1/6/13

Θέλω να πιω όλο τον Βόσπορο...

Χιλιάδες Τούρκοι πολίτες περνούν το Βόσπορο για να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταξίμ!
Σείεται από τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις η Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση χιλιάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Πόλης, όπου την Παρασκευή προκλήθηκαν ταραχές με πολλούς τραυματίες. Η Τουρκική Ένωση Γιατρών κάνει λόγο για πάνω από 1.000 τραυματίες μέχρι στιγμής, ενώ πάρα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα και έχουν χάσει την ορασή τους από τα δακρυγόνα.
Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν με καθαρά περιβαλλοντικά αιτήματα, εναντίον της καταστροφής ενός πάρκου στην κεντρική Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μετατράπηκαν σύντομα σε πολιτική διαμαρτυρία εναντίον του αυταρχισμού της κυβέρνησης Ερντογάν. Αφορμή ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να χτίσει στη θέση του Πάρκου Γκεζί ένα ομοίωμα των οθωμανικών Στρατώνων Τοπσού ως μέρος του σχεδίου ανάπλασης της Πλατείας Ταξίμ. Οι Στρατώνες Τοπσού ήταν ένα κτίριο 35.000 τετρ. μέτρων το οποίο γκρέμισαν οι αρχές της Κωνσταντινούπολης το 1940. Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν, οι νέοι στρατώνες που θα χτιστούν στο Πάρκο Γκεζί, ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκονταν επί οθωμανικής εποχής, θα μετατραπούν σε εμπορικό κέντρο. Από τη Δευτέρα, όταν εκσκαφείς "εισέβαλαν" στην περιοχή, κάτοικοι, λάτρεις του πάρκου και οικολόγοι ακτιβιστές περιφρουρούν τον χώρο, έχοντας την υποστήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης, και έρχονταν καθημερινά αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της τάξης, υποστηρίζοντας ότι τα έργα είναι παράνομα.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν ακολουθεί μια συντηρητική λαϊκιστική πολιτική. Η εκλογική του βάση είναι οι συντηρητικοί μουσουλμάνοι της μεσαίας και μικρομεσαίας τάξης των πόλεων. Από το 2002 που βρίσκεται στην κυβέρνηση, το ΑΚΡ κατάφερε να "νοικοκυρέψει" τα οικονομικά της χώρας, η οποία φέτος αποπλήρωσε τα τελευταία δάνειά της προς το ΔΝΤ και εμφανίζει ανάπτυξη κοντά στο 5%. Τα γεγονότα όμως των τελευταίων ημερών φανερώνουν την συσσωρευμένη απέχθεια πολλών Τούρκων προς την άκρως συντηρητική  πολιτική της ισλαμικής κυβέρνησης και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον οποίο θεωρούν όλο και πιο αυταρχικό και λιγότερο πρόθυμο να ανεχθεί διαφορετικές απόψεις. Για παράδειγμα την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση πέρασε με συνοπτικές μεθόδους νόμο που περιορίζει την πώληση και διαφήμιση αλκοολούχων ποτών προκαλώντας ανησυχία σε πολλούς πολίτες που θεωρούν πως η χώρα διολισθαίνει στον βαθύ συντηρητισμό και στην απολυταρχία του Ισλαμικού Νόμου. Πολλοί αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι όταν ο Ερντογάν χαρακτήρισε «αλκοολικούς» όσους πίνουν ποτά.
Οι πρώτοι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται ειρηνικά στο Πάρκο Γκεζί την περασμένη Δευτέρα. Όμως την Παρασκευή τα ξημερώματα, η αστυνομία εισέβαλε στο πάρκο για να τους διαλύσει βιαίως. Η οργή που εξέφρασαν οι διαδηλωτές για τις μεθόδους της αστυνομίας, την οποία κατηγορούν για χρήση υπέρμετρης βίας στην πάταξη των διαδηλώσεων -όπως συνέβει και στις πορείες της φετινής Πρωτομαγιάς- στράφηκαν σύντομα εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την Κωνσταντινούπολη εξαπλώθηκαν και σε άλλες τουρκικές πόλεις.
Σήμερα το πρωί χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες και με το σύνθημα "Ενωμένοι κατά του φασισμού" ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση, καθώς προσπαθούν να διασχίσουν τις κεντρικές λεωφόρους της Πόλης για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. 
Λίγο νωρίτερα διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία και στη συνοικία Μπεσίκτας, στις όχθες του Βοσπόρου, και αφού είχαν διασχίσει μια γέφυρα, σε μια προσπάθειά τους να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ειλημμένη απόφαση η οικοδόμηση του πάρκου. Ο Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε ανυποχώρητος και διεμήνυσε πως τα σχέδια ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ, θα προχωρήσουν παρά το κύμα διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της χώρας. «Οι αστυνομικές δυνάμεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στην πλατεία Ταξίμ» δήλωσε ο Ερντογάν. «Ζητώ από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στους επισκέπτες, τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες», τόνισε ο Ερντογάν. «Κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγουμε εκλογές και η χώρα αυτή κάνει την επιλογή της. Αυτοί που έχουν πρόβλημα με την πολιτική της κυβέρνησης μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους στα πλαίσια του νόμου και της δημοκρατίας. Ζητώ από τους διαδηλωτές να δώσουν αμέσως ένα τέλος στις πράξεις αυτές», τόνισε ο Ερνογάν σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Οι διαδηλωτές τονίζουν ότι τα σχέδια για τη δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου θα αλλοιώσει το χαρακτήρα της πλατείας Ταξίμ, θα την μετατρέψει σε μια αμιγώς εμπορική περιοχή και θα υποχρεώσει τους κατοίκους της να την εγκαταλείψουν, παρόλο που επί σειρά δεκαετιών έχει καταστεί στη συνείδηση των πολιτών ως σημείο συνάντησης, διαδηλώσεων και φυσικά αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες. Οι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας οργανώνουν τις δράσεις τους μέσω των διαδικτυακών "social media", την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά απαγορεύσει στα μίντια, ηλεκτρονικά κυρίως, την μετάδοση οποιουδήποτε στοιχείου για τα επεισόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: