26/5/14

Ευρώπη; Στον δρόμο προς τον σύγχρονο Μεσαίωνα!

Η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ο Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία, ο Μιχαλολιάκος στην Ελλάδα και ο Κριστιάν Τούελσεν Νταλ στη Δανία προκαλούν πολιτικό σεισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις ευρωεκλογές.
Η άνοδος ακροδεξιών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων σε εθνικό επίπεδο προκάλεσε σοκ.
Περισσότερα ήταν τα ρίχτερ από τη νίκη του  "Εθνικού Μετώπου"-FN στη Γαλλία. Η Μαρίν Λεπέν που κατάφερε να τερματίσει πρώτη στην χώρα της με 25%, δήλωσε πως θα συνεργαστεί με το επίσης ακροδεξιό "Κόμμα των Ελευθέρων" της Αυστρίας, την ιταλική "Λέγκα του Βορρά", το ολλανδικό "Κόμμα της Ελευθερίας"-PVV, και το βελγικό "Vlaams Belang". Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μέτωπο εναντίον των Βρυξελλών: «Οι πολίτες δεν θέλουν πια να κατευθύνονται απ’ έξω, να εφαρμόζουν νόμους τους οποίους δεν έχουν ψηφίσει, ή να υπακούουν σε επιτρόπους που δεν έχουν τη νομιμότητα της λαϊκής ετυμηγορίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.  Στην Γαλλία το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα υφίσταται ιστορική ήττα συγκεντρώνοντας το 14% των ψήφων. Η Μαρίν Λεπεν ζήτησε αμέσως από τον Φρανσουά Ολάντ την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.
Στη Βρετανία, το ακροδεξιό "Κόμμα Ανεξαρτησίας" του Νάιτζελ Φάρατζ, με ποσοστό 27,5%, κατάφερε να ξεπεράσει τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς. Είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας που ανατρέπεται το παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό της χώρας. «Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Παρά τις επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων, σαν να ήταν όλος ο κόσμος εναντίον μας, οι Βρετανοί παρέμειναν σταθεροί, μας στήριξαν και έχουμε κερδίσει σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Νάιτζελ Φάρατζ.
Ακόμη και σε χώρες, που δεν επηρεάστηκαν από την κρίση, όπως η Δανία, τα ποσοστά της άκρας δεξιάς εκτοξεύονται. Το "Λαϊκό Κόμμα της Δανίας", με σαφή ρατσιστικό χαρακτήρα, έλαβε ποσοστό 26,7%. Με ενισχυμένα ποσοστά βγήκαν επίσης από τις κάλπες οι εθνικιστές Ακροδεξιοί στη Φινλανδία και τη Σουηδία. Συγκεκριμένα, στη Φινλανδία, με καταμετρημένο σχεδόν το 84% των ψήφων από τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Φινλανδία, το ακροδεξιό κόμμα των "Αληθινών Φινλανδών" εκτιμάται ότι θα κερδίσει δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από μία που είχε έως σήμερα. Οι "Αληθινοί Φινλανδοί" συγκεντρώνουν ποσοστό 13,2%, αυξάνοντας τη δύναμή τους κατά 3,4 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009. Όσο για τη Σουηδία, οι ακροδεξιοί φτάνουν στο 7%, διπλασιάζοντας το ποσοστό τους έναντι των ευρωεκλογών του 2009. Στην Αυστρία, το ακροδεξιό "Κόμμα των Ελευθέρων"-FPO συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 20%, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, όπου είχε συγκεντρώσει μόνο 13%. Στο δε Βέλγιο, ποσοστό της τάξης του 30% φέρεται να παίρνει το ακροδεξιό εθνικιστικό φλαμανδικό κόμμα N-VA του Βελγίου, με καταμετρημένο περίπου το ένα πέμπτο των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στο Βέλγιο, μαζί με τις ευρωεκλογές. Για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, το νεο-ναζιστικό κόμμα NPD κάνει την είσοδό του στο ευρωκοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας 1% και μία έδρα, σύμφωνα με το νέο αναλογικό εκλογικό σύστημα που δεν προβλέπει εκλογικό όριο. Στην ίδια χώρα το επίσης ακροδεξιό νέο κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία"- AfD, εισέρχεται επίσης στο ευρωκοινοβούλιο εξασφαλίζοντας περί το 7% των ψήφων. Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό, "Κόμμα Ελευθερίας" του Χέερτ Βίλντερς θα εκπροσωπηθεί με τέσσερις ευρωβουλευτές στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού συγκεντρώνει ποσοστό 13,2% και έρχεται στην τρίτη θέση.  Στην Πολωνία, το ακροδεξιό "Κογκρέσο της Νέας Δεξιάς" εξασφαλίζει το 7,2% των ψήφων και μπορεί να στείλει τέσσερις βουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο. Στην Ουγγαρία, επικεφαλής βρίσκεται το κυβερνών ακροδεξιό κόμμα "Fidesz" του Βίκτορ Ορμπαν, όμως η φιλοναζιστική Άκρα Δεξιά του Jobbik καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 15% και τρεις έδρες.
Σε αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η μεγάλη άνοδος των ποσοστών της Χρυσής Αυγής.
Παρά το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη της βρίσκονται στη φυλακή, κατάφερε να αναδείξει τρεις ευρωβουλευτές, και να γίνει τρίτο κόμμα στην Ελλάδα, με ποσοστό 9,4%

Δεν υπάρχουν σχόλια: