7/4/13

Μαύρα σύννεφα στην Γερμανική "Πράσινη" Ανάπτυξη!

Την υποστήριξη των δύο μεγαλύτερων συμμάχων της στο πρόγραμμα επέκτασης των "Ανανεώσιμων" Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) χάνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Το κόστους 700 δισ. ευρώ πρόγραμμα που είχε εισηγηθεί η καγκελάριος με στόχο τη ριζική αναμόρφωση της ενεργειακής αγοράς της Γερμανίας «χάνει έδαφος», καθώς οι ενεργειακοί γίγαντες E.ON και RWE προχωρούν σε περικοπές δαπανών ως προς προγράμματα «καθαρής» ενέργειας, για πρώτη φορά από το 2009, με στόχο να συμμαζέψουν τα υπέρογκα χρέη τους που ξεπερνά τα 69 εκατ. ευρώ (88 δισεκατομμύρια δολάρια) και να συγκρατήσουν το κόστος στην παραγωγή ενέργειας.
Συγκεκριμένα, η E.ON σκοπεύει να μειώσει το 2015 τις επενδύσεις της σε "Ανανεώσιμες" Πηγές Ενέργειας σε κάτω από 1 δις ευρώ, ενώ η RWE θα μειώσει τις δαπάνες της για "Ανανεώσιμες" Πηγές Ενέργειας στα 500 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί ανασχετικά στο σχέδιο της Μέρκελ, καθώς συνεπάγεται περιορισμένα κονδύλια για ενίσχυση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με στόχο την αντικατάσταση όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων μέχρι το 2022 και τον τριπλασιασμό των ΑΠΕ επί του συνολικού μεριδίου ενέργειας μέχρι το 2050. Με τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών να αυξάνουν και την Μέρκελ να έχει να αντιμετωπίσει τις εκλογές το Σεπτέμβριο, η ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας. Το κόστος ανάπτυξης αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα έχει σημειώσει κι άλλη άνοδο και έχει καταστεί πλέον υπέρογκο, λόγω δυσλειτουργιών στην κατασκευή τους και καθυστερήσεων στην σύνδεσή τους με το δίκτυο.
Σε κάθε περίπτωση, το κόστος σύνδεσης αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα της Γερμανίας με το ηλεκτρικό δίκτυο φαντάζει απαγορευτικό και τουλάχιστον μη προσοδοφόρο, γεγονός που ακυρώνει τις αρχικούς επενδυτικούς υπολογισμούς των δύο εταιρειών. Το να αναλάβει το κόστος αυτό το Κράτος και οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι μια πρόταση που συναντά όλο και περισσότερες αντιδράσεις ακόμα και μέσα στο κόμμα της Μέρκελ: σε εποχές οικονομικής κρίσης και μπροστά σε μια αμφίρροπη εκλογική μάχη αυτή μπορεί να καταστεί μια πραγματικά μοιραία πρόταση όχι μόνο για το μέλλον της ίδιας της Μέρκελ αλλά και για τα "πράσινα" σχέδια της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: