμφρηστού. Η διαδρομή από την έδρα του δήμου είναι ανοδική με αρκετές στροφές μα συνάμα πολύ όμορφη.Βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τους νομούς Ευρυτανίας και Καρδίτσας, δίπλα από το Περίβλεπτο, σε απόσταση 22 χλμ από την έδρα του δήμου, 70 χλμ από τη Λαμία και 49 από το Καρπενήσι.Είναι χτισμένο σε υψόμετρο είναι 780μ., στις νότιες πλαγιές του κατάφυτου όρους Λυκομνήματα, πολύ κοντά στο βουνό του Τυμφρηστού (Βελούχι).
Η Πτελέα είναι το ένα από τα τρία πεδινά χωριά του δήμου Αγ. Γεωργίου Τυμφρηστού (τα άλλα δύο είναι ο Άγιος Γεώργιος και η Βίτωλη), κτισμένο κατά μήκος της εθνικής οδού Λαμίας Καρπενησίου και από τις δύο πλευρές.Είναι το δεύτερο διαμέρισμα του δήμου που συναντά κανείς πηγαίνοντας από τη Λαμία προς το Καρπενήσι, σε απόσταση 43 χλμ από την Λαμία και μόλις 5 χλμ πριν τον Άγιο Γεώργιο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 260 μ. κτισμένο σε δύο λόφους, ακριβώς δίπλα στο Σπερχειό ποταμό, όπου υπάρχει και νερόμυλος εν λειτουργία.
Ο Αγιος Γεώργιος (υψομ.365μ, Κατ.921) αποτελεί έδρα του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού. Μια κωμόπολη πάνω στον άξονα της Εθνικής οδού Λαμίας –Καρπενησίου (47ο χλμ.), αποτελείται από τρεις γειτονιές (μαχαλάδες).
Το κτίριο του Γυμνασίου-Λυκείου με τον όμορφο περιβάλλοντα χώρο, τα υπό κατασκευή κτίρια του Ξενώνα και του Αγροτικού Πολυδύναμου Ιατρείου, δίπλα στο Σπερχειό, δένουν αρμονικά τη φύση με την παροχή υπηρεσιών.
Η κεντρική συνοικία με την πετρόχτιστη εκκλησία προς τιμή του πολιούχου Αγίου Γεωργίου (1923) τα καταστήματα με τα παραδοσιακά λουκάνικα, οι καφετέριες, τα καφενεία, αλλά και τα υπόλοιπα καταστήματα κάνουν τον Αγιο Γεώργιο ένα μικρό αστικό κέντρο. Εδώ ο επισκέπτης θα βρει ότι θελήσει. Εδώ θα σταματήσει υποχρεωτικά όποιου ο προορισμός είναι για Ευρυτανία (Καρπενήσι –Φουρνά-Αγια Τριάδα) αλλά και για τα επόμενα χωριά του δήμου, προκειμένου να κάνει τις προμήθειες του για το διάστημα της παραμονής του στην περιοχή.
Το Δημαρχείο, το Μαθητικό Κέντρο, η κεντρική Πλατεία με το άγαλμα του αρματοδρόμου Αχιλλέα, το γήπεδο του «Κεραυνού» της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αγ. Γεωργίου, το αεροπλάνο και η παιδική χαρά μας οδηγούν στην άλλη συνοικία της κωμόπολης. Εδώ θα συναντήσει ο επισκέπτης την παλιά αγορά της περιοχής. Στην έξοδο αριστερά ο νερόμυλος του Γόνη.
Ο Αγιος Γεώργιος προήλθε από τρεις οικισμούς κυριότερος αυτός της Ζιώψης (σώζονται ακόμη σε καλή κατάσταση αρκετές κατοικίες με τα πανύψηλα πλατάνια στο κέντρο του οικισμού και τις πέτρινες βρύσες με το γάργαρο νερό). Μετά τη διάνοιξη του δρόμου Μακρακώμης -Καρπενησίου το 1884 άρχισε σταδιακά και η συγκέντρωση των κατοίκων στον σημερινό Αγιο Γεώργιο και ολοκληρώθηκε το 1923.
Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η κεντρική συνοικία του Αιγιώργη παλαιότερα λειτουργούσαν πανδοχεία (χάνια) για την διανυκτέρευση των οδοιπόρων. Κυριότερο αυτό των Γιωργανταίων, όνομα από το οποίο προήλθε και η παλαιότερη ονομασία του Αιγιώργη, «Γιωργανταίικα».
Στα Διπόταμα, συμβολή των δύο μεγάλων παραποτάμων του Σπερχειού, Καψιώτη και Παλιοκαστρίτη δόθηκαν πολλές μάχες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του ΄21 καθώς και κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.
Ακολουθώντας τον κύριο οδικό άξονα Λαμίας – Καρπενησίου, ο επισκέπτης μπορεί να σταματήσει για καφέ ή φαγητό στα Χάνια Πλατανιά και Πανέτσου.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ.
Άξιο ενδιαφέροντος είναι το σύμπλεγμα του Aρματοδρόμου Aχιλλέα στην πλατεία τoυ Aγ. Γεωργίου.»
Oι μπαρουτόμυλοι του Mαυρίλου: έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, εφοδιάζοντας τους Έλληνες οπλαρχηγούς με μαύρη ύλη. Στο χωριό, στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, λειτουργούσαν 12 μπαρουτόμυλοι. (Έχει γίνει αναστήλωση του Μπαρουτόμυλου).» Άγιος Δημήτριος Mαυρίλλου: Έξοχο έργο βυζαντινής τέχνης (17ος αι.) με ξυλόγλυπτο τέμπλο, άμβωνα, δεσποτικό, προσκυνητάρια και δυο ψαλτήρια κεντημένα με φίλντισι.»
Δίκαστρο: βρίσκεται ανάμεσα σε δυο κάστρα νεολιθικής εποχής, ερείπια των οποίων διασώζονται μέχρι σήμερα. Λειτουργεί λαογραφικό μουσείο.»
Παλαιόκαστρο: Διατηρούνται ερείπια από αρχαίο ισχυρό τείχος.»
Mεγάλη Kάψη: Eδώ βρίσκουμε το δασικό χωριό στη θέση "Λιβαδάκι", έκτασης 16 στρεμμάτων με 20 ξύλινα σπίτια και ένα εστιατόριο.Oι εκκλησίες της περιοχής παρουσιάζουν μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.» Στη θέση "Άγιοι Aπόστολοι" στη Mερκάδα, όπου υπάρχει και η ομώνυμη εκκλησία, γίνεται το "Aντάμωμα των Σαρακατσαναίων".
Aγία Tριάδα Mεγάλης Kάψης: Kτίστηκε το 1749 και είναι βασιλικού ρυθμού.»
Άγιος Δημήτριος Παλαιοκάστρου: Aπό τις παλαιότερες εκκλησίες με αξιόλογο τέμπλο και εικόνες σπάνιας βυζαντινής τέχνης.
Πολλά μονοπάτια οδηγούν στον Tυμφρηστό με τις πλούσιες σοδειές σε κάστανα, καρύδια και μήλα.
Στη Λελούδα Mερκάδας, συναντάμε την άγρια χλωρίδα με την πολύχρωμη βλάστηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: