6/6/13

Ακόμη και στην Βρετανία σταμάτησε να "φυσάει" για τις ανεμογεννήτριες!

Οι πολίτες θα είναι σε θέση να σταματήσουν την κατασκευή των αιολικών πάρκων από δω και στο εξής- χάρη σε μια νέα νομοθετική ρύθμιση στην Μεγάλη Βρετανία,  που θέτει νέους αυστηρούς κανόνες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις χερσαίες περιοχές της Χώρας.
Οι αλλαγές αυτές είναι μέρος μιας δέσμης μέτρων που έχει ως σκοπό να αυξήσει σημαντικά και το ποσό των χρημάτων που θα λαμβάνουν οι κοινότητες για τη συμφωνία τους να φιλοξενήσουν αιολικά πάρκα.
Ο Υφυπουργός Ενέργειας Ed Davey επέμεινε ότι η κυβέρνηση διατηρεί τη δέσμευσή της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω "κατάλληλα χωροθετημένων χερσαίων αιολικών πάρκων".
Αλλά μια πηγή μέσα από την Downing Street δήλωσε: "Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πλέον οι τοπικές κοινότητες θα λαμβάνονται υπόψη όταν πρόκειται για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων και αυτός είναι και ο λόγος για την νέα νομοθεσία: έτσι ώστε αν οι πολίτες δεν θέλουν ανεμογεννήτριες στις κοινότητές τους, να είναι σε θέση να τις σταματήσουν."
Ο Υπουργός Ενέργειας Michael Fallon παραδέχθηκε ότι οι αλλαγές θα καταστήσουν "πολύ πιο δύσκολο" για τις εταιρείες αιολικής ενέργειας την δυνατότητα να πάρουν το πράσινο φως για νέα αιολικά πάρκα στην Βρετανική ύπαιθρο.
"Οι εταιρείες αιολικής ενέργειας θα πρέπει να συνεργαστούν με τις τοπικές κοινωνίες και να διασφαλίσουν ότι η επένδυσή τους θα μπορεί να προχωρήσει, όταν υπάρχει κι ένα όφελος και για τις ίδιες τις κοινότητες, για παράδειγμα, μια μεγάλη έκπτωση στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος των κατοίκων", δήλωσε στο Sky News.
Τα νέα μέτρα απαιτούν μια πενταπλάσια αύξηση στα χρήματα που οι εταιρείες αιολικής ενέργειας πλήρωναν μέχρι σήμερα, στους κατοίκους κοινοτήτων στις οποίες χωροθετούνταν αιολικά πάρκαΜια κοινότητα συμφωνώντας στην εγκατάσταση ενός μεσαίου μεγέθους, 20 μεγαβάτ αιολικού πάρκου- που θα μπορούσε να περιλαμβάνει περίπου 10 ανεμογεννήτριες- θα λαμβάνει ένα πακέτο παροχών ύψους £ 100.000 το χρόνο ή να δει μέχρι και £ 400 να αφαιρούνται από το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος του κάθε νοικοκυριού.
Περισσότερες από 4.000 ανεμογεννήτριες είναι σε λειτουργία αυτήν την στιγμή σε όλη τη χώρα, και σχεδόν 6.000 βρίσκονται στην φάση της κατασκευής. Παρόλα αυτά το 2011, τα χερσαία αιολικά πάρκα απέδωσαν μόλις το 3% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά αναλογία θα χρειαστούν εκατοντάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες να τοποθετηθούν στην Αγγλική ύπαιθρο για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Θεωρείται όμως ότι οι αλλαγές αυτές στην νομοθεσία για τα αιολικά πάρκα θα μπορούσε να σημάνουν και το τέλος της χερσαίας αιολικής ενέργειας, καθώς θα καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων, αφού όχι και πολλές κοινότητες θα είναι πρόθυμες να υποστούν την όχληση των ανεμογεννητριών ακόμα και με δέλεαρ τα χρήματα.
Ανησυχίες επίσης τέθηκαν και από τις ίδιες τις εταιρείες αιολικής ενέργειας δεδομένου ότι το υψηλότερο ποσοστό των πληρωμών που θα πρέπει πλέον να καταβάλλουν, θα καταστήσουν πλέον τον κλάδο άκρως αντιοικονομικό.
Ο Paul Miner, μέλος της εκστρατείας για την προστασία της Βρετανικής Υπαίθρου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέτρα της Κυβέρνησης: "Θέλουμε να δούμε μια πιο δίκαιη και πιο ανοικτή διαδικασία σχεδιασμού, με περισσότερες συζητήσεις πριν υποβληθούν οι αιτήσεις σχεδιασμού για νέα αιολικά πάρκα... αλλά θέλουμε επίσης να δούμε και τις εταιρείες αιολικής ενέργειας να αναλαμβάνουν το πραγματικό κόστος έναντι των τοπικών κοινοτήτων για την όχληση που προκαλούν", δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: