15/2/14

Κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας!

Στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης βρίσκεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς λόγω της έλλειψης ρευστότητας το έλλειμμα για την πληρωμή των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από "ανανεώσιμες" πηγές ενέργειας ανέρχεται στα 984 εκατ. ευρώ. 
Τον κίνδυνο επισημαίνει με επιστολή της προς το ΥΠΕΚΑ, η διοίκηση του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και ζητά τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της ρευστότητας. Ταυτόχρονα η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ προαναγγέλλει νέες δικαστικές ενέργειες σε βάρος των μεγάλων οφειλετών του, της ΔΕΗ, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και του Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ). Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του ΛΑΓΗΕ: «Εάν αυτοί οι πόροι δεν μας αποδοθούν εγκαίρως, ο ΛΑΓΗΕ δεν θα έχει καμία επιλογή παρά να προβεί σε περαιτέρω δυσάρεστες δικαστικές ενέργειες κατά των άνω μεγάλων οφειλετών του (ΔΕΗ/ ΑΔΜΗΕ/ ΔΕΔΔΗΕ), στοχεύοντας στην αποφυγή κατάρρευσης του ίδιου του ΛΑΓΗΕ, αλλά και της ίδιας της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στη χώρα μας».
Το ταμειακό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που διαχειρίζεται ο ΛΑΓΗΕ ανέρχεται στα 984 εκατ. ευρώ, ενώ το λογιστικό έλλειμμα στις 31 Δεκεμβρίου 2013 έφθανε στα 550 εκατ. ευρώ., χωρίς να συνυπολογιστούν οι τόκοι υπερημερίας.  
Ο ΛΑΓΗΕ, εταιρεία 100% του Δημοσίου, είναι ο εκκαθαριστής της αγοράς ηλεκτρισμού και ο διαχειριστής του "Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ", από τον οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί "πράσινης" ενέργειας. Ο Λογαριασμός τροφοδοτείται κυρίως από το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ), που πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές μαζί με τo ηλεκτρικό ρεύμα.
Η τεράστια «τρύπα» προέρχεται «από το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που εκτόξευσε την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πολύ πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2014 διατηρώντας τις εγγυημένες τιμές σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη δραματική επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ, ζητώντας εδώ και τώρα μέτρα, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού και τους απλήρωτους λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ, που ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ (και επηρεάζουν και την απόδοση του ΕΤΜΕΑΡ), με αποτέλεσμα η επιχείρηση να καθυστερεί τις πληρωμές της προς τους φορείς της αγοράς, όπως ο ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Δικτύων Μεταφοράς) ή να προχωρεί σε συμψηφισμούς κ.λπ. Αν και η ΔΕΗ δεν αναγνωρίζει οφειλές προς τον ΛΑΓΗΕ, ο Λειτουργός έχει καταθέσει αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύων Διανομής Ηλεκτρισμού), διεκδικώντας ίση μεταχείριση στις πληρωμές με τα οικιακά φωτοβολταϊκά, τα οποία μέχρι σήμερα πληρώνονται κανονικά από τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ (φωτοβολταϊκά στα νησιά). Ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να χρωστά γύρω στα 200 εκατ. ευρώ στον ΛΑΓΗΕ, ενώ τα χρέη της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ.
Όπως τονίζουν "παράγοντες της αγοράς", το θέμα εκτός από λογιστικό είναι και πολιτικό, καθώς η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι απόρροια και πολιτικών αποφάσεων τόσο για τη διάρθρωση της αγοράς, όσο και για την πριμοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το βαθμό διείσδυσης των επιμέρους τεχνολογιών (φωτοβολταϊκά-αιολικά) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Βεβαίως, επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, το πρόβλημα επιτάθηκε από την οικονομική κρίση με επακόλουθα τη μείωση της ζήτησης και στους ανεξόφλητους λογαριασμούς που φτάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά τονίζουν ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς να διαφαίνεται πολιτική ριζική λύση, αυξάνουν οι κίνδυνοι κατάρρευσης του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Εξάλλου όσο το ενεργειακό κόστος αυξάνει τόσο πιο δύσκολο είναι η χώρα μας να βγει από την οικονομική κρίση. "Ανάπτυξη" χωρίς "φτηνή ενέργεια" δεν μπορεί να υπάρξει: κάτι ξέρουν οι Γερμανοί και ενώ πουλούν στην Ελλάδα ανεμογεννήτριες οι ίδιοι καίνε ...κάρβουνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: