18/4/13

Από την καλύβα του μπάρμπα-Θωμά στη Μανωλάδα της Ηλείας...


Αποκάλυψη βόμβα που αφήνει έκθετη όχι μόνο την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά πρωτίστως την Τοπική Κοινωνία στην Νέα Μανωλάδα: Ο ένας εκ των δραστών της χθεσινής ρατσιστικής επίθεσης, έχει και στο παρελθόν εμπλακεί σε ανάλογο περιστατικό με μετανάστες εργάτες.
Εξοπλισμένοι με τρόπο που παραπέμπει στην εποχή της δουλείας στις φυτείες της Αμερικής, ήταν ο κτηματίας και οι επιστάτες του, που πυροβόλησαν σε βάρος περίπου 200 μεταναστών από το Μπαγκλαντές, τραυματίζοντας 28 από αυτούς, επειδή διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών, στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ Χρήστος Παρθένης. Το γεγονός ότι η ένοπλη επίθεση δεν έγινε την ώρα της έντασης, αλλά λίγο αργότερα, εκτιμάται ότι υποδηλώνει εγκληματικές προθέσεις εκ μέρους των δραστών.
Όπως έγινε γνωστό, η δικογραφία που σχηματίζεται αφορά σε κακουργηματικά αδικήματα, ενώ για τον επιχειρηματία-καλλιεργητή φράουλας, έναν 57χρονο, ο οποίος συνελήφθη χτες στη Λάππα Αχαΐας, οι κατηγορίες είναι ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών. Οι τρεις επιστάτες, 39, 27 και 21 ετών, αναζητούνται, ενώ ένας από αυτούς έχει παρελθόν με παρόμοια βίαιη ενέργεια σε βάρος αλλοδαπού, στην ίδια περιοχή. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο, ο 27χρονος μαζί με έναν ακόμη Έλληνα, ο οποίος δεν συμμετείχε στα χτεσινά επεισόδια, είχε διαπληκτιστεί και πάλι με αλλοδαπούς εργάτες γιατί δεν τους πλήρωναν.
Όταν δε ένας Αιγύπτιος εργάτης προσπάθησε να σταματήσει το αυτοκίνητο με το οποίο επιχείρησαν να φύγουν, οι δύο Έλληνες έκλεισαν το παράθυρο πιάνοντας το χέρι του μετανάστη και τον έσυραν για αρκετή απόσταση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Για την υπόθεση αυτή εκκρεμεί το δικαστήριο. Σε ό,τι αφορά το χτεσινό περιστατικό, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παρθένης, υπήρξε διαπληκτισμός των μεταναστών με τους τρεις επιστάτες για την μη καταβολή δεδουλευμένων ημερομισθίων έξι μηνών, μετά τον οποίο οι τρεις καταζητούμενοι αποχώρησαν από το σημείο.  Λίγη ώρα αργότερα επανήλθαν, κρατώντας δύο κυνηγετικά όπλα και ένα πιστόλι, και πυροβόλησαν προς το μέρος των συγκεντρωμένων αλλοδαπών. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, ένας εκ των τριών Ελλήνων πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο εναντίον των αλλοδαπών εργατών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 28 άτομα. Μετά τους πυροβολισμούς οι τρεις Ελληνες έσπευσαν να εξαφανιστούν, ενώ οι τραυματίες άρχισαν να μεταφέρονται στα κέντρα υγείας της περιοχής. Ακολούθησε κινητοποίηση της αστυνομίας και έπειτα από λίγη ώρα συνελήφθη ο εργοδότης που απασχολούσε τους αλλοδαπούς.
Ο 57χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης καλλιέργειας φράουλας συνελήφθη αργά το απόγευμα, ενώ σήμερα το πρωί συνελήφθη, στην περιοχή της Πηνείας Αμαλιάδας, ένας 38χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες το βράδυ και για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών, παρείχε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις αναζητούμενους, οι οποίοι είναι φίλοι του. Στην κατοχή τού 38χρονου και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα σπρέι πιπεριού και ένα κυνηγετικό όπλο, του οποίου η άδεια κατοχής είχε λήξει. Σε εξέλιξη βρίσκονται μέχρι αυτήν την στιγμή οι έρευνες της αστυνομίας, για τον εντοπισμό των τριών δραστών της εγκληματικής επίθεσης.
Στον χώρο του περιστατικού οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν πέντε κενά και ένα πλήρες φυσίγγιο, πέντε συγκεντρωτήρες φυσιγγίων, δεκαπέντε σιδερένιους σωλήνες και δώδεκα αυτοσχέδια ρόπαλα. Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι από τους συνολικά επτά αλλοδαπούς, οι οποίοι παραμένουν νοσηλευόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, από τις έως τώρα ενδείξεις, κανείς δεν διατρέχει κίνδυνο ζωής. Για όλες τις αστυνομικές ενέργειες και την εξέλιξη των περιστατικών ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας. Την προανάκριση και τις έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Αμαλιάδας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας. 
Αυτό που δεν είπε ο  εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ κ. Χρήστος Παρθένης είναι γιατί η Ελληνική Αστυνομία δεν έδειξε στην Μανωλάδα τον ανάλογο ζήλο που έδειξε στην υπόθεση της Ιερισσού: εξάλλου τι να πει περί αυτού; Οι φράουλες δεν έχουν το χρώμα του χρυσού αλλά του αίματος! Ίσως για αυτό τις τελευταίες ώρες καταγγελίες θέλουν την Αστυνομία να έχει προβεί σε μαζικό πογκρόμ κατά των αλλοδαπών εργατών γης και να τους προωθούν προς απέλαση, καθώς δεν έχουν έγγραφα παραμονής στη χώρα. Όπως επισημαίνουν οι καταγγέλλοντες είναι ξεκάθαρος ο στόχος να εκλείψουν οι μάρτυρες της απόπειρας μαζικής δολοφονίας εναντίον τους

«Το μεσημέρι τα αφεντικά μας είπαν ότι θα πάρουμε τα χρήματά μας» δήλωσε ο Λίτου, ένας από τους αλλοδαπούς εργάτες, δείχνοντας τα τραύματα στο κορμί του από τα σκάγια και συνέχισε: «Μας είπαν να πάμε το απόγευμα να μας πληρώσουν. Είμαστε 200 άνθρωποι και μας χρωστάνε τους τελευταίες έξι μήνες, συνολικά 150.000 ευρώ. Δεν μας έδωσαν χρήματα αλλά μας είπαν να πάμε στις δουλειές μας. Εμείς αρνηθήκαμε και τότε, τρία άτομα άρχισαν να μας πυροβολούν. Τραυματίστηκαν πάνω από 30 παιδιά! Και δεν είναι η πρώτη φορά που δεν μας πληρώνουν. Πέρυσι μου έδωσαν μια επιταγή η οποία μου έμεινε στα χέρια…. Δεν πληρώθηκα ποτέ!».
Ένας ακόμα εργάτης από το Μπαγκλαντές, ο Τίπου δήλωσε: «Έχω στην πατρίδα μου τη μητέρα μου και τον πατέρα μου άρρωστο και δεν έχω χρήματα ούτε για να τους πάρω ένα τηλέφωνο. Μου χρωστάνε, όπως και σε όλους, 6 μήνες μεροκάματα. Μόνο τα δικά μου χρήματα είναι 5.000 ευρώ».
Η πατρίδα της φράουλας στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε τόπο μαρτυρίου για εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι έφτασαν στην Ηλεία με την ελπίδα να εργαστούν και να συγκεντρώσουν χρήματα για να στείλουν στις οικογένειές τους. Ωστόσο δεν φαντάστηκαν ποτέ ότι θα μετατραπούν σε σύγχρονους δούλους και θα δούλευαν στα χωράφια κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ χρήματα δεν θα έβλεπαν ποτέ.
Η φράουλα απέκτησε μία δυσάρεστη γεύση από το 2008 όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας η εκμετάλλευση και η βάναυση τρομοκρατία, που έφτασε μέχρι την απειλή της ζωής των μεταναστών εργατών γης στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας. Στην πατρίδα της φράουλας όπου βγαίνει το 90% της εθνικής παραγωγής είχε στηθεί μία επιχείρηση σύγχρονης δουλείας. Άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις κάτω από άθλιες συνθήκες.
Τον Απρίλιο του 2008 η απεργία των 1.500 «δούλων» εργατών γης στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας ξύπνησε τους εφιάλτες κάθε λογής μικρού και μεγάλου αφεντικού και ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησαν πογκρόμ και λιντσαρίσματα εις βάρος των μεταναστών από την πλευρά των δουλοκτητών και των τραμπούκων τους. Συγκεκριμένα, στις 18 Απριλίου του 2008, περισσότεροι από 1.500 εργάτες γης, κυρίως από το Μπαγκλαντές, αλλά και την Ινδία και τις βαλκανικές χώρες, αρνήθηκαν να εργαστούν και συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην κεντρική πλατεία της Νέας Μανωλάδας έχοντας ως αιτήματα την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους, καλύτερο μεροκάματο αλλά και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Η απάντηση στα εργατικά αιτήματα ήταν ωμή βία. Από το πουθενά εμφανίστηκαν γύρω στα 60 άτομα, στην πλειονότητά τους παραγωγοί φράουλας, που σε συνεργασία με τους τραμπούκους συνεργάτες τους άρχισαν να τους χτυπούν. Ακολούθησε ένα ανελέητο πογκρόμ κατά των ξένων εργατών καθώς οι τσιφλικάδες ξυλοκοπούσαν αδιακρίτως όποιον μετανάστη έβλεπαν μπροστά τους. Ολα αυτά με την προκλητική ανοχή της αστυνομίας, η οποία είχε ρόλο παρατηρητή.
Τελικά η δημοσιοποίηση του προβλήματος της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με την τετραήμερη αποχή των αλλοδαπών εργατών από τη συλλογή φράουλας, αλλά και τα σοβαρά επεισόδια, οδήγησαν στην «ηρωική» αύξηση του μεροκάματου σε 25-28 ευρώ. Το «όνειρο» βέβαια δεν κράτησε πολύ, καθώς η λαίλαπα των Μνημονίων και της οικονομικής κρίσης επέστρεψε το ημερομίσθιο στα προηγούμενα επίπεδα, δηλαδή στα 22 - 23 ευρώ.
Οι συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της φράουλας μοιάζουν με θάλαμο αερίων. Ιδιαίτερα όταν η εξωτερική θερμοκρασία σκαρφαλώνει και ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του θερμοκηπίου εκτινάσσεται πάνω από 45 βαθμούς με την ατμόσφαιρα πλέον να είναι αποπνικτική.
Οι χώροι στους οποίους διαμένουν οι μετανάστες εργάτες δεν είναι ούτε για να σταβλίζονται ζώα. Η εικόνα είναι απελπιστική. Στις κατασκευές - θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες στις ίδιες ακριβώς κατασκευές - παράγκες - θερμοκήπια οι μεγαλοπαραγωγοί στοιβάζουν τους μετανάστες - έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών - οι οποίες και αποτελούν τα σπίτια τους. Και για τα "σπίτια" αυτά οι σύγχρονοι τσιφλικάδες απαιτούν από τους εργάτες γης ...ενοίκιο!  Κοιμούνται σε ξύλινες παλέτες με χαρτόνι για σεντόνι και μοναδικό σκέπαστρο μια κουρελού. Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα δεν υπάρχουν. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από μια σωλήνα γεώτρησης στην ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν ακριβώς δίπλα όπου μένουν και να λειτουργούν ως φως, πάνω στο οποίο συνωστίζονται όλων των ειδών τα έντομα. Στην ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Βουπρασίας του νομού Ηλείας βρίσκονταν περισσότεροι από 4.500 μετανάστες που απασχολούνται κυρίως στα φραουλοχώραφα. Μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, αλλά και βαλκανικές χώρες. Καθημερινά πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού και ψυχολογικής βίας και φυσικά είναι ανασφάλιστοι. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν διαθέτουν χαρτιά και άδειες παραμονής με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα με νόμιμο τρόπο και μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι παραγωγοί που αφού τελείωνε η εργασία στα χωράφια αντί να πληρώσουν μεροκάματα καλούσαν την αστυνομία για να συλλάβει τους παράνομους μετανάστες.
Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι«Πρόκειται για μια άθλια κατάσταση που διαιωνίζεται στην περιοχή και δυστυχώς οι αρμόδιες αρχές, παρά τα δημοσιεύματα του παρελθόντος, δεν έκαναν το παραμικρό γι' αυτούς τους ανθρώπους. Η υπόθεση της Μανωλάδας είναι μια υπόθεση εμπορίας ανθρώπων και οι ευθύνες της Αστυνομίας γι' αυτό είναι μεγάλες. Κάποιοι συγκαλύπτουν και στο όνομα της δήθεν οικονομικής ανάπτυξης καταπιέζουν και εκμεταλλεύονται αυτούς τους ανθρώπους. Η Δικαιοσύνη στην περιοχή θα έπρεπε να είχε ήδη επιληφθεί του θέματος. Δυστυχώς, τίποτα δεν έγινε και σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η εκμετάλλευση παράγει χρήμα. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν μια αρνητική θέση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Θα συμπεριλάβουμε την υπόθεση σε όλες τις εκθέσεις μας και θα αποδείξουμε ότι η υπόθεση έχει σχέση με την εμπορία των ανθρώπων».


Δεν υπάρχουν σχόλια: