6/3/14

Η ιστορία επαναλαμβάνεται όταν δεν διδάσκει...

Εφημερίδα "Εμπρός" 25-7-1947.
Οι σχέσεις στοργής ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες με τους Ουκρανούς νεοναζιστές δεν είναι καινούριες. Οι ΗΠΑ, όπως και άλλες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης, υπέθαλψαν τους υποστηριχτές του Στεπάν Μπαντέρα, συνεργάτη των Ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ηγέτη της φασιστικής Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN-Β) και του λεγόμενου Ουκρανικού Επαναστατικού Στρατού (UPA), με τον οποίο διεξήγαγε ένοπλο αγώνα σε βάρος της ΕΣΣΔ μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Πολλά επιζώντα μέλη της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών κατέφυγαν στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ - ενίοτε με τη βοήθεια και της CIA. Στην Ουάσιγκτον, η OUN-B ανασυστάθηκε κάτω από την ομπρέλα της Ukrainian Congress Committee of America (UCCA), με την οποία οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ είχαν στενές επαφές. Eπί κυβέρνησης Ρήγκαν, ο πρόεδρος της ομάδας Lev Dobriansky διετέλεσε πρεσβευτής στις Μπαχάμες και η κόρη του Paula θήτευσε στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Το 1983, στο Λευκό Οίκο, ο Ρήγκαν καλωσόρισε αυτοπροσώπως τον Stetsko, ηγέτη των οπαδών του Μπαντέρα στις ΗΠΑ, ο οποίος επέβλεψε τη σφαγή 7.000 Εβραίων στο Lviv. «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας. Το όνειρό σας είναι το όνειρό μας», είχε πει τότε στην προσφώνησή Ρίγκαν, επατου ο ληθεύοντας ότι οι ΗΠΑ μοιράζονταν με τους ναζιστές της Ουκρανίας τον ίδιο στόχο: Την ανατροπή της ΕΣΣΔ.
***
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που επανέρχονται με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία, όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε το 1985 μια έρευνα για τους ναζί εγκληματίες πολέμου, η UCCA εξάντλησε την επιρροή της στο Κογκρέσο για να τη σταματήσει. Επίσης, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η UCCA διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην παρεμπόδιση ομοσπονδιακών ερευνών για ναζιστές υπόπτους εγκλημάτων πολέμου. Η UCCA παραμένει και σήμερα μια ισχυρή δύναμη στις «ομάδες συμφερόντων» (lobbies) στην Ουάσιγκτον. Το 2009, στην 50ή επέτειο του θανάτου του Μπαντέρα, τον ανακήρυξε σε «σύμβολο της δύναμης και της δικαιοσύνης για τους οπαδούς του» που «συνεχίζει να εμπνέει τους Ουκρανούς σήμερα». Ενα χρόνο αργότερα, η ομάδα τίμησε την 60ή επέτειο από το θάνατο του Roman Shukhevych, διοικητή της OUN-Β, αποκαλώντας τον «ήρωα που πολέμησε για την τιμή και τη δικαιοσύνη». Η UCCA πρωτοστάτησε να οργανωθούν συλλαλητήρια σε πόλεις των ΗΠΑ για υποστήριξη των διαδηλώσεων ενάντια στην κυβέρνηση Γιανούκοβιτς. Να τι γράφει μια ανταπόκριση από το Σικάγο: «Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές κυμάτιζαν σημαίες της Ουκρανίας, ενώ άλλοι σήκωσαν το κόκκινο και μαύρο πανό του UPA και OUN - Β. "Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ουκρανία!", φώναζαν».
***
Βεβαίως, δεν πρέπει να προκαλεί καμία εντύπωση. Θυμίζουμε ότι ακροδεξιές νεοναζιστικές ομάδες έχουν κατά κόρον χρησιμοποιηθεί την περίοδο 1945 - 1989 από τις ΗΠΑ και τα καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης ενάντια στην ΕΣΣΔ, τα σοσιαλιστικά κράτη και το κομμουνιστικό κίνημα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, τις διασυνδέσεις τέτοιων οργανώσεων όχι μόνο με τους αστικούς κρατικούς μηχανισμούς σε κάθε χώρα, αλλά απευθείας και με ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Τέτοιες ομάδες ήταν ετοιμοπόλεμες να συντρίψουν τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» μέσα από ΝΑΤΟικής έμπνευσης σχέδια που έφερναν διάφορα κωδικά ονόματα σε κάθε ευρωπαϊκό καπιταλιστικό κράτος και εντάσσονταν σε κοινό δίκτυο με την ονομασία «Stay Behind». Ετσι και σήμερα, φασιστικές συμμορίες όπως η Χρυσή Αυγή δηλώνουν την ετοιμότητά τους να παίξουν ρόλο στις ενδοϊμπεριαλιστικές και ενδοαστικές αντιθέσεις και βεβαίως στο τσάκισμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Γι' αυτό είναι χρήσιμες για τον καπιταλισμό και καθόλου «αντισυστημικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: