6/5/13

"Πράσινες" λαμογιές και "καθαρές" ΑΠΕτεωνιές!

Στο ίδιο θέμα έχουμε και πάλι αναφερθεί και παλιότερα: επειδή ακριβώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια όταν οι ανάγκες το απαιτούν αλλά όταν οι καιρικές συνθήκες το ευνοούν, για να είναι "οικονομικά" βιώσιμες προς το συμφέρον των εταιρειών της Μαύρης Ανάπτυξης και της Πράσινης Απάτης πάντα και ουδόλως για το καλό του Πλανήτη και του κλίματος, βασίζονται στις κρατικές επιδοτήσεις  και μόνο σε αυτές! Το θέμα είναι πως δεν επιδοτούνται μόνο για το ...ρεύμα που παράγουν αλλά επιδοτούνται και για να μην παράγουν ρεύμα!!! Πρόσφατο δημοσίευμα από την Μεγάλη Βρετανία της εφημερίδας "Telegraph" αποκαλύπτει πως με το τρομακτικό ποσό των 1.146.614 £ αποζημιώθηκαν 13 αιολικά πάρκα στην Σκωτία, μέσα σε μια μόνο μέρα (;) για να κλείσουν τις ...τουρμπίνες τους!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε το Ίδρυμα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (REF), το οποίο και δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με τον τομέα της ενέργειας, πάνω από 1.000.000 £ δαπανήθηκαν στις 29 Απριλίου για να ...πάψουν οι ανεμογεννήτριες να στροβιλίζονται τρελά πάνω στα υψίπεδα της Σκωτίας. Τα χρήματα τα οποία σε τελική ανάλυση προέρχονται από τους λογαριασμούς των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και από τους φόρους των πολιτών, δόθηκαν προς τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα αιολικά πάρκα από την National Grid, διαχειρίστρια εταιρεία του ενεργειακού συστήματος της χώρας με σκοπό να τις αποζημιώσει για τη μη παραγωγή ενέργειας. Το μεγαλύτερο ποσό που καταβλήθηκε κατά την εν λόγω ημερομηνία ήταν £ 348.349, για να κλείσει το αιολικό πάρκο Crystal Rig II, που λειτουργεί από την εταιρεία ενέργειας Fred Olsen στο East Lothian. Ο δεύτερος μεγαλύτερος δικαιούχος ήταν το αιολικό πάρκο Fallago Rig που ανήκει στην γαλλική πολυεθνική EDF στο Lammermuir Hills. Η γαλλική εταιρεία ενέργειας πήρε εκείνη την ημέρα πάνω από £ 296.000 για να κλείσει τους στροβίλους του αιολικού της πάρκου, το οποίο μόλις είχε άρχισε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου.
Οι λεγόμενες "πληρωμές περιορισμού" καταβάλλονται από την National Grid προς τις εταιρείες ενέργειας, όταν η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση ενέργειας: τότε οι στρόβιλοι απενεργοποιούνται, ώστε να σταματήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την αποκατάσταση της ισορροπίας του συστήματος. Αυτές οι "πληρωμές" επαναλαμβάνονται σε κάθε περίοδο υψηλής παραγωγής και χαμηλής ζήτησης. Το 2011 δόθηκαν συνολικά 34 εκατομμύρια £ στα Αιολικά Πάρκα για να σταματήσουν να λειτουργούν τις μέρες που φύσαγε δυνατός αέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στην δημοσιότητα! Τον φετινό Απρίλιο όμως δαπανήθηκαν συνολικά 3,6 εκατ. ευρώ σε πληρωμές περιορισμού προς τις εταιρείες εκμετάλλευσης των αιολικών πάρκων, καθώς η χώρα εμφανίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Με βάση την συμφωνία που έχει υπογράψει η EDF με την Σκωτσέζικη Κυβέρνηση, παίρνει έως και 149 £ για κάθε μεγαβατώρα (MWh) της ενέργειας που δεν παράγει (όταν η National Grid απαιτεί να κλείσουν τα αιολικά πάρκα), ποσό τρομακτικό συγκριτικά με τα 50 £ για κάθε MWh, που η εταιρεία έχει να λαμβάνει για την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος που κανονικά παράγει και διοχετεύει στο εθνικό δίκτυο. 
Ο εκπρόσωπος της EDF όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις αυτές, δήλωσε ότι απλά οι "πληρωμές περιορισμού" αντανακλούν την απώλεια εσόδων της εταιρείας από το κλείσιμο των ανεμογεννητριών. Και πρόσθεσε: "Όλοι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί πρέπει να έχουν εμπορικές συμφωνίες με την National Grid. Και οι συμφωνίες αυτές οφείλουν να καλύπτουν και τις περιόδους κατά τις οποίες η Grid δίνει εντολή στα αιολικά πάρκα για να μειώσουν προσωρινά την ισχύ που παράγουν." Αλλιώς είναι ασύμφορο να λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες και ο πλανήτης θα κινδυνέψει!!! Για να σωθεί λοιπόν ο πλανήτης πρέπει η EDF και η κάθε EDF να επιχορηγούνται για το ...ρεύμα που δεν παράγουν, και μάλιστα ακριβότερα από ότι όταν παράγουν ρεύμα! 
Αν αυτό δεν είναι ΑΠΕτεωνιά τότε τι είναι;  

Δεν υπάρχουν σχόλια: