21/4/13

Οι φλόγες της Κόλασης άναψαν για τα καλά...

...το θέμα είναι πλέον πότε θα ανοίξουν και οι πύλες της!
Η Ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, βασίζεται στο να επιδοτείται σε μεγάλο βαθμό έμμεσα από την φορολογία των πολιτών και άμεσα από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Τελευταία καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν πλέον σημαντική διείσδυση σε μια σειρά από χώρες υπάρχουν αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης πως χάρη σε αυτές έχουμε και χαμηλές χονδρικές τιμές  ενέργειας. Κατά πόσο όμως είναι αλήθεια αυτό;
Η πραγματική απάντηση σε αυτό το ερώτημα φαίνεται πως όντως εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα της κάθε χώρας: μόνο που η αλήθεια είναι αντίθετη από αυτή που κάποιοι ηθελημένα προπαγανδίζουν. Το παράδειγμα της Γερμανίας είναι η απόλυτη απόδειξη για του λόγου το αληθές.
Αναμφισβήτητα η Γερμανία είναι η πιο «πράσινη» χώρα και σίγουρα αυτή με τις περισσότερες ανεμογεννήτριες στο κόσμο! Όμως οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να προσφέρουν την ενέργεια όταν το απαιτεί η αγορά: απλά την προσφέρουν όταν οι καιρικές συνθήκες τις ευνοούν. Έτσι η Γερμανία βασίζεται στις εισαγωγές φθηνού άνθρακα από μέρη όπως οι ΗΠΑ, η Πολωνία και η Κολομβία, προκειμένου να ανταποκριθεί στην ζήτηση βασικού φορτίου ενέργειας, και να αποφεύγει να χρησιμοποιεί το ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, περίπου το 58% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, βασίστηκε στον λιγνίτη και στα παράγωγα του άνθρακα, σε σύγκριση με το 43,5% στο σύνολο του 2011.
Καθώς οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας διακόπτουν την παραγωγή ή και κλείνουν οριστικά τις μονάδες τους που στηρίζονται στο Ρώσικο φυσικό αέριο, ταυτόχρονα φέρονται να σχεδιάζουν να προσθέσουν παραπάνω από 5.300 MW νέες μονάδες καύσης άνθρακα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση της κα. Μέρκελ, παρουσιάζει στοιχεία βάση των οποίων η μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικής ικανότητας στη Γερμανία προέρχεται από τις δύο κύριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αιολική και την ηλιακή.
Μετά από μια μεγάλη αύξηση των επενδύσεων μέσα στο 2012, η ​​Γερμανία έχει πλέον 64.300 MW αιολικής και ηλιακής παραγωγή. Αυτό αναλύεται σε 31.300 MW αιολικού και 33.000 MW ηλιακού δυναμικού. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ έχουν 60.000 MW αιολικής και 7.400 MW ηλιακής ενέργειας: η Γερμανία έχει περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού των ΗΠΑ και σαφώς μικρότερη βιομηχανική παραγωγή.
Επειδή οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος πληρώνουν σημαντικές επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς τους για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, η λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία παραμένει σχετικά υψηλή. Εκτιμάται ότι οι επιδοτήσεις των ανανεώσιμων πηγών στο σύνολο της χώρας είναι άνω των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. (Και πάλι, συγκριτικά οι επιδοτήσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, και μόνο για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, ανήλθαν σε 19.500 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ομπάμα.)
Για να κατανοήσουμε τον ρόλο των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό σύστημα της Γερμανίας, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι σε μια δεδομένη ημέρα τον Απρίλιο, η συνολική ζήτηση αιχμής στη Γερμανία τρέχει μεταξύ 50.000 και 55.000 MW, ανάλογα, όπως συμβαίνει παντού και με τις καιρικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι τα αιολικά και τα ηλιακά πάρκα  θα μπορούσαν να καλύψουν θεωρητικά ολόκληρη την καθημερινή ανάγκη της χώρας για ενέργεια. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική: Αντ' αυτού, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 η αιολική και η ηλιακή παραγωγή, κάλυψαν κατά μέσο όρο, μόνο το 12% των ενεργειακών αναγκών της Γερμανίας.
Στις 19 Μαρτίου 2013, ημέρα Τρίτη, η γερμανική ζήτηση ενέργειας έφτασε τα 47.600 MW, εκ των οποίων 20.000 MW καλύφθηκαν από λιγνίτη, τα 15.500 MW με καύση άνθρακα, και 12.100 MW πυρηνικά. Εκείνη την ημέρα οι τιμές ενέργειας βασικού φορτίου είχαν καθηλωθεί στα  42.50 Eur/MWh, ή περίπου 55 $/MWh.
Το ποσό της αιολικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε σποραδικά εκείνη την ημέρα για να καλύψει το υπόλοιπο της ζήτηση σε ενέργεια τις ώρες αιχμής ήταν περίπου 6.000 MW, ενώ πάνω από 7.000 MW  ηλιακής ενέργειας χρησιμοποιήθηκαν για περίπου δύο ώρες αιχμής. Η τιμή του ρεύματος του φορτίου αιχμής εκείνη την ημέρα έφτασε τα  48.29 Eur ή  62.99 $ ανά MWh. 
Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 17 Απριλίου μια ζεστή ανοιξιάτικη μέρα για τα δεδομένα της Γερμανίας 42.000 MW βασικού φορτίου απαίτησε η αγορά ενέργειας, ενώ περίπου 12.000 MW με 14.000 MW του αιολικού δυναμικού χρησιμοποιήθηκαν καθ 'όλη την ημέρα για να καλύψουν αυτήν την ζήτηση. Μεταξύ 11.000 και 20.000 MW ηλιακής ενέργειας χρησιμοποιήθηκαν, κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της ζήτησης τις απογευματινές ώρες.
Οι τιμές βασικού φορτίου για την ημέρα έπεσαν στα  27.35 Eur/MWh, ή 35.68 $/MWh και συμπαρέσυραν όμως μαζί τους και τις τιμές αιχμής: στα 28.57 Eur ή  37.27$ ανά MWh, μειωμένες πάνω από 30% από τις τιμές που ίσχυαν την προηγούμενη μέρα, πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίψει την γερμανική πρόταση για τα δικαιώματα άνθρακα.
Στη συνέχεια, την Πέμπτη 18 Απριλίου τα στοιχεία δείχνουν ότι για το μεσημέρι, ο συνδυασμός αιολικής και ηλιακής παραγωγής ενέργειας της Γερμανίας είχε φτάσει ακριβώς τις 36.000 MW. Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν όχι λόγω της προσφοράς των ανανεώσιμων πηγών αλλά λόγω της πτώσης των τιμών του ...άνθρακα! Και αυτή η πτώση των τιμών απειλεί τώρα το ίδιο το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας η E.ON και η RWE, προειδοποιούν ότι με αυτές τις τιμές τα αιολικά πάρκα είναι ασύμφορα.
Η RWE έχει δυναμικότητα την μεγαλύτερη δυναμικότητα παραγωγής σε ενέργεια στη Γερμανία, με 31.000 MW. Από το σύνολο αυτό τα 9.799 MW βασίζονται στον λιγνίτη, 9.555 MW σε άλλες πηγές άνθρακα, και 5.228 MW στο φυσικό αέριο. Η RWE διαθέτει μόνο 313 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το 2012 η RWE ανακοίνωσε 28% πτώση των καθαρών κερδών της, οφειλομένη με βάση τα όσα η ίδια η εταιρεία δημοσιοποίησε στην απομείωση της αξίας των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής της, και στη μείωση του ποσοστού κέρδους της στις πραγματικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά.
Το πρόβλημα της RWE με την πτώση των κερδών θα επιδεινωθεί καθώς οι τιμές χονδρικής ενέργειας θα πέσουν κι άλλο το τρέχον έτος. Η ίδια η εταιρεία και πολύ πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίψει την γερμανική πρόταση για τα δικαιώματα άνθρακα, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει λιγότερα σε νέες επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών κατά το τρέχον έτος, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων προσδοκιών για κερδοφορία στο συγκεκριμένο τομέα. 
Παρόλο που η χονδρική τιμή της ενέργειας πέφτει αλματωδώς το κόστος των ανανεώσιμων παραμένει ανελαστικό: και μπορεί οι μεγάλοι επενδυτές να αποσύρουν τα σχέδια τους για νέα αιολικά πάρκα και να τρέχουν να φύγουν ατάκτως από την αγορά της πράσινης ανάπτυξης, το θέμα είναι τι θα γίνει με τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα. Με τέτοιες τιμές για την αγορά ενέργειας της Γερμανίας οι πύλες της κολάσεως έχουν ανοίξει! Και στην "κόλαση" κάνει πολύ περισσότερο ζέστη από ότι αναμένεται να κάνει στην Γη τα επόμενα χρόνια λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη υποστηρίζουν οι επαΐοντες!  
     

Δεν υπάρχουν σχόλια: