3/5/13

Και από Αύγουστο ... χειμώνα!


Οι παχιές μύγες του Αυγούστου μυρίζουν «σάπιο κρέας»!
Πέντε χώρες θα αρχίσουν από φέτος το καλοκαίρι, και κυρίως τον Αύγουστο, να βλέπουν τα σημάδια της οικονομικής κρίσης, όπως επισημαίνει σε άρθρο του στη "Wall Street Journal" ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου "Strategy Economics", Μάθιου Λιν. Όπως αναφέρει ο Λιν, οι χώρες για τις οποίες οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς καθεμία από αυτές θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την επόμενη οικονομική κατάρρευση είναι η Τουρκία, η Γερμανία, η Σλοβενία, η Συρία και η Ιταλία. Και οι "αγορές" είναι στην κυριολεξία σαν τις παχιές μύγες του Αυγούστου: μυρίζονται το σάπιο κρέας από μακρυά!
Ποιες είναι οι πέντε χώρες που θα εμφανίσουν σημάδια οικονομικής κρίσης λίαν συντόμως και γιατί; 
Τουρκία: Με μία οικονομία αναπτυσσόμενη ετησίως σε ποσοστό άνω του 9%, η Τουρκία είναι μία από τις πιο «καυτές» αγορές τα τελευταία τρία χρόνια. Εχει μεγάλο και νεαρό εργατικό δυναμικό και είναι στη στρατηγική θέση μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Αναπτύσσεται τόσο γρήγορα όσο και η Κίνα, ωστόσο τώρα «κατεβάζει» ταχύτητες, κυρίως γιατί η Ευρώπη βυθίζεται στην ύφεση. Η ανάπτυξη μειώθηκε κατά 1,7% το τελευταίο τρίμηνο, στο μισό του αναμενομένου. Το ξένο κεφάλαιο που έφτασε στη χώρα σε αναζήτηση επενδύσεων, το ίδιο γρήγορα ενδέχεται να αποχωρήσει. «Σε περίπτωση μίας τουρκικής κατάρρευσης, οι αγορές θα συντριβούν», σημειώνει ο Λιν.
Σλοβενία: Η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία ήταν ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κράτος τα χρόνια αμέσως μετά την ανεξαρτησία του. Εισήλθε στην ευρωζώνη, αλλά αντιμετωπίζει σχεδόν τα ίδια προβλήματα με τα υπόλοιπα μικρά κράτη της νομισματικής ένωσης, όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Η εισροή κεφαλαίο δημιούργησε μία δανειακή φούσκα, η οποία είναι έτοιμη να σκάσει και όλοι αναρωτιούνται πλέον πώς θα συμμαζέψουν το χάος. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες ξεπερνούν το 20% και πολλοί Σλοβένοι ίσως αναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους. «Εάν φύγουν οι καταθέτες, όπως στην Κύπρο, τότε θα πυροδοτήσει τραπεζική κρίση στην Ιταλία και την Ισπανία, και ολόκληρη η παγκόσμια αγορά θα βιώσει τον απόλυτο πανικό», επισημαίνει ο Λιν.
Γερμανία: «Σίγουρα είναι ο κυρίαρχος της Ευρώπης; Η πηγή δύναμης που χρηματοδοτεί την υπόλοιπη ήπειρο;», διερωτάται ο αναλυτής. «Ξανασκεφτείτε το», συνεχίζει. Η γερμανική οικονομία επιβραδύνεται απότομα, ως συνέπεια της ύφεσης σε όλη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η Άγκελα Μέρκελ το Σεπτέμβριο έρχεται αντιμέτωπη με τις εκλογές για την Καγκελαρία. Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση κανείς ηγέτης μεγάλης χώρας δεν έχει επανεκλεγεί. «Οι ψηφοφόροι δεν επιθυμούν μνημόνια και η συρρίκνωση της οικονομίας τους δεν θα τους κάνει χαρούμενους, ενώ ένα νέο κόμμα κατά του ευρώ αναμένεται να κερδίσει αρκετούς ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς», σημειώνει ο αναλυτής. Οι επενδυτές στηρίζονται στη γερμανική ηγεσία (και στο ...πορτοφόλι) για να διατηρηθεί το ευρώ. Αλλά οι εκλογές ίσως δεν αναδείξουν ξεκάθαρο νικητή. Αν οι επενδυτές υποψιαστούν αδιέξοδο μετά τις εκλογές, τότε θα τρομάξουν.
Συρία: Όσον αφορά τη Συρία, ο Λιν αναφέρει ότι τη στιγμή που ο λαός της Συρίας σφαγιάζεται στον εμφύλιο και δεν υπάρχει ξεκάθαρη προοπτική για τον τερματισμό του, η αγορά δε μπορεί παρά να καταβαραθρώνεται.
Ιταλία: Με τον Ενρίκο Λέτα στη θέση του πρωθυπουργού, η Ιταλία καθησύχασε κάπως τις αγορές. Οπως υποστηρίζει ο Λιν, ο Λέτα θυμίζει αρκετά το Μάριο Μόντι: είναι μετριοπαθής, θετικός απέναντι στις μεταρρυθμίσεις και υποστηρικτής του ευρώ. Ωστόσο, θεωρεί τον Μπερλουσκόνι ως το μεγαλύτερο «αγκάθι». «Ο Λέτα εξαρτάται από αυτόν για την πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Μπερλουσκόνι μπορεί να βγάλει "οποιαδήποτε στιγμή την πρίζα"(...) Μπορεί να αφήσει τον Λέτα να αναλάβει την ευθύνη για την κατάρρευση της οικονομίας και μετά να ανέβει στην εξουσία εκείνος, με αντί-ευρωπαϊστική ρητορική. Μόλις αυτό το πλάνο ξεκαθαριστεί, τότε οι αγορές θα βυθιστούν και πάλι», καταλήγει ο Λιν.
Από ότι φαίνεται αυτό το καλοκαίρι θα επαληθευτεί η παλιά ελληνική παροιμία: Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα! Εξάλλου αυτή η άνοιξη ειδικά για την χώρα μας παραήταν ζεστή με αποτέλεσμα οι ...μύγες να εκκολαφθούν πρώιμα: το καλοκαίρι θα είναι πραγματικά τετράπαχες! Ειδικά καθώς βρίσκουν εύκολα "σάπια κρέατα" για να τραφούν! Μόνο που αν ο καιρός αλλάξει το καλοκαίρι και αρχίσουν πρώιμα κρύα και βροχές, ούτε οι μύγες τελικά θα γλυτώσουν, όσο παχιές κι αν είναι!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: