13/4/13

Μακάβρια ανακύκλωση με πολύ πράσινο χρήμα!


Μεταλλικά μέρη νεκρών ανθρώπων ανακυκλώνονται σε πινακίδες, εξαρτήματα αυτοκινήτων και μηχανές αεροπλάνων σε ένα γερμανικής έμπνευσης πρόγραμμα "πράσινης" ανάπτυξης.
«Σιδερένιοι γοφοί», λάμες, μεταλλικές πλάκες, σφραγίσματα, ακόμα και βίδες σε πόδια και κρανία συλλέγονται μετά την αποτέφρωση και πωλούνται στην ολλανδική εταιρεία OrthoMetals, στο πλαίσιο ενός "πράσινου πρότζεκτ" που ξεκίνησε στο Βερολίνο το 2004.
Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Daily Mail, όλα τα μέταλλα υψηλής αξίας που αντέχουν στην καύση πωλούνται σε αυτοκινητοβιομηχανίες και αεροπορικές εταιρείες για καλό σκοπό, αφού τα έσοδα δωρίζονται σε φιλανθρωπίες.
Στα πολύτιμα μέταλλα που συλλέγονται περιλαμβάνονται ακόμη και το κοβάλτιο και το τιτάνιο από τα οδοντικά εμφυτεύματα των νεκρών.
Το τιτάνιο επαναχρησιμοποιείται στις μηχανές αεροσκαφών, ενώ τα λιγότερο πολύτιμα μέταλλα λιώνονται και πωλούνται για την κατασκευή αντικειμένων γενικής χρήσης όπως πινακίδες και μπαταρίες.
Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της OrthoMetals, περίπου τα μισά από τα 260 κρεματόρια της Βρετανίας συμμετέχουν στο πρότζεκτ, που παράγει περίπου 75 τόνους μετάλλων ετησίως.
Πριν την αποτέφρωση οι συγγενείς ρωτώνται αν θέλουν να κρατήσουν τα μεταλλικά μέρη των αγαπημένων τους, ωστόσο στην πλειοψηφία τους απαντούν όχι και συναινούν στην ανακύκλωσηΜετά την αποτέφρωση οι στάχτες καταλήγουν σε ειδική συσκευή που διαχωρίζει τα μέταλλα από τα λείψανα. Στη συνέχεια τα μέταλλα φορτώνονται και μεταφέρονται στις μονάδες ανακύκλωσης.
Από το 2004 που η ολλανδική εταιρεία έχει δραστηριοποιηθεί στον συγκεκριμένο τομέα της "πράσινης" οικονομίας έχει διαθέσει από τα κέρδη της σε φιλανθρωπικούς (;) σκοπούς ποσό που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο Ruud Verberne, ιδιοκτήτης της OrthoMetals, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα: "Τα μέταλλα που ανακτώνται από τις καύσεις νεκρών ολοένα και περισσότερο επαναχρησιμοποιούνται στην βιομηχανία. Τα υψηλής αξίας μέταλλα όπως το κοβάλτιο πάνε στις βιομηχανίες αεροσκαφών και αυτοκινήτων. Άλλα μέταλλα πωλούνται σε χυτήρια και από τα χυτήρια είναι πιθανό ότι θα καταλήξουν ως οδικά σήματα ή και μπάρες αυτοκινητοδρόμων. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι τα μέταλλα ανακυκλώνονται, και αυτό είναι μια αναπτυσσόμενη πράσινη επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο στη Βρετανία και σε όλη την Ευρώπη."
ΥΓ) Να δείτε που λίαν συντόμως στα πλαίσια της "πράσινης" ανάπτυξης θα ανακυκλώνονται και άνθρωποι... αν αυτό δεν γίνεται ήδη και απλά εμείς δεν το ξέρουμε! Και τουλάχιστον εμάς, ας μας "λυπηθούν" και αν μη τι άλλο αν μας "ανακυκλώσουν"  ας μην μας χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν ...ανεμογεννήτριες!


Δεν υπάρχουν σχόλια: