7/5/13

Ήταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο γάιδαρος!


Στο πλαίσιο του «Διαλόγου του Πέτερσμπεργκ για το Κλίμα», η Α. Μέρκελ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταλήξει μέχρι το 2015 σε μια δεσμευτική συμφωνία για την μείωση των εκπομπών ρύπων!
Άτυπη σύνοδος για την "κλιματική αλλαγή" διεξάγεται στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του «Διαλόγου του Πέτερσμπεργκ για το Κλίμα». Η οικοδεσπότης Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταλήξει μέχρι το 2015 σε μια δεσμευτική συμφωνία για την μείωση των εκπομπών ρύπων αερίων του θερμοκηπίου.
«Το να μην κάνεις τίποτα δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα! Η αδράνεια συνολικά θα μας κοστίσει πολύ πιο ακριβά. Η αναμονή δεν αποτελεί επιλογή!», είπε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα της άτυπης συνόδου για το κλίμα που διεξάγεται στο Βερολίνο με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 35 χώρες. Η  σύνοδος αυτή θέλει να προετοιμάσει και ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως προάγγελος για τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει η ετήσια διάσκεψη για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Βαρσοβία, τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Ακόμη κι αν όλες οι βιομηχανικές χώρες σταματούσαν άμεσα να εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, ο στόχος να μην αυξηθεί η μέση θερμοκρασία του πλανήτη πάνω από δυο βαθμούς δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί, υποστήριξε η γερμανίδα καγκελάριος. Γι΄ αυτό το λόγο, σύμφωνα με την Μέρκελ, θα πρέπει να δρομολογηθεί μέχρι το 2015 μια νέα συμφωνία για το κλίμα, με δεσμευτικούς στόχους για 190 και πλέον χώρες του κόσμου. Η νέα αυτή συμφωνία θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2020.
Η γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε βέβαια ότι ο δρόμος προς την υπογραφή μιας νέας, διεθνούς συμφωνίας για την προστασία του κλίματος θα είναι μακρύς και δύσκολος. «Δεν έχω αυταπάτες για το πόση δουλειά έχουμε ακόμη μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά.
Το επιχείρημα ότι η Ευρώπη δεν είναι πλέον πρωτοπόρα στο πεδίο της προστασίας του κλίματος δεν ευσταθεί, σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Μέρκελ. Όπως τόνισε οι χώρες της ΕΕ συζητούν το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό μείωσης των εκπομπών από 20 % σε 30 %. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να ασκηθούν πιέσεις σε άλλες χώρες προκειμένου να αναλάβουν και εκείνες δράση.
Η Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν να κρατήσουν το προβάδισμα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά προειδοποίησε ότι δεν μπορούν να το κάνουν μόνες τους. Οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες με καινοτόμες τεχνολογίες που να τους επιτρέπουν να λάβουν μέρος στην εκστρατεία κατά της κλιματικής αλλαγήςχωρίς και να τους εμποδίζουν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται οικονομικά, υποστήριξε η Μέρκελ.
Παρά το μεγάλο μερίδιο της αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, οι εκπομπές CO2 της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά δύο τοις εκατό πέρυσι, και η χώρα που υποστηρίζει πως είναι ηγέτιδα στην πράσινη ανάπτυξη παραμένει ο μεγαλύτερος ρυπαντής της Ευρώπης. Βέβαια αυτό δεν την εμποδίζει στο να πουλάει ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά στις άλλες χώρες! Κάποτε έκανε το ίδιο με τα αυτοκίνητα και τις ηλεκτρικές της συσκευές της. Και κάπως έτσι τα ελλείμματα των άλλων χωρών γινόντουσαν εμπορικά πλεονάσματα για την ίδια! Και τώρα που το οικονομικό κλίμα έχει αλλάξει, η Γερμανία βρίσκει ένα νέο και πραγματικά έξυπνο τρόπο για να συνεχίσει να έχει εμπορικό πλεόνασμα: την πράσινη ανάπτυξη! Μόνο που το κλήμα είναι στραβό και αν το φάει και ο γάιδαρος, κανείς δεν πρόκειται τελικά να δρέψει και σταφύλια!  




Δεν υπάρχουν σχόλια: