27/3/14

Οι αντάρτες βουλευτές που έγιναν αρνάκια!

Τελικά κανείς δεν τόλμησε να χύσει το ...γάλα από την καρδάρα!
Με μία ...«φρεσκοπαστεριωμένη» πρόταση στη ρύθμιση για το γάλα, η οποία ουσιαστικά αποτελεί μια διαφορετική αναδιατύπωση της προηγούμενης προτασης, η κυβέρνηση φαίνεται πως κατάφερε να ...πείσει τους γαλάζιους και πράσινους βουλευτές που απειλούσαν με ...αντάρτικο στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου της Κυριακής. Ουσιαστικά η απελευθέρωση στη διάρκεια ζωή του γάλακτος δεν αλλάζει, αφού η μόνη διαφοροποίηση είναι στην «ονομασία» του γάλακτος υψηλής παστερίωσης για το οποίο, όμως, εξ αρχής δεν υπήρχε θέμα.
Στην κυβέρνηση, πάντως, δεν έδειχναν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις δηλώσεις περί παραιτήσεων και καταψήφισης του νομοσχεδίου και πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν πως όλοι βουλευτές θα πεισθούν και θα υπερψηφίσουν. Εξάλλου η Κυβέρνηση φρόντισε η περιβόητη ρύθμιση για το γάλα, να περιληφθεί στο πρώτο άρθρο του Πολυνομοσχεδίου, που θα επικυρώσει τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ. Το Πολυνομοσχέδιο  έρχεται στην Βουλή , σε τρία άρθρα και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και η ψηφοφορία, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Το κείμενο του Πολυνομοσχεδίου, δόθηκε ήδη στις κοινοβουλευτικές ομάδες  της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Το πολυσέλιδο κείμενο αποτελείται από τρία άρθρα που περιλαμβάνουν, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το κοινωνικό μέρισμα, τις φορολογικές ρυθμίσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών:
*Για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος διατίθεται από το πρωτογενές πλεόνασμα ποσό 450.000.000 ευρώ, προς στήριξη των πολιτών/των οικογενειών με πολύ χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, με βάση ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
*Για τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
-Το ποσό πάνω από το οποίο η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων αυξάνεται από τα 300 στα 500 ευρώ. Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν υποστεί κατασχέσεις για ποσά από 300 - 500 ευρώ.
-Αυξάνεται από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο από μισθούς και συντάξεις και για το επιπλέον ποσό μπορεί να κατασχεθεί το 25%, έτσι ώστε μετά την κατάσχεση το εναπομείναν ποσό να μην υπολείπεται των 1.500 ευρώ.
-Καταθέσεις σε τράπεζα, σε κοινό ή ατομικό λογαριασμό, είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε μια μόνο τράπεζα. Για την εξαίρεση του λογαριασμού από την κατάσχεση απαιτείται να γνωστοποιήσει ο φορολογούμενος το λογαριασμό με ειδική γνωστοποίηση στο Taxis.
-Επεκτείνεται ο συμψηφισμός ΦΠΑ σε όλο τον δημόσιο τομέα, ο οποίος όμως αφορά εμπορικές συναλλαγές με το Δημόσιο.
*Για τα φαρμακεία: Με το πολυνομοσχέδιο διατηρούνται μονο τα πληθυσμιακά κριτήρια για το άνοιγμα φαρμακειών. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα να παραμένουν ανοιχτά τα φαρμακεία προαιρετικά Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα. 
*Για το ψωμί: Το ψωμί θα διατίθεται στο εξής με το κιλό, ενω θα υπαρχει δυνατότητα ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές σε τουριστικές περιοχές με απόφαση του υπουργού ανάπτυξης και όχι του αντιπεριφερειαρχη που ισχύει ως σήμερα.
*Δημόσιοι Υπάλληλοι: Με άλλη διάταξη προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης έως 15 χιλιάδες ευρω στους δημόσιους υπάλληλους που απολύονται καθώς και η δυνατότητα έγγραφης τους στον ΟΑΕΔ. Προβλέπεται ακομα οτι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα όλοι οι οδηγοί και τα πληρώματα των ασθενοφόρων των νοσοκομείων του ΕΣΥ τα οποία εντός 15 ημερών θα μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ. 
ρύθμιση για το γάλα, περιλαμβάνεται στο πρώτο άρθρο, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχόμενη καταψήφισή του, σημαίνει και καταψήφιση των προβλέψεων για το πρωτογενές πλεόνασμα και το πώς αυτό θα μοιραστεί.
*Επίσης, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν στην είσπραξη μερισμάτων από δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, στη θητεία του Προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και του διοικητικού συμβουλίου, τα κόστη των συμβούλων αλλά και τη δυνατότητα αποδοχής δημόσιων προτάσεων που τυχόν υποβληθούν για περιουσιακά του στοιχεία (εταιρείες του Χ.Α.) περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Επίσης ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν «στο δίκαιο και εύλογο» των συναλλαγών που πραγματοποιούνται.
*Για το ΤΑΙΠΕΔ: 
-την πώληση μετοχών που είναι εισηγμένες σε Οργανωμένη Αγορά ή εισάγονται σε Οργανωμένη Αγορά (π.χ. Χρηματιστήριο Αθηνών), παράλληλα με την πώληση το Ταμείο δύναται να αναθέτει σε πιστωτικά ιδρύματα ή ΕΠΕΥ την εξεύρεση αγοραστών μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών, με ή χωρίς την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων ή ΕΠΕΥ να αγοράσουν τις μετοχές που τυχόν δεν θα διατεθούν. Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ έχει τη δυνατότητα να αποδέχεται δημόσιες προτάσεις που υποβάλλονται για περιουσιακά του στοιχεία, ενώ για τις συμβάσεις με τους εκάστοτε συμβούλους τονίζεται ότι "οποιοδήποτε δε κόστος από αυτές, αποτελεί λειτουργικό κόστος του Ταμείου και βαρύνει το τίμημα που αυτό εισπράττει από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων.
-Στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζονται εκτάσεις 950.000 τ.μ. στην περιοχή «Θίννες» Βαρθολομιού στον δήμο Πηνειού στην Ηλεία και περίπου 615.000 τ.μ. στην περιοχή «Βερβερόντα» (Πορτοχέλι), δήμου Ερμιονίδος.
*Τελος με άλλη διάταξη προβλέπεται η διενέργεια αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες στις οποίες συμμετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με όρους αγοράς, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για επικείμενο «κούρεμα» καταθέσεων, αλά κυπριακά. Όπως αναφέρεται το κόστος της ανακεφαλαιποίησης επιμερίζεται στους ομολογιούχους, εφόσον τα εθελοντικά μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας αποτύχουν να καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα. Στα μέτρα "απορρόφησης των ζημιών" από τους μετόχους περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η μετατροπή σε μετοχές των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης που έχει εκδώσει η τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή αυτή γίνεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Για το αγκάθι της τιμής στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αυτή θα αποφασίζεται από το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ με πλειοψηφία των 2/3. Η απόφαση θα βασίζεται μεταξύ άλλων σε δύο εκθέσεις αποτίμησης που θα διενεργούνται από δύο ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Η τιμή θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή, αλλά και από αυτή στην οποία είχε αγοράσει κατά το παρελθόν το ΤΧΣ. Η μεθόδευση που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι τόσο χοντροκομένη που αναγκάζει ακόμα και τα στελέχη του ΤΧΣ να απαιτούν από την κυβέρνηση προκαταβολικά αμνηστία (περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα κατεβάσει η κυβέρνηση) για ό,τι ετοιμάζονται να υπογράψουν, για χάρη των τραπεζιτών... που ό,τι παίρνουν χάνεται σε μαύρες τρύπες. Σύμφωνα με την συντηρητική εκτίμηση του "stress test" της BlackRock για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τέσσερις "συστημικές" τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 6,5 δισ.  για να σωθούν. Το δυσμενές σενάριο κάνει λόγο για περίπου 10 δισ. ευρώ κι άλλα σενάρια εκτιμήσεων λένε για ποσό δυο ή τρεις φορές μεγαλύτερο.

Στις 191 σελίδες του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται δεκάδες διατάξεις σχετικές με:
-Τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος,
-Τις δράσεις για τους αστέγους, ρυθμίσεις σχετικές με την απελευθέρωση επαγγελμάτων (αναλογιστή - εκτιμητή),
-Ζητήματα σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις και τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ,
-Οργανωτικά θέματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,
-Ρυθμίσεις για την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τον ΟΔΔΗΧ,
-Θέματα σχετικά με την κατάργηση μη ανταποδοτικών χρεώσεων, αλλά και την εισαγωγή μη ανταποδοτικών χρεώσεων στον προϋπολογισμό,
-Αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας,
-Οι μειώσεις φορολογικών προστίμων για βιβλία α΄και β΄κατηγορίας,
-Διατάξεις για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών,
-Οι αλλαγές στο επάγγελμα του αδειούχου φαρμακοποιού και στη λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου,
-Οι αλλαγές στη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων,
-Οι αλλαγές στη διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων,
-Οι αλλαγές στη διάθεση λογοτεχνικών βιβλίων,
-Παρεμβάσεις για τις τουριστικές περιοχές,
-Ο Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις,
-Οι αλλαγές στη διάθεση των προϊόντων αρτοποιίας και στην πώληση και διανομή άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων,
-Οι τροποποιήσεις στον «Κώδικας Τροφίμων και Ποτών»,
-Τα μέτρα για τις αλλαγές στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων,
-Τροποποιήσεις σχετικές με τη διακίνηση τσιμέντων στην χώρα,
-Η μεταφορά άνευ κομίστρου πελατών τουριστικών καταλυμάτων με επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης,
-Οι αλλαγές στον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης υπαλλήλων που είναι σε διαθεσιμότητα,
-Διατάξεις για την κινητικότητα στο ΕΣΥ και για το συμψηφισμό οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ,
-Μέτρα για την υποχρεωτική παρακράτηση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών,
-Οι αλλαγές που οδηγούν στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών
-Οι παρεμβάσεις στη λειτουργία των Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης,
-Διατάξεις για την ακίνητη περιουσία που ανήκει στον ΟΣΕ,
-Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα σχετικά με τη δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, την εμπορία επιρροής, αλλά και τη δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα,
-Διατάξεις σχετικές με τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων,
-Τις αλλαγές στην λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,
-Το ακατάσχετο ακινήτων και κινητών στα χέρια του οφειλέτη, εφόσον το συνολικό ύψος του χρέους υπολείπεται των 500 ευρώ.
-Το ακατάσχετο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ.
-Τις αλλαγές στην φορολογία των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: