12/4/14

Η εαρινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές!

Λίγες ώρες μετά την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, το Ταμείο «αδειάζει» την κυβέρνηση, καταρρίπτοντας την ευφορία και το «success story» που έχει στηθεί ενόψει των διπλών εκλογών του Μαΐου.
Είναι σχεδόν βέβαιο πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω "βοήθεια" από την ευρωζώνη κατά τα επόμενα δύο χρόνια, παρά την πρόσφατη επιστροφή της στις αγορές ομολόγων, προειδοποιεί ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Reza Moghadam«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια παραμένουν πολύ μεγάλες. Θα υπάρξει συνεχιζόμενη ανάγκη για στήριξη», δήλωσε με έμφαση ο Moghadam,  σε συνέντευξη Τύπου κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, και προσέθεσε πως αυτές ανάγκες θα προσδιορισθούν μετά το καλοκαίρι. 
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η "πετυχημένη έξοδος" της Ελλάδας στις αγορές οφείλεται τόσο στην "πετυχημένη εφαρμογή" του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολούθησε η χώρα μας, όσο και στη "δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων" της Ελλάδας για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Ακολουθώντας μία ...διπλωματική προσέγγιση, ο κ. Moghadam, από την μία ανέφερε τα "θετικά" που πέτυχε η χώρα μας και από την άλλη έφερε στο προσκήνιο τα δύσκολα που μας περιμένουν, όπως τις ανάγκες χρηματοδότησης, οι οποίες "παραμένουν πολύ μεγάλες", το χρέος που "παραμένει πολύ υψηλό" και τις "μελλοντικές αξιολογήσεις" από την τρόικα. Σημείωσε μάλιστα πως η τρόικα "θα πρέπει να συνεχίσει την αναγκαία υποστήριξη προς την Ελλάδα". 
Τόνισε μάλιστα ότι έχει συμφωνηθεί "πλαίσιο-πρόγραμμα" από το Νοέμβριο του 2012 και το οποίο προσδιορίζει ότι η Ελλάδα θα μειώσει τα ελλείμματά της και η Ευρώπη θα φροντίσει να παραμείνει το ελληνικό χρέος σε συγκεκριμένα επίπεδα. Ο κ. Moghadam τόνισε επίσης ότι "το πρόγραμμα προβλέπεται επί τους παρόντος να διαρκέσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016", προσθέτοντας ότι "υπό αυτή την έννοια, η συνέχιση της χρηματοδότησης από το Ταμείο είναι ήδη διαθέσιμη". Επανέλαβε ότι "οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν πει, όπως έχουν δηλώσει στο παρελθόν, ότι θα συνεχίσουν τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, όσο (το πρόγραμμα) είναι σε καλό δρόμο". Καταλήγοντας, ανέφερε ότι "μετά το καλοκαίρι, θα επανέλθουμε και θα αξιολογήσουμε τις ανάγκες χρηματοδότησης, θα λάβουμε υπόψη την πρόσφατη πρόσβαση στην αγορά και θα εξετάσουμε τόσο το χρέος και τη χρηματοδότηση, καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος!"
Η αποστροφή αυτή των λόγων του οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρακτικά σημαίνει δύο πράγματα: 
α) ότι, εάν η Ελλάδα παρουσιάσει χρηματοδοτικό κενό, οι Ευρωπαίοι θα κληθούν και πάλι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για νέα "βοήθεια", και 
β) ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να συνεισφέρει σε ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί γεγονός που μπορεί να γεννά "αισιοδοξία", αλλά οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια αποτελούν μείζονα πρόκληση, σημείωσε με έμφαση και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο ReutersΟ Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι παρά την επιτυχία της έκδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η Αθήνα δεν μπορεί ακόμη να κάνει λόγο περί πλήρους επιστροφής της στη χρηματοδότησή της από τις αγορές.
"Πρέπει να αντιληφθείτε πως αν μια χώρα πάει στις αγορές μία φορά, με ένα είδος ομολόγου, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, ότι είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα ευρωπαϊκά δάνειά της με ένα λογικό τίμημα" σημείωσε.
"Γι' αυτό είμαι λίγο επιφυλακτικός και δεν ταυτίζομαι με τους υπεραισιόδοξους ανθρώπους, που λένε ότι αυτό είναι το τέλος του ελληνικού προβλήματος. Δεν είναι. Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει" τόνισε ο "σοσιαλδημοκράτης" επικεφαλής του Eurogroup.

"Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να μη χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα (στήριξης), αλλά εάν δει κανείς το μέγεθος του κρατικού χρέους και τις αναχρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια, εξακολουθεί ακόμη να υπάρχει μια μείζων πρόκληση για την Ελλάδα" πρόσθεσε.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με το ποσό της πρόσθετης χρηματοδότησης που μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο αυτού του έτους. "Θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για καταλήξουμε στα μεγέθη των αναχρηματοδοτικών αναγκών (της Ελλάδας) για το 2015 και πέραν αυτού, και θα συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση μετά το καλοκαίρι για να δούμε τι χρειάζεται" κατέληξε ο Ντάισελμπλουμ.
Στην ίδια γραμμή πλεύσης και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος  για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θεωρεί ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δεν διευθετεί τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ελληνες.
"Το ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές δεν οδηγεί αυτομάτως σε σημαντική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης", υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως επικεφαλής του Eurogroup σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, "αδειάζοντας" τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση για την περίφημη "έξοδο στις αγορές". Μάλιστα, ο Γιούνκερ παίρνει αποστάσεις ακόμη και από την Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας μείωση του ελληνικού χρέους "σε εύλογο χρονικό διάστημα".
"Στην Ελλάδα, η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής θα διαρκέσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα"Οι συνθήκες διαβίωσης δεν μπορούν να βελτιωθούν παρά εάν το αβυσσαλέο ελληνικό χρέος μειωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα", συνεχίζει ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θεωρεί ότι οι μεγάλες περικοπές που έγιναν στο ελληνικό σύστημα υγείας ήσαν "λάθος". "Μέχρι σήμερα θεωρώ ότι τα μεγάλα μέτρα περικοπών στο ελληνικό σύστημα υγείας, τα οποία είχαν άδικες συνέπειες, ήταν λάθος", τονίζει στην συνέντευξή του.
"Εκείνη την εποχή θεωρούσα ήδη ότι ήταν λάθος η μείωση του κατώτατου μισθού σε τέτοια κλίμακα...Αλλά αυτό δεν βοηθάει σήμερα τους Έλληνες...Και θα είχε πολύ βοηθήσει τους Έλληνες εάν η χώρα είχε ακολουθήσει μία σοβαρή δημοσιονομική πολιτική κατά τα τελευταία 40 χρόνια", λέει.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την ανανέωση της σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τις εκλογές της 25ης Μαΐου. Ας σημειώσουμε πως στο  Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, φεῦ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: