2/1/14

Αυξήσεις-φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα!

Στην κυριολεξία εντελώς στα μουλωχτά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για αυξήσεις από 82% εως και 157% (!!!), στο τέλος ETMEAΡ (έως πρότινος αποκαλούμενο "Ειδικό Τέλος ΑΠΕ")  που πληρώνουμε όλοι μέσω της ΔΕΗ.
Με βάση την απόφαση της ΡΑΕ, το τέλος ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται από την 1η Μαρτίου ως εξής:
-Κατά 157% για τους αγρότες που ηλεκτροδοτούνται στη χαμηλή και μέση τάση. Η σημερινή χρέωση αυξάνεται από τα 7,33 ευρώ η μεγαβατώρα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη χαμηλή τάση σε 18,81 ευρώ. Επίσης, αυξάνεται από τα 6,87 ευρώ η μεγαβατώρα για τις αγροτικές χρήσεις της μέσης τάσης σε 17,89 ευρώ. Σημειωτέον ότι οι αγρότες εκτός του ότι έχουν τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, είναι και από τις κατηγορίες, των οποίων οι τιμές στα φωτοβολταϊκά θα υποστούν από τα μεγαλύτερα κουρέματα.
-Κατά 86% για τους οικιακούς καταναλωτές. Από τα 20,80 ευρώ η μεγαβατώρα, το ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται σε 36,81 ευρώ το τετράμηνο. Σήμερα το μέσο νοικοκυριό έχει κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες, και πληρώνει ετησίως 87,36 ευρώ ως ΕΤΜΕΑΡ.
-Κατά 108% στις «λοιπές χρήσεις» χαμηλής τάσης (καταστήματα, μικρές επιχειρήσεις) και κατά 102% στις «λοιπές χρήσεις» μέσης τάσης, (μικρές βιοτεχνίες). Τα μεν καταστήματα που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση θα κληθούν να πληρώσουν 45,33 ευρώ η μεγαβατώρα από 21,77 ευρώ σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις μέσης τάσης θα κληθούν να πληρώσουν 17,89 ευρώ η μεγαβατώρα από 8,87 ευρώ σήμερα.
-Κατά 84% για τις βαριές βιομηχανίες της υψηλής τάσης. Εδώ το ΕΤΜΕΑΡ θα αυξηθεί από τα 1,79 ευρώ στα 3,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εφόσον η αύξηση ισχύσει από το Μάρτιο, θα πρόκειται για μια νέα επιβάρυνση πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στις μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις ότι θα τους μειώσει το ενεργειακό τους κόστος.
-Κατά 98%, είναι μεσοσταθμικά η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που ενέκρινε η ΡΑΕ προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Από τα 14,96 ευρώ η χρέωση εκτινάσσεται στα 29,63 ευρώ.
Οι απίστευτες αυτές αυξήσεις θα εφαρμοστούν την 1η Μαρτίου 2014 ώστε να επιτευχθεί μηδενισμός του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ ως στο τέλος του 2014. Όλα αυτά γίνονται βάσει μνημονιακής υποχρέωσης για μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Από την Πρωτοχρονιά ισχύουν και οι επιβαρύνσεις των 3 ευρώ σε όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι οποίες γίνονται για τη ΝΕΡΙΤ. Το ανταποδοτικό τέλος θεωρητικά ορίζεται ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου της δημόσιας υπηρεσίας της εταιρείας «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση» (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.) σύμφωνα με το νόμο 4173/2013. Σχεδόν τα μισά λεφτά από αυτό το τέλος-χαράτσι  πηγαίνουν κι αυτά στην μαύρη τρύπα της ...πράσινης ανάπτυξης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: