27/4/13

Όλη η ζωή μας σε ...δόσεις για τα χαράτσια προς την εφορία!


Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κατάθεσε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, οδηγεί τους πολίτες στα ταμεία της εφορίας προκειμένου να πληρώσουν τις δόσεις των πάσης φύσεως υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη φορολογία εισοδήματος, τα χαράτσια των ακινήτων και των ρυθμίσεων προηγούμενων οφειλών.
Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που αντικατέστησε το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι της ΔΕΗ) θα καταβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε πέντε δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2014. Ανοικτό έχει μείνει το θέμα για το χαράτσι στα αγροτεμάχια. Και για αυτό μάλλον θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση μόλις οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι καταλήξουν στο ύψος του χαρατσιού, καθώς είναι σύμφωνοι ούτως ή άλλως στο να επιβληθεί! Επίσης, οι ιδιοκτήτες με «μεγάλη» ακίνητη περιουσία θα πρέπει να εξοφλήσουν έως τον Φεβρουάριο του 2014 και τον ΦΑΠ (Φόρο Ακίνητης Περιουσίας) των ετών 2011, 2012 (σε επτά δόσεις) και 2013 (σε τέσσερις). Επιπλέον, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος (σε τρεις δόσεις το πολύ) και τα τέλη κυκλοφορίας στο τέλος του έτους. Τέλος, όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα δίνουν το «παρών» στην εφορία κάθε μήνα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πρόκειται λοιπόν για έναν 9μηνο «Γολγοθά» που καλούνται να διαβούν οι φορολογούμενοι, με τα βάρη να ξεκινούν από τον Ιούνιο και να ολοκληρώνονται τον Φεβρουάριο του 2014.

Σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών, όπως προκύπτει από το πολυνομοσχέδιο- το νομοθέτημα δηλαδή, με το οποίο η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι ξεμπλοκάρεται η επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα και θα έρθει η ανάπτυξη της χώρας:
- Η αρχή θα γίνει με το νέο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Θα το εισπράττει από τον λογαριασμό του Ιουνίου η ΔΕΗ σε 5 διμηνιαίες ισόποσες δόσεις. Ανάλογα με το πότε εκδίδεται ο λογαριασμός για κάθε ακίνητο, θα πρέπει να το πληρώνουν οι ιδιοκτήτες του μέχρι και τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Εφόσον δεν πληρωθεί στη ΔΕΗ, μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης, τότε η σχετική κατάσταση θα αποστέλλεται στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες εναντίον των «οφειλετών». Το χαράτσι για το 2013 θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012, αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%. Το νέο «χαράτσι» θα είναι σημαντικά αυξημένο για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών. Για τα ακίνητα των περιοχών αυτών, θα υπολογίζεται με σημαντικά υψηλότερο συντελεστή ανά τετραγωνικό μέτρο, προσδιοριζόμενο με βάση τη μέση τιμή ζώνης του δημοτικού διαμερίσματος ή του δήμου που υπάγεται το κάθε, εκτός αντικειμενικού συστήματος, ακίνητο, ενώ για τα έτη 2011 και 2012 υπολογιζόταν με σταθερό συντελεστή 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το χαράτσι για το τρέχον έτος θα επιβάλλεται και στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους στο Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Θα επιβαρύνει όλες ανεξαιρέτως τις ηλεκτροδοτούμενες κατά την 1η Μαΐου 2013 δομημένες επιφάνειες, ακόμη και τις μη αποπερατωμένες οικοδομές που χρησιμοποιούν «εργοταξιακό» ρεύμα- δηλαδή τα γιαπιά (;)!
- Μέσα στο καλοκαίρι θα έρθει και ο ΦΑΠ «όλα σε ένα» για το 2011 και 2012. Θα πληρωθεί σε 7 δόσεις. Δηλαδή από τον Ιούλιο θα πρέπει χιλιάδες ιδιοκτήτες να πληρώνουν κάθε μήνα -επί 7 μήνες- και μία δόση.  Ανά δίμηνο όμως, μαζί με τη ΔΕΗ, θα πληρώνουν «τριπλή» δόση, μία για το ΕΕΤΑ (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων) και … «διπλή» για το ΦΑΠ (Φόρο Ακίνητης Περιουσίας)
- Τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο ξεκινά το «μαρτύριο» για όσους θα πληρώσουν και ΦΑΠ για το 2013. Θα πρέπει να το πληρώνουν  σε 4 δόσεις, μία δόση το μήνα, κάθε μήνα μέχρι τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο. Τότε θα πληρώνουν, επίσης, και τον ΦΑΠ 2011-2012 και, ανά δίμηνο, το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ. 
Ουσιαστικά πάνω από 500.000 φορολογούμενοι που κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν με ένα εκκαθαριστικό τον ΦΑΠ της διετίας 2011 - 2012. Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 200.000 ευρώ. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.
Περίπου 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2013 είχαν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2013. Ο ΦΑΠ του 2013 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 200.000 ευρώ. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 4 μηνιαίες δόσεις.
Η κυβερνητική τρόικα επανεξετάζει το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014, ο οποίος θα αντικαταστήσει το Εκτακτο Τέλος Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Το πιο κρίσιμο σημείο είναι αν θα υπάρξει κάποιου είδους αφορολόγητο όριο. Για να θεσμοθετηθεί όμως αφορολόγητο, πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για είσπραξη 3,2 δισ. ευρώ ετησίως που ζητά η τρόικα. Ολα τα σενάρια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων της διακομματικής επιτροπής για τη φορολογία των ακινήτων και αναμένεται να εξεταστούν σε νέα συνεδρίαση την Μ. Τρίτη. Το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις προβλέπει:
1. Την εφαρμογή του ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου πόλεως (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες, γκαράζ, οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκότοπους, αγρούς).
2. Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο με βάση συγκεκριμένη φορολογική κλίμακα. Μια από τις προτάσεις που εξετάζονται προβλέπει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ ενώ δεν έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι το σενάριο για την εφαρμογή του φόρου χωρίς αφορολόγητο δηλαδή από το πρώτο ευρώ αξίας της ακίνητης περιουσίας. 
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την εφαρμογή του νέου φόρου αποτελούν τα αγροτεμάχια, καθώς τα έσοδα που θα προέλθουν από τη φορολόγησή τους θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αν θα υπάρξει ή όχι αφορολόγητο όριο. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να φορολογηθούν όλα τα αγροτεμάχια ακόμη και αυτά που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες.
Βέβαια το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι και το πως η συγκυβέρνηση θα δικαιολογήσει το γιατί θα φορολογηθούν αγροτεμάχια άγονα και επί δεκαετίες ακαλλιέργητα, που όχι μόνο δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα στους κατόχους τους, αλλά δεν έχουν και καμία αξία, πέρα από ...συναισθηματική, καθώς οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους τα βρήκαν από τους παππούδες τους! Ποιος Έλληνας θα πειστεί πως η ανάπτυξη θα έρθει στην χώρα με το να φορολογηθεί κάθε χωράφι χέρσο, άνυδρο και ξερικό, που ούτε ρίγανη δεν βγάζει; Εκτός κι αν οι κυβερνητικοί εταίροι στα πλαίσια της "πράσινης ανάπτυξης" σκέφτονται να θεωρήσουν τεκμήρια τα ...πουρνάρια!



Δεν υπάρχουν σχόλια: