29/4/14

Κι ο Σαμαράς θέλει τον ...γερμανό του!

Der Schuldenschnitt ist unausweichlich:
Milliarden-Lücke trotz Hilfspaket!
Warum die Griechen schon wieder Geld brauchen!
Γιατί οι Έλληνες χρειάζονται χρήματα και πάλι: Το κούρεμα είναι αναπόφευκτο!

Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την επίτευξη του περιβόητου "πρωτογενούς πλεονάσματος" οι περισσότεροι γερμανοί οικονομικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι εκ των πραγμάτων ξαναμπαίνει επί τάπητος η συζήτηση για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ο μόνος βέβαια που δεν μιλάει για κάτι τέτοιο είναι ο ίδιος ο Σαμαράς: μάλλον γιατί ο ίδιος δεν διάβασε την έκθεση της Κομισιον για τη ελληνική οικονομία!
Αναπόφευκτο θεωρεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger σε σχόλιό της. Η εφημερίδα σχολιάζει πως μπορεί μεν η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος να παρουσιάζεται από την ελληνική κυβέρνηση ως επιτυχία, ωστόσο, αν κανείς ρίξει μια απλή έστω ματιά στα οικονομικά στοιχεία της χώρας και στον όγκο του χρέους, αυτό αρκεί για να υποστηρίξει ότι με το βάρος αυτό είναι αδύνατη η επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης. «Προφανώς οι επενδυτές θεωρούν δεδομένη μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους σε βάρος των δημοσίων πιστωτών, δηλαδή των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες κατέχουν το 80% του ελληνικού κρατικού χρέους», εκτιμά η εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι η μείωση του επιτοκίου των δανείων και η επιμήκυνση της αποπληρωμής τους δεν λύνει το πρόβλημα. «Ήλθε η ώρα να αντιμετωπίσουν οι χώρες της ευρωζώνης το αναπόφευκτο. Οι κυβερνήσεις να πουν την δυσάρεστη αλήθεια στους πολίτες και να συγκροτήσουν ένα σχέδιο για την άφεση του ελληνικού χρέους. Γιατί όχι λίγο μετά τις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", αναφέρεται σκωπτικά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον ελληνικό προϋπολογισμό του 2013: «Αυτή την είδηση την περίμενε η Ελλάδα τόσο επιτακτικά όσο τη βροχή μια χώρα που πλήττεται από μακρά περίοδο ξηρασίας», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα. «Αυτή τη χαρμόσυνη είδηση προαναγγέλλει η κυβέρνηση της Αθήνας εδώ και μήνες, ωστόσο η ΕΕ αντιμετώπιζε μέχρι τώρα με δυσπιστία τα ελληνικά στοιχεία, καθώς το 2009 αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα παραποιούσε επί χρόνια τα στοιχεία του προϋπολογισμού της», υπενθυμίζει η Handelsblatt και επισημαίνει ότι με την επίσημη επιβεβαίωση των ελληνικών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα «ανακτά ένα μέρος της αξιοπιστίας της». Σύμφωνα με την εφημερίδα η ανάκτηση της εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη προκειμένου η χώρα να αναγνωρισθεί κάποτε ως πλήρες μέλος της Νομισματικής Ένωσης. Πέραν τούτου, «το πλεόνασμα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει καλή πρόοδο στο πεδίο της εξυγίανσης του προϋπολογισμού της», αποφαίνεται η εφημερίδα. Αυτό που, ωστόσο, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό η Handelsblatt είναι το γεγονός ότι η διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος «συνιστά προϋπόθεση για περαιτέρω ελαφρύνσεις από την ευρωζώνη στο πεδίο της εξυπηρέτησης του χρέους». Σύμφωνα με το σχόλιο, πρόκειται για τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Οι πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει προσδοκίες στο ελληνικό λαό. «Το εάν αυτές οι προσδοκίες εκπληρωθούν δεν είναι βέβαιο, καθώς ο ESM δεν έχει σχεδόν καθόλου περιθώρια κινήσεων, με δεδομένο ότι η Ελλάδα απολαμβάνει ήδη άκρως ευνοϊκά επιτόκια, ενώ η αποπληρωμή των δανείων θα αρχίσει σε 20 χρόνια.» Σύμφωνα με το σχόλιο, «μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του ESM δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά "κούρεμα" του χρέους, το οποίο η ευρωζώνη απορρίπτει κατηγορηματικά». Απομένουν μόνο τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης. «Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι ομόλογοί του από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να κάνουν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα στη σημείο αυτό, ωστόσο, θα έπρεπε να παραιτηθούν από έσοδα των προϋπολογισμών τους που θα προέκυπταν από τους τόκους. Ο Σόιμπλε θα μπορούσε να το κάνει αυτό, καθώς ο γερμανικός προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος. Για τις περισσότερες άλλες χώρες της ευρωζώνης θα ήταν δύσκολο να κάνουν μία ακόμη θυσία για την Ελλάδα», επισημαίνει η Handelsblatt, υπενθυμίζοντας τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς των άλλων χωρών και το τεράστιο χρέος Ιταλία και Γαλλίας.
Η ελβετική "Neue Zürcher Zeitung" επισημαίνει ότι «η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε κάποια ελάφρυνση, καθώς το 2012 οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν υποσχεθεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Είχαν όμως υπόψη τους κάποια περιορισμένα μέτρα, όπως τη μείωση των επιτοκίων και την παράταση του χρόνου αποπληρωμής παλαιότερων δανείων. Επικαλούμενοι νομικούς και πολιτικούς λόγους εξακολουθούν να απορρίπτουν ένα ‘πραγματικό’ κούρεμα, κατά το οποίο οι δημόσιοι πιστωτές θα έπρεπε να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους». Στην ανάλυσή της η εφημερίδα επισημαίνει πως το χρέος παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής κυβέρνησης: «Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ σχετικά με το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, η χώρα θα έχει δυσκολίες για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση του χρέους μέχρι το 2022. Επίσης, αντιμετωπίζει ένα σημαντικό κενό χρηματοδότησης ύψους 14.9 εκατομμυρίων € μέχρι το 2015».
Η "Stuttgarter Zeitung" είναι πολύ πιο καυστική: «Το ελληνικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και καταπνίγει κάθε μελλοντική ανάπτυξη. Το πρωτογενές πλεόνασμα που πιστοποιήθηκε τώρα στο αναφερθέν ύψος και το οποίο δεν περιλαμβάνει τους τόκους, δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα στατιστικό τρικ. Είναι σημαντικό μόνο για το λόγο ότι οι χώρες της ευρωζώνης συνέδεσαν με αυτό περαιτέρω ελαφρύνσεις για το χρέος. Η συζήτηση για την μακροπρόθεσμη διάσωση της Ελλάδας ξεκινά μόλις τώρα».
Η εφημερίδα "Bild" σχολιάζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας καθώς οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να μην υλοποιούνται: «Παντού ανθεί η διαφθορά. Οι γραφειοκράτες εξακολουθούν να μην εργάζονται όπως θα έπρεπε. Τα συνδικάτα μπλοκάρουν μια ελεύθερη αγορά εργασίας. Η Ελλάδα ζει με δανεικά. Το χρέος ανέρχεται στο 175 % του ΑΕΠ. Το μίνι πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ούτε καν μια σταγόνα στον ωκεανό. Όποιος αγοράζει ελληνικά ομόλογα, το κάνει λιγότερο επειδή εμπιστεύεται τους Έλληνες ότι θα επιλύσουν γρήγορα τα προβλήματά τους. (Αντιθέτως:) Ποντάρει στο ότι εντέλει οι άλλοι θα πληρώσουν. Η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της. Σήμερα δεν υπάρχει ακόμη λόγος για πανηγυρισμούς».
Η "Freie Presse" σημειώνει ότι «τώρα οι υπ. Οικονομικών θα πρέπει να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους, καθώς στις πατρίδες τους είναι δύσκολο να εξηγηθούν οι ελαφρύνσεις που αυτοί υποσχέθηκαν προς την Ελλάδα. Χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά μια έμμεση διαγραφή του χρέους για τους Έλληνες. Στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης αυτό δεν πρόκειται να αποτελέσει αφορμή για πανηγυρισμούς».
Και την κατακλείδα την βάζει το γερμανικό περιοδικό "Focus" με τον καυστικό αλλά εξίσου αποκαλυπτικό τίτλο: «Γιατί οι Έλληνες χρειάζονται πάλι χρήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: